Home Analize Șantajul companiilor low cost

Șantajul companiilor low cost

0

Principalele companii aeriene low-cost din Europa au început să pună presiuni asupra aeroporturilor, în ideea ca acestea să reducă taxele de aeroport în schimbul reluării zborurilor, în contextul în care măsurile de izolare introduse în contextul pandemiei de COVID-19 au intensificat competiţia cu transportatorii aerieni tradiţionali, informează Reuters și Agerpres.

Potrivit unor scrisori consultate de Reuters, companiile aeriene low-cost Wizz Air, Ryanair şi easyJet au solicitat reducerea pe o durată îndelungată sau chiar scutirea de la plata taxelor percepute de aeroporturi, avertizând că aeroporturile care vor oferi cele mai mic taxe vor beneficia de mai mult trafic.

Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est, a trimis luna trecută o „cerere de oferte” către aeroporturi, precizând că este gata să îşi restructureze afacerile şi să introducă „modificări semnificative care vor provoca o realocare a capacităţilor între aeroporturi”. Wizz Air a adăugat că „ofertanţii sunt rugaţi să trimită oferte de preţ pentru un acord pe trei ani” în care să fie prevăzută o singură taxă care să înlocuiască mai multe taxe care se percep în prezent pentru decolare, aterizare, parcarea avioanelor şi securitate.

În ultimele două decenii, călătoriile cu avionul în regim low-cost au crescut semnificativ în Europa, pe măsură ce transportatorii s-au concentrat pe aeroporturile secundare, multe dintre ele deţinute de autorităţile locale. Criticii au acuzat însă operatorii low-cost că beneficiază de subvenţii, variind de la taxe pe aeroport mai mici şi până la publicitate pentru turism.

Puterea pe care o au companiile aeriene low-cost asupra aeroporturilor pe care operează este unul din principalele lor avantaje în raport cu transportatorii aerieni tradiţionali, alături de o mai mare flexibilitate când vine vorba de reducerea costurilor şi restructurarea personalului.

Ad

Exit mobile version