Le Nouvel Observateur despre votul împotriva Ungariei se teme că ”este o sancțiune ineficientă și riscantă. Mai ales din cauza grupului politic principal PPE, în care partidul lui Viktor Orban, Fidesz, este membru. PPE a decis să renunțe la maghiarul încăpățânat, după ce l-a protejat mult timp. Și asta din diferite motive. Dar maghiarul a devenit imposibil de apărat, transmite RFI.
Va merge PPE până acolo încât să renunțe la cei 12 deputați Fidesz? Opiniile sunt încă împărțite pe această temă, mulți continuă să creadă că este mai bine să-l păstreze pe Orban în „familie” decât să-l vadă cum se alătură cohortei de populiști furioși pe Europa. Este un risc. Dar pericolul este mare ca sancțiunea să se dovedească a fi contraproductivă. Ceea ce, în cele din urmă, va stimula naționalismul și eurocepticismul în Ungaria, în loc să le stingă. Este valabil și pentru articolul 7”, notează revista franceză.
Și tot în Franța, le Figaro este de părere că în ciuda votului de la Strasbourg, premierul ungar va continua să influențeze dezbaterea în perspectiva alegerilor europene:
Acest vot, are doar o valoare simbolică și doar invită Consiliul să „spună dacă există un risc evident de încălcare gravă, de către Ungaria, a valorilor menționate la articolul 2 din Tratatul UE și de a face recomandări adecvate Ungariei în acest sens „. Este aproape imposibil ca această procedură să fie finalizată. Polonia, Austria și Italia, care susțin poziția lui Orban în probleme de migrație se vor opune, fără îndoială. Dar această decizie marchează clar o schimbare de ton în structurile Uniunii.