spot_img
0.5 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeScandal cu gaze lacrimogene în Parlamentul din Kosovo

Scandal cu gaze lacrimogene în Parlamentul din Kosovo

-

Opoziția politică din Kosovo a blocat ratificarea unui tratat de frontieră cu Muntenegrul folosind gaze lacrimogene în Parlament. Aprobarea înțelegerii din 2015 este o condiție-cheie pentru liberalizarea regimului de vize în UE, dar partidul de opoziție Vetevendosje (Mișcarea Autodeterminării) este împotrivă, susținând că ar urma să fie cedate țării vecine în mod nejustificat cam 8000 ha.

- Reclama -

UPDATE, 22.00: Tratatul a fost aprobat

Parlamentul de la Pristina a ratificat miercuri acordul privind frontiera dintre Kosovo şi Muntenegru, informează Reuters.

Votul a fost perturbat de partidul de opoziţie Vetevendosje, care a lansat de patru ori gaze lacrimogene în timpul şedinţei. Poliţia a arestat zeci de membri ai legislativului, înainte ca a cincea votare să se încheie cu doar 91 de voturi exprimate – 80 pentru acord, 11 împotrivă – deşi în Kosovo sunt 120 de parlamentari.

Premierul kosovar Ramush Haradinaj a salutat votul şi a declarat: „Kosovo aşteaptă acum ca UE să îşi facă datoria, aşa cum s-a promis, astfel încât cetăţenii din Kosovo să poată călători liber în UE, ca şi alţi europeni”.

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, a scris pe contul său de Twitter: „Veşti bune de la Pristina: prin ratificarea acordului privind demarcarea frontierei cu Muntenegru, Kosovo se îndreaptă către ridicarea vizelor UE pentru cetăţenii săi”.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, dar nu este recunoscut ca stat de toate ţările membre ale Uniunii Europene. Ministerul de Externe al României se referă în continuare la această entitate folosind termenul de „provincie”. Kosovarii au nevoie de vize pentru accesul în UE, spre deosebire de cetăţenii celorlalte state din Balcani care nu sunt membre ale Uniunii – Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Serbia.

- Advertisement -

Comisarul UE pentru extindere, Johannes Hahn, a condamnat acțiunea de miercuri a opoziției kosovare, spunând că „asemenea comportament nu-și are locul într-o democrație”. Mișcarea Autodeterminării nu este la prima asemenea acțiune, folosind gaze iritante și alte tactici de obstrucție în ultimii trei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img