Sacrificarea lui Voiculescu, salvarea lui Superman-Arafat

0

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

”Ca mulți alți politicieni înaintea lui, Vlad Voiculescu e pe cale să afle că roata se învîrte și ce a fost ieri în avantajul lui și l-a urcat pe soclu, azi-mîine îl va dărîma” scriam într-o analiză pe 10 aprilie. Nu a fost azi-mîine, ci răs-răspoimîine. Azi, roata s-a învîrtit: Voiculescu e istorie și e interesant de văzut ce loc de muncă i s-ar putea găsi, el nefiind nici parlamentar, nici consilier general, dar rămîne varianta Magicamp. Și cea mai proastă veste pentru el e că tătucul Cioloș s-a dat azi lovit în aripă în scandal, semn clar că lucrurile sunt reglate de la nivel înalt.

Să recapitulăm:

Premierul Florin Cîțu ia dimineață o gură de apă vie și îi rade dintr-un foc pe ministrul Sănătății și pe un secretar de stat. Nici nu ne amintim să existe un asemenea precedent.
Președintele Klaus Iohannis semnează cu maximă promptitudine și fără o ”matură chibzuință”, ca în alte cazuri.

Voiculescu amuțește.

Diverși useriști de mic calibru scuipă foc și pară, dar fără impact.

Dan Barna simulează indignarea, la fel cum a simulat, în ultima vreme, apărarea îndîrjită a lui V.V.
În fapt, Barna e marele cîștigător, pentru că șutul în fund umilitor dat lui Voiculescu e o grea lovitură la adresa rivalului său la șefia USRPLUS, Dacian Cioloș.

E de așteptat ca USRPLUS să înghită hapul și să rămînă la guvernare, chiar fără condiția vehiculată a schimbării lui Cîțu.
Mesajul sugerat va fi, ”de data asta acceptăm, dar să nu se mai repete”.

PNL, prin fermitatea lui Cîțu, a devenit din perdant de proporții în meciul cu USRPLUS, pînă ieri, cîștigător fără drept de apel.

Doar Ludovic Orban ar putea suferi nițel, dat fiindcă bătuse în retragere, timid, în lupta cu useriștii, iar acum e nevoit să asiste la triumful lui Cîțu. De aici, răspunsul teribil de sec, în doar 4 cuvinte, dat azi cînd a fost întrebat dacă e o decizie bună și dacă a susținut-o: ”Cu siguranță, da. Normal”.

E firesc ca Iohannis să nu fi semnat numirea lui Dan Barna ca interimar atît timp cît nu avusese loc ședința USRPLUS, la care să se ia decizia numirii altcuiva pe postul partidului. Se lasă useriștilor privilegiul propunerii, ca semn de respect în interiorul coaliției. Că USRPLUS decide să nu avanseze o propunere e treaba lor.

Nu e exclus ca după interimat să asistăm la ceva și mai spectaculos, anume preluarea Sănătății de către PNL, cu cedarea altui portofoliu useriștilor.

Au existat zilele trecute informații că raderea lui V.V. s-a bătut în cuie joi, la întîlnirea dintre Iohannis și Sorin Câmpeanu. De ce acolo, nu știm încă.

Că debarcarea lui Voiculescu nu a fost un zvîcnet de bărbăție al lui Cîțu, ci o decizie luată mai sus o dovedește atitudinea aiuritoare a lui Cioloș, după demitere, în pofida faptului că el e foarte afectat politic, indirect, de decizie:

”Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil.

Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală și nu pot interveni public.

Vom avea imediat o ședință a conducerii Alianței USR PLUS și vom decide împreună ce vom face. Dragoș Tudorache, președintele executiv PLUS, va exprima punctul nostru de vedere public în orele următoare”.

Pe 24 martie, Cioloș informa public că a fost depistat cu Covid 19, dar e asimptomatic. Faptul că 3 săptămîni mai tîrziu el justifică absența din discursul public și desemnarea unui înlocuitor prin ”recuperare medicală” e cel puțin dubios.
În fapt, Cioloș și-a pus piciorul în ghips precum generalul Stănculescu, înțelegînd că V.V. e istorie.

Marea întrebare e dacă nu cumva decizia finală a sacrificării lui Voiculescu a venit abia după ce în malaxor a intrat zdravăn legendarul Raed Arafat, omul indestructibil pentru toate guvernările mioritice. Întru salvarea – din nou – a lui Superman-Arafat, s-a dat drumul supapei Voiculescu/Moldovan, care va ostoi setea de sînge a publicului o perioadă de aici încolo.