spot_img
29.5 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeȘantajul Turciei la gazul rusesc

Șantajul Turciei la gazul rusesc

-

Relațiile dintre Rusia și Turcia în sfera gazelor au suferit o schimbare substanțială. Ankara a spus că își va reduce importurile de gaze cu 30%, acum că s-a stabilit că rezervele de gaze naturale ale zăcământului său de gaze Sakarya, în valoare de 710 miliarde de metri cubi, vor fi suficiente pentru a acoperi cererea de gaze a țării pentru următorii 33 de ani.

Orice creștere a rezervelor proprii de gaze ale Turciei nu ar trebui să împiedice eforturile acesteia de a construi un hub de gaze, asigură experții. Turcia ar beneficia de rolul de mediator între Occident și Rusia, a declarat expertul Tatyana Skryl pentru Nezavisimaya Gazeta, în timp ce potențialul noului zăcământ de gaze din Marea Neagră al țării va fi folosit în mare parte pentru a-și acoperi cererea internă de combustibil.

Declarațiile Turciei cu privire la autosuficiența sa în gaze au venit pe fondul cererii Ankarei de a amâna plata pentru gazul rusesc, iar ministrul turc al energiei a spus că astfel de discuții cu Moscova sunt în desfășurare. Bloomberg a spus mai devreme că Turcia ar dori să obțină o reducere de peste 25% pentru 2023 și pentru o parte din plățile pentru gaze din 2022.

Dorința Turciei de a obține reducerea pare de înțeles pentru Maxim Khudalov, un expert independent în industrie, deoarece costurile gazelor au fost un factor major pro-inflaționist. Directorul adjunct al Fondului Național de Securitate Energetică, Alexey Grivach, vede loc pentru manevre de succes aici, judecând după situația actuală a pieței și planurile Turciei de a construi un hub de gaze.

Experții avertizează că Rusia va trebui probabil să fie de acord cu termenii Turciei, deoarece Ankara este conștientă de avantajele sale în materie de infrastructură și geopolitică.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img