spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizeRușii, chinezi și Gates se bat pe unul din cel mai mare...

Rușii, chinezi și Gates se bat pe unul din cel mai mare zăcământ de litiu din lume

-

Patru companii chineze și un grup rus domină cursa pentru aprovizionarea cu litiu din Bolivia, a raportat Financial Times. O sursă familiarizată cu această competiție acerbă a confirmat lui Vedomosti că patru companii chineze și Uranium One Group din Rusia, o subsidiară a TENEX a Rosatom, vor concura în etapa următoare. Lilac Solutions, o companie din SUA cu sprijinul Breakthrough Energy Ventures a lui Bill Gates este singurul rival occidental.

- Reclama -

Potrivit unei estimări a US Geological Survey, Bolivia are cele mai mari resurse din lume de litiu, un metal care este important din punct de vedere strategic pentru producția de baterii. Potențialul câștigător ar semna un contract cu compania de stat din Bolivia Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB).

Daniil Karimov, Managing Director al sectorului metalurgic la Otkritie Research, a declarat că în ultimii ani litiul a jucat un rol din ce în ce mai important pe fondul creșterii producției de vehicule electrice. Astăzi, cererea pentru metal este aproape egală cu oferta, dar pe termen mediu prima ar depăși volumele de producție, cu condiția ca vânzările de vehicule electrice să rămână ridicate. Și prețurile litiului au crescut de peste 10 ori de la sfârșitul anului 2020 și ar putea rămâne ridicate pe termen mediu pentru a menține oferta, a concluzionat Karimov.

Dacă YLB alege compania rusă, Moscova și-ar asigura aprovizionarea neîntreruptă cu litiu, a subliniat șeful Centrului de Studii Ibero-Americane de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, Viktor Kheifets. Nu există multe zăcăminte de litiu în lume, în timp ce Argentina și Chile aproape că și-au oprit exporturile către Rusia. Deși nici furnizorii chilieni, nici cei argentinieni nu s-au alăturat oficial sancțiunilor anti-ruse, ei trebuie să țină cont de interesele acționarilor lor occidentali, prin urmare ambele națiuni au renunțat la transporturile de litiu către Rusia, a explicat expertul. Vedomosti a apelat la Rosatom pentru un comentariu.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img