spot_img
8.2 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăDezvaluiriȘantajul OMV: Reduceri fiscale de peste 100 de milioane de euro pe...

Șantajul OMV: Reduceri fiscale de peste 100 de milioane de euro pe an pentru perioada exploatării gazelor din Marea Neagră

-

OMV, cu care statul român este partener în proiectul de extragere a gazelor din Marea Neagră, se teme că exploatarea ar putea să nu mai fie profitabilă din cauza direcției spre energia verde a UE. Compania cere României reduceri de dări, dar este refuzată momentan, transmite Europa Liberă.

- Reclama -

Conducerea companiei OMV a transmis Guvernului României, la o întâlnire ce a avut loc luni, la București, că exploatarea gazelor din Marea Neagră începând din 2027 riscă să nu mai fie rentabilă nici pentru austrieci, nici pentru statul român.

- Advertisement -

Europa Liberă a aflat că șefului grupului austriac, Alfred Stern, a cerut guvernului român modificări legislative și fiscale astfel încât colaborarea companiei cu societatea de stat românească Romgaz să mai fie profitabilă.

Temerile OMV sunt că, în anii următori, exploatarea gazelor ar putea pierde teren în fața investițiilor în energia regenerabilă, pentru care UE are deja un plan ambițios.

- Advertisement -

Alfred Stern ocupă poziția de CEO (chief executive officer) al grupului austriac OMV, cel care deține peste jumătate din acțiunile societății românești OMV Petrom. El s-a întâlnit luni după-amiază, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu.

La întâlnirea de la Palatul Victoria, Alfred Stern a încercat să obțină de la Marcel Ciolacu facilități fiscale și schimbarea legislației, în așa fel încât exploatarea gazelor din Marea Neagră alături de compania de stat Romgaz să fie profitabilă.

Conform surselor Europei Libere, Alfred Stern a solicitat reduceri fiscale de peste 100 de milioane de euro pe an pentru perioada exploatării gazelor din Marea Neagră.

Compania și-ar dori reducerea dărilor plătite de companie ca taxe pe cifra de afaceri, pe profit, cea de solidaritate sau redevențele achitate de Petrom pentru exploatările de petrol și gaze.

Solicitarea reprezentantului OMV a fost refuzată de autoritățile române. Prim-ministrul Marcel Ciolacu i-a transmis lui Alfred Stern că nu poate schimba legea offshore și nici nu poate limita contribuțiile fiscale anuale pe care OMV Petrom trebuie să le plătească la bugetul public.

La întâlnirea cu șefii guvernului român, delegația austriacă a mai încercat să obțină concesii și privind comercializarea gazelor care urmează să fie scoase din Marea Neagră după 2027.

Actuala legislație care reglementează exploatările marine de tip offshore prevede că autoritățile publice pot cere OMV Petrom, în anumite condiții, să vândă gazul extras statului român cu un preț reglementat.

Alfred Stern a insistat la întâlnirea cu Marcel Ciolacu ca acest articol să fie modificat și ca România să poată avea drept de preemțiune pentru achiziționarea gazului, dar prețul va fi unul care va ține cont de cererile de pe piață.

Conform mai multor surse care au participat la această întâlnire, Marcel Ciolacu a refuzat și această solicitare a OMV.

Premierul ar fi spus că o poate lua în considerare doar dacă Austria va permite accesul României în Schengen. Guvernul de la Viena este singurul din Uniunea Europeană care se mai opune accesului țării în spațiul de liberă circulație.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img