spot_img
6.6 C
București
vineri, decembrie 20, 2024
AcasăAnalizeSărăcia crește în Germania: Oameni fără adăpost care dorm pe stradă, mame...

Sărăcia crește în Germania: Oameni fără adăpost care dorm pe stradă, mame care renunţă la masa de prânz pentru a-şi putea hrăni mai bine copiii, pensionari care caută în pubele de gunoi sticle cu garanţie

-

Oameni fără adăpost care dorm pe stradă, mame care renunţă la masa de prânz pentru a-şi putea hrăni mai bine copiii, pensionari care caută în pubele de gunoi sticle cu garanţie – chiar dacă Germania este unul din cele mai bogate state ale lumii, 13,8 milioane dintre locuitorii ţării sunt ameninţaţi de sărăcie sau trăiesc deja în sărăcie. Acesta este rezultaul unui studiu realizat de organizaţia caritativă Paritätische Wohlfahrtsverband. În raportul său privind sărăcia şi prosperitatea în anul 2022, guvernul german constată în plus că prăpastia dintre bogaţi şi săraci s-a adâncit, transmite Deutsche Welle.

- Reclama -

În UE este considerat ameninţat de sărăcie sau sărac cel care are la dispoziţie mai puţin de 60 la sută din salariul mediu pe economie din ţara sa. Dacă are la dispoziţie mai puţin de 50 la sută, este considerat foarte sărac.

- Advertisement -

În cazul Germaniei, asta înseamnă că oamenii care trăiesc singuri, şi care au la dispoziţie mai puţin de 1148 de euro lunar, sunt săraci. În cazul familiilor monoparentale cu un copil mic, pragul sărăciei este fixat la 1492 de euro şi în cazul familiilor compuse din doi părinţi şi doi copii mici la 2410 de euro. În calcul se ia ce rămâne după plata impozitelor şi părţilor sociale, plus ajutoarele de la stat, sub forma indemnizaţiei pentru copii sau a ajutorului pentru plata spaţiului locativ.

Germania este un stat social. Cine nu găseşte de lucru sau nu poate munci şi nu are un venit primeşte ajutor social. Primeşte bani pentru a se putea întreţine. În plus, statul îi plăteşte chiria, factura pentru încălzire şi apă caldă, şi asigurarea medicală şi de îngrijire. În 2020, aproximativ 5,3 milioane de oameni au trăit în Germania din ajutor social, în întregime sau parţial.

- Advertisement -

Cei care locuiesc singuri sau îşi cresc singuri copilul primesc un ajutor social lunar de 449 de euro. Din aceşti bani trebuie să-şi plătească alimentele, îmbrăcămintea, produsele de igienă, obiectele de uz casnic, internetul, telefonul,  curentul electric, etc. Dacă doi săraci trăiesc împreună, atunci primesc un ajutor social redus, de 404 euro lunar. Pentru fiecare copil statul plăteşte suplimentar între 285 şi 376 de euro lunar, în funcţie de vârsta pe care o are.

De câţi bani are nevoie un om pentru a putea trăi?

Asociaţiile caritative avertizează că asigurarea necesităţilor de bază nu fereşte pe nimeni de sărăcie, ea nefiind de ajuns pentru a permite o „reală participare” la viaţa din Germania. Începând din 2023, guvernul federal va majora ajutorul social de la 449 de euro lunar la 502. Dar potrivit sociologului Christoph Butterwege, nu este de ajuns. El consideră că ar fi necesari 650 de euro pentru asigurarea unui trai „demn”, care include de exemplu şi o alimentaţie sănătoasă.

Situaţia existentă se agravează suplimentar din pricina inflaţiei, afectându-i şi pe cei care se descurcau până acum de la o lună la alta şi fără ajutor dinn partea statului. Tot mai mulţi nu mai pot plăti în supermagazine preţurile crescute la pâine, lapte, fructe şi legume, fapt resimţit şi de cele aproximativ 960 de cantine pentru săraci din Germania, care colectează şi distribuie alimente donate. În 2020 se duceau să-şi procure alimente de la aceste aşa-numite „Tafeln” 1,1 milioane de oameni, dar între timp numărul lor a crescut la două milioane.

În Germania creşte şi numărul oamenilor care, deşi lucrează cu normă întreagă, nu pot trăi din banii pe care-i câştigă. Şi asta în ciuda faptului că salariul minim pe economie a crescut la 12 euro pe oră. Cei care trăiesc singuri, fără copii, şi care lucrează 40 de ore pe săptămână, câştigă astfel 1480 de euro pe lună net. Chiar dacă suma întrece pragul sărăciei, inflaţia îi reduce considerabil valoarea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img