spot_img
7.4 C
București
vineri, decembrie 9, 2022
AcasăAnalizePolitico: Fondul european destinat ajutării statelor membre UE să-şi înlocuiască armamentul pe...

Politico: Fondul european destinat ajutării statelor membre UE să-şi înlocuiască armamentul pe care-l trimite în Ucraina un eșec

-

Un fond european destinat ajutării statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să-şi înlocuiască armamentul pe care-l trimite în Ucraina este tot mai puţin în măsură să acopere un aflux de cereri de rambursare – şi nici măcar n-a făcut prima plată, relatează site-ul Politico conform news.ro.

- Reclama -

Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, Bruxellesul a înfiinţat un fond în valoare de 500 de milioane de euro, cu scopul de a încuraja statele membre să înarmeze Ucraina şi de a pune UE să plătească factura. Bruxellesul stabilea că acesta urma să acopere 85% dintre costuri, estimează trei diplomaţi citaţi de site.

Apoi UE a autorizat un fond şi mai mare – în valoare de 1,5 miliarde de euro -, iar facturile au început să curgă. UE a primit atât de multe cereri, încât Bruxellesul a calculat că fondul mai poate acoperi doar 46% dintre acestea, potrivit acestor estimări.

Această scădere a procentului a înfuriat Polonia – unul dintrei cei mai mari furnizori de armament din UE ai Ucrainei şi principalul beneficiar al fondului -, care a a depus facturi în valoare de 1,8 miliarde de euro, potrivit diplomaţilor citaţi.

Varşovia a blocat timp de patru zile un acord final asupra plăţii celei de a doua tranşe de plăţi, cu speranţa de a obţine un procent mai mare.

Însă a cedat, până la urmă, miercuri, şi a acceptat cele 46 de procente, potrivit acestor dioplomaţi.

Polonia a cedat, însă a crescut frustrarea altor state membre UE, care consideră că varşovia le opreşte propria cale către plăţi mai mai mari ale Uniunii.

Acest program de ”rambursare” riscă astfel să afecteze reputaţia UE de partener militar de încredere – în timp ce Ucraina cere Uniunii tot mai mult armament în contra-ofensiva şi împotriva bombardamentelor Rusiei.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img