spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăAnalizeRutte la curtea lui Erdogan pentru șefia NATO

Rutte la curtea lui Erdogan pentru șefia NATO

-

Premierul olandez în exercițiu Mark Rutte a vizitat astăzi Turcia, căutând sprijin din partea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru candidatura sa la funcția de secretar general al NATO, a informat AP.

Mandatul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, care deține această funcție din 2014, se apropie de sfârșit.

- Advertisement -

Mandatul său a fost prelungit de mai multe ori pentru că, printre altele, alianța trebuia să rămână în fruntea NATO după atacul Rusiei asupra Ucrainei din februarie 2022, potrivit AP.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul, informează AFP.

- Advertisement -

Preşedintele Erdogan a spus că lupta împotriva terorismului a fost unul dintre subiectele principale în discuţiile sale cu premierul olandez în funcţie, sosit la Istanbul pentru a obţine sprijinul Turciei pentru candidatura sa.

„I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianţei, nicio organizaţie teroristă, în special PKK şi asociaţii săi, nu trebuie tolerată”, a continuat declaraţiile în faţa jurnaliştilor şeful statului turc, alături de Rutte.

PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), considerat un grup terorist de Turcia şi aliaţii săi occidentali, conduce o insurgenţă de decenii ce urmăreşte o mai mare autonomie pentru minoritatea kurdă din sud – estul teritoriului turc.

Erdogan a mai spus că este „imperativ ca noul secretar general să depună eforturi intense pentru a elimina sancţiunile, restricţiile şi obstacolele din domeniul industriei de apărare în rândul aliaţilor”.

Preşedintele României Klaus Iohannis este, de asemenea, candidat la funcţia de secretar general al NATO, iar preşedintele Erdogan a declarat că l-a informat pe acesta săptămâna trecută despre cererile Turciei în timpul unei convorbiri telefonice.

Erdogan nu a dezvăluit alegerea Turciei între cei doi candidaţi, dar a subliniat că decizia sa se va baza pe „raţiune”, în timp ce i-a urat, zâmbind, lui Mark Rutte succes în „noua sa călătorie”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img