Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său iranian Ebrahim Raisi au supervizat miercuri, prin legătură video, semnarea unui acord de finanţare şi construire a unei linii feroviare iraniene ca parte a unui embrionar Coridor de Transport Nord-Sud, transmite Reuters.
Linia ferată Rasht-Astara este văzută ca o legătură importantă în cadrul coridorului, al cărui obiectiv este să conecteze India, Iran, Rusia, Azerbaidjan şi alte ţări, pe cale feroviară şi maritimă, un coridor despre care Rusia afirmă că poate rivaliza cu Canalul Suez ca rută majoră pentru comerţul mondial.
‘Artera de transport unică Nord-Sud, din care va face parte linia ferată Rasht-Astara, va ajuta la diversificarea semnificativă a fluxurilor de trafic globale’, a spus Putin cu această ocazie.
Calea ferată de 162 km de-a lungul Mării Caspice va ajuta la conectarea porturilor ruseşti de la Marea Baltică cu porturi iraniene la Oceanul Indian şi Golful Persic, a adăugat preşedintele rus.
‘Fără îndoială, acest acord este un pas important şi strategic în direcţia cooperării între Teheran şi Moscova’, a afirmat la rândul său Raisi.
Rusia şi Iranul au fost împinse să îşi întărească relaţiile politice şi economice de sancţiunile occidentale impuse fiecăreia dintre ele, dar pe care ambele le consideră nejustificate.
De la revoluţia islamică din 1979 care l-a alungat de la putere pe şahul Reza Pahlavi, sprijinit de Statele Unite, Iranul a fost ostracizat de Occident, iar economia sa a fost lovită de nenumărate sancţiuni. Iranul deţine în jur de un sfert din rezervele de petrol ale Orientului Mijlociu.
Occidentul a impus un nou set de restricţii în legătură cu programul nuclear al Teheranului, în timp ce Rusia a fost sancţionată pentru războiul declanşat în Ucraina.