Unele dintre mesajele lansate miercuri de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , în discursul său privind Starea Uniunii, ar putea sau ar trebui să aibă un ecou special în România – de la folosirea cu bună credință a fondurilor europene la salariul minim european sau relația transatlantică, transmite Radio France Internationale.
CE SPUNE RFI:
Salariu minim european: cum va vota România?
Un alt subiect important pentru România: Comisia Europeană va înainta o propunere legală pentru instituirea unui cadru de salarii minime.
Evident, nu se poate vorbi în acest moment despre un salariu minim unic pe întreg cuprinsul Uniunii Europene. Economiile statelor membre sunt prea diferite. Dar iată că Europa se pregătește să intervină într-un domeniu aflat până acum la latitudinea exclusivă a guvernelor naționale.
Și este totodată un mesaj către antreprenorii români, care n-ar trebui să-și bazeze competitivitatea doar pe nivelul scăzut al salariilor. Un mesaj, de asemenea, și către guvernanți, care n-ar trebui să-și imagineze că vor atrage investiții doar pe baza costurilor reduse cu forța de muncă. Este ceea ce președinta Comisiei a numit ”dumping salarial”.
Cum va răspunde România acestei propuneri a Comisiei?
Acum câteva zile, ministrul Finanțelor, Florin Câțu, le-a comunicat partenerilor că România nu susţine trecerea de la unanimitate la majoritate calificată în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare la nivel UE a unor decizii în domeniul impozitării.
Mesajul a venit În contextul în care miniştrii de Finanţe au dezbătut necesitatea unei impozitări echitabile în Uniunea Europeană.
Știm că mai ales în statele Europei Centrale și de Est există o adevărată competiție pentru niveluri de impozitare cât mai joase, în ideea atragerii de investiții. De partea cealaltă, membrii mai vechi și mai bogați ai Uniunii văd în aceasta un fel de ”dumping fiscal”.
Florin Cîţu le-a amintit partenerilor că politica de impozitare reprezintă un element al suveranităţii. Va spune asta și în legătură cu salariul minim European?