Judecătorii de la Tribunalul Maramureș au decis definitiv și irevocabil că fostul ministru de externe și șef al ICR, Andrei Marga, a fost turnător la Securitate, informează Gazeta de Cluj. Andrei Marga l-a dat în judecată pe Costel Sârbu, profesorul clujean care a l-a deconspirat pe fostul Ministru de Externe, însă justiția a considerat că Marga a fost colaborator al Securității.
Conform deciziei judecătorilor, Marga a colaborat cu ofițeri din cadrul Serviciului 3 de contrainformații al Securității din Cluj, unde avea numele conspirativ de ”Horia”.
Andrei Marga a fost numit ministru de Externe de premierul Victor Ponta, în luna mai 2012. Câteva luni mai târziu, în august 2012, Andrei Marga a fost remaniat, în locul său fiind numit Titus Corlăţean.
Inițial, procesul s-a judecat în instanțele clujene, dar Marga a cerut strămutarea procesului într-o altă instanță, motivând că judecătorii ar fi supuși unei presiuni mediatice. Procesul a fost strămutat în Maramureș, unde lui Marga i s-a respins recursul pe care l-a făcut la Tribunalul Maramureș. În sprijinul verdictului, magistrații au avut la dispoziție documente oficiale eliberate de CNSAS, mărturii ale altor turnători și demersul inițiat de profesorul clujean Costel Sârbu, spune GC.
Profesorul clujean Costel Sârbu a declarat pentru Gazeta de Cluj că faptul de a fi câștigat în mod oficial bătălia cu profesorul Andrei Marga este pentru el o victorie tristă. ”A fost o luptă în care m-am simțit singur printre dușmani”, a spus Costel Sârbu. Ca urmare a declarațiilor despre trecutul securist al lui Marga, i-a fost respins de două ori dosarul depus pentru titlul de profesor universitar, votul Senatului fiind manipulat de Andrei Marga, care atunci era rector al UBB.
ISTORIA TURNĂTORIILOR
Andrei Marga a fost recrutat de Serviciul III al Securităţii Cluj, în luna august 1977, ca legătură a unui alt colaborator cu numele de cod Werner. În anul care a urmat, Marga a dat mai multe note informative, redactate olograf şi semnate cu numele de cod Horia.
Marga a informat Securitatea mai ales despre studenţi şi profesori străini care veneau la Cluj. Relatările sale sunt făcute sec, dar cu mare atenţie pentru detaliile privind locaţiile, îmbrăcămintea şi legăturile personajelor pe care le fila.
Înainte de a începe colaborarea cu Securitatea, Andrei Marga fusese bursier Humboldt în Republica Federală Germania. La momentul recrutării, Marga conducea o revistă clujeană numită „Napoca universitară”.
Printre notele informative scrise de Andrei Marga se numără relatarea vizitei unei echipe a televiziunii germane ZDF la Cluj, pentru a filma un documentar într-o tipografie, dar şi activităţile unui doctorand venit din Iordania.
Printre cei filaţi de Marga s-a aflat şi un lector venit din Germania să predea la Cluj. Marga a relatat Securităţii despre întâlnirea acestuia, de la cofetăria „Tineretului” din Cluj, cu un doctorand şi cu un profesor de filozofie din Germania.
Şi Delia Marg, soția lui Marga, a turnat la Securitate. Dovada apare chiar într-una dintre notele informative date de Marga în 1987, care a fost folosit ca sursă într-un filaj asupra unei profesoare americane venită la Cluj. Americanca venise la Marga acasă să lase o canistră cu benzină, pe care o adusese în România de spaimă că aici nu găseşte combustibil pentru maşina sa.
De asemenea, profesoara din SUA dorea să îl cunoască pe filozoful Constantin Noica, refugiat la Păltiniş. În acest caz, Marga şi soţia sa au fost folosiţi ca informatori de către un alt colaborator al Securităţii, cu nume de cod Mureşan.
„Conform obligaţiilor ce decurg din legile în vigoare privind relaţiile cu cetăţenii străini, subsemnata D.M., filolog la Institutul de istorie şi arheologie, precizez că în data de 16 iunie 1987 an fost anunţată (seara) telefonic de sosirea pentru un stagiu de studii de două luni a profesoarei K.V din SUA. După o oră, profesoara V mi-a făcut o vizită la domiciliu, unde am primit-o împreună cu soţul meu, Andrei Marga”, scria Delia Marga într-o notă către Securitate, conform CNSAS.