Home Analize Șantajul lui Erdogan cu refugiații sirieni s-a întors împotriva sa

Șantajul lui Erdogan cu refugiații sirieni s-a întors împotriva sa

0

În seara zilei de 30 iunie, în orașul turc Kayseri, oamenii au ieșit în stradă. Ei au răsturnat mașini, au distrus magazine, au atacat refugiații sirieni, au cerut expulzarea lor din țară și au cerut, de asemenea, demisia lui Erdogan. Motivul a fost un raport din presa locală conform căruia un bărbat sirian de 26 de ani a violat o fată de șapte ani. Tulburările s-au extins rapid la Istanbul, Alanya, Antalya, Konya și Bursa.

În regiunile de nord ale Siriei, care este controlată de guvernul provizoriu sirian (SVP), controlat de Ankara, ca răspuns, au început să ardă steaguri turcești și să atace armata turcă. 

Șeful SVP, Abdurrahman Mustafa, a declarat la CNN Turk că prejudiciul cauzat Turciei este prejudiciul cauzat Siriei. „Drapelul turc este la fel de sacru pentru noi ca și pentru poporul turc. Am luptat cu teroriștii sub acest steag”, a subliniat el.La rândul său, Erdogan, într-un discurs televizat, a acuzat opoziția de incitare la violență și „discurs otrăvitor”. „Nimic nu poate fi realizat prin incitarea la xenofobie și la ură față de refugiați în societate”, a amintit el.

Cel mai mare partid de opoziție Partidul Popular Republican (CHP, sau Kemaliștii) îl consideră pe Erdogan implicat în revolte anti-siriene. Guvernul a transformat țara într-un „centru global pentru migranți”, spun kemaliștii. Autoritățile au ignorat problemele sociale, politice, economice și demografice create de fluxul de refugiați, au spus ei într-un comunicat.

Potrivit datelor oficiale, acum există aproximativ 3,6 milioane de refugiați sirieni în Turcia care și-au fugit din patria după izbucnirea războiului civil în 2011. Erdogan a cerut sume mari bani de la UE pentru a nu le permite acestora să plece in Europa. Jocul lui a ținut dar acum ii creează probleme interne.

„Erdogan a ignorat multă vreme problema refugiaților. Prin urmare, a pierdut alegerile municipale și și-a exprimat disponibilitatea de a face pace cu Siria pentru a returna refugiații în patria lor, iar Ankara este indiferentă față de soarta lor viitoare. Sirienii sunt nemulțumiți de acest lucru, ceea ce agravează și mai mult situația din Turcia”, spune Directorul Centrului pentru Studiul Orientului Mijlociu și Asiei Centrale, Semyon Bagdasarov.

Expertul în Orientul Mijlociu Alexey Obraztsov consideră că decizia de restabilire a relațiilor diplomatice poate fi condiționată de întoarcerea refugiaților și a teritoriilor ocupate la Damasc.

Potrivit acestuia, Erdogan se grăbește să înceapă acest proces pentru că vede în țară o nemulțumire serioasă față de refugiați și inacțiunea lui.

Ad

Exit mobile version