spot_img
19.6 C
București
miercuri, iulie 3, 2024
AcasăActualitateS-au demolat crucile Eroilor Români din cimitirul Valea Uzului

S-au demolat crucile Eroilor Români din cimitirul Valea Uzului

-

Crucile de beton amplasate ilegal au fost îndepărtate din cimitirul militar de la Valea Uzului – a confirmat agenţiei ungare de presă MTI Sándor Birtalan, primarul comunei Sânmartin.

- Reclama -

Primarul comunei din judeţul Harghita s-a deplasat joi la faţa locului pentru a verifica schimbarea şi a confirmat ulterior ştirea. “Am verificat locul, crucile, monumentul şi suporturile pentru steaguri au fost îndepărtate” – a declarat primarul agenţiei MTI. În opinia sa, cazul s-a încheiat, hotărârea definitivă a instanţei a fost executată. 

- Advertisement -

Conform relatării lui Sándor Birtalan, în momentul în care au ajuns la faţa locului, nu era nimeni acolo, de aceea nu poate afirma cu siguranţă că obiectele amplasate ilegal au fost îndepărtate de administraţia locală din Dărmăneşti. El crede că nimeni altcineva nu ar fi îndrăznit să intervină şi că au rămas urme de maşini de lucru, demolarea a durat probabil câteva ore, de aceea presupune că a intervenit oraşul din judeţul Bacău. “Dacă au fost cei din Dărmăneşti, atunci au respectat hotărârea justiţiei” – a apreciat primarul UDMR-ist.

Îndepărtarea crucilor ridicate ilegal a fost semnalată şi de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, pe pagina sa de socializare. El a declarat că a fost informat de comandantul brigăzii de pompieri din Plăieşii de Jos.

- Advertisement -

“Până la urmă, administraţia din Dărmăneşti a recunoscut că nu se mai poate continua aşa, trebuie să acţioneze conform hotărârii definitive, iar astăzi au îndepărtat obiectele din beton care au fost amplasate ilegal anterior” – a declarat Csaba Borboly într-un comunicat trimis agenţiei de presă MTI. El a adăugat că a primit recent mai multe ameninţări pentru că a încercat să rezolve situaţia din Valea Uzului. 

Portalul de ştiri Maszol.ro a publicat şi o fotografie de la faţa locului, în care se vede amplasamentul gol al crucilor şi o camionetă cu număr de înmatriculare din judeţul Bacău. Se presupune că aceasta a servit pentru a transporta crucile înlăturate din cimitir. 

Primăria oraşului Dărmăneşti a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă să îndepărteze crucile şi să readucă cimitirul la starea iniţială. Prin sentinţa dată în 10 februarie 2023, Curtea de Apel Bacău a confirmat hotărârea din prima instanţă şi a anulat autorizaţia de construcţie a parcelei româneşti din cimitir şi a dispus demolarea construcţiei ilegale. 

În data de 25 februarie 2023, un alt caz legat de Valea Uzului a avut un deznodământ pozitiv: Tribunalul Judeţean Bacău a anulat definitiv dreptul de proprietate a oraşului Dărmăneşti asupra cimitirului. Tribunalul a menţinut hotărârea de primă instanţă, care a anulat hotărârea consiliului local al oraşului moldovean, prin care a declarat cimitirul militar din Valea Uzului proprietate publică a oraşului, înregistrând ulterior în cartea funciară pe numele său suprafaţa de 7979 mp a cimitirului. 

În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a inclus cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul său public, iar în aprilie a înfiinţat în mod arbitrar o parcelă românească în cimitirul din localitatea depopulată Valea Uzului, aflată la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău. Anterior, cimitirul a fost întreţinut de comuna Sânmartin din Ţinutul Secuiesc fiind considerat de comunitatea maghiară drept un cimitir militar maghiar. 

La 6 iunie 2019, mii de români au intrat cu forţa în cimitir pentru a participa la sfinţirea solei româneşti şi a monumentului românesc de către Biserica Ortodoxă Română, după ce secuii au încercat să împiedice acest lucru alcătuind un lanţ viu. La o săptămână după actele de violenţă, autorităţile române competente au precizat că cei 149 de soldaţi români, al căror apel nominal a făcut parte din ceremonia ce a urmat ocupării forţate a cimitirului, nu sunt înmormântaţi în cimitirul din Valea Uzului. 

După sentinţele definitive din februarie, liderul organizaţiei Calea Neamului, care a depus de mai multe ori coroane la crucile de beton din cimitirul de la Valea Uzului, Mihai Tîrnoveanu a declarat: dacă trebuie “le vom apăra cu trupurile noastre” şi a afirmat că administraţia oraşului Dărmăneşti va contesta la curtea supremă hotărârea definitivă referitoare la înlăturare a crucilor. 

Joi după-amiază, el a reacţionat pe pagina sa de socializare, scriind: “Azi dimineaţă, pe ascuns, s-au demolat Crucile Eroilor Români de la Valea Uzului! Lupta de-abia acum începe cu adevărat, Eroii noştri nu vor fi lăsaţi fără cruci! Sunt în drum spre Valea Uzului!”

Joi după-amiază, pe pagina sa de socializare, Csaba Borboly a făcut apel la locuitorii din zonă să nu viziteze joi şi în zilele următoare cimitirul militar de la Valea Uzului. “Am fost înştiinţat că se pregăteşte o nouă provocare. Să nu le oferim motiv de scandal. Să lăsăm autorităţile să îşi facă treaba. Sentinţa trebuie executată. Azi să nu meargă nimeni la Valea Uzului” – a scris preşedintele consiliului judeţean. 

Portalul Ziaruldebacau.ro din judeţul Bacău a afirmat joi că îndepărtarea crucilor de beton a fost dispusă de Constantin Toma, primarul din Dărmăneşti, după ce a pierdut definitiv toate procesele. O echipă trimisă de primar în Valea Uzului a început în timpul nopţii demontarea crucilor şi a terminat lucrul joi dimineaţa. Potrivit portalului, monumentul va fi ridicat la Dărmăneşti, iar crucile de beton vor fi amplasate în cimitirul militar din Bacău.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img