spot_img
32.9 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăAnalizeSaudiții au pus bomboana pe coliva Credit Suisse

Saudiții au pus bomboana pe coliva Credit Suisse

-

Preşedintele grupului bancar elveţian Credit Suisse Group AG, Axel Lehmann, a declarat miercuri că un ajutor din partea Guvernului „nu este un subiect” pentru banca pe care o conduce, într-un moment în care aceasta încearcă să recâştige încrederea clienţilor, investitorilor şi organismelor de reglementare, după o serie de greşeli, transmite Bloomberg.

Luând cuvântul la o conferinţă organizată în Arabia Saudită, Axel Lehmann a subliniat că nu este corect să fie făcute comparaţii între problemele de la Credit Suisse şi falimentul băncii americane Silicon Valley Bank, în special având în vedere că cele două bănci sunt reglementate în mod diferit.

- Advertisement -

Comentariile lui Lehmann vin după ce principalul acţionar de la Credit Suisse, Banca Naţională din Arabia Saudită, a anunţat că nu va cumpăra noi acţiuni la banca elveţiană din motive ce ţin de reglementare. Aceasta a dus la prăbuşirea acţiunilor Credit Suisse cu 25%, în timp ce costul asigurării obligaţiunilor sale împotriva unui default pe termen mediu s-a apropiat de un nivel care în mod normal semnalează o îngrijorare serioasă în rândul investitorilor.

Banca Naţională din Arabia Saudită, care la rândul său este deţinută în proporţie de 37% de fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, a devenit anul trecut cel mai mare acţionar la Credit Suisse, după ce a preluat o participaţie de 9,9% la banca elveţiană pentru 1,4 miliarde de franci. Între timp, valoarea acestei participaţii s-a redus cu peste 500 de milioane de franci.

Preşedintele Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, a exclus miercuri posibilitatea unor noi investiţii în banca elveţiană Credit Suisse, deoarece o participaţie mai mare ar însemna noi obstacole de reglementare.

„Răspunsul este categoric ‘nu’, din mai multe motive, cel mai simplu fiind cel legat de reglementare şi statut”, a răspuns Ammar Al Khudairy, atunci când a fost întrebat cu privire la noi injecţii de capital sau dacă există o nouă solicitare pentru lichidităţi suplimentare. „Dacă vom trece peste 10%, automat se aplică noi reguli fie din partea organismului nostru de reglementare, fie din partea celui din Elveţia sau din Europa. Nu suntem înclinaţi să intrăm într-un nou regim de reglementare. Vă pot da cinci sau şase motive, dar principalul este acela că există un prag şi nu îl vom depăşi”, a adăugat Ammar Al Khudairy.

De mai multe luni, Credit Suisse este implicată într-un amplu plan de relansare, conform căruia divizia de investment banking va fi separată de grupul bancar, care se va concentra pe activităţile sale principale din domeniul managementului averilor. Acest efort de relansare riscă să fie complicat de îngrijorările investitorilor cu privire la sectorul financiar după colapsul mai multor bănci regionale. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img