Moscova și Bagdadul plănuiesc să treacă la utilizarea monedelor „țărilor de încredere” pentru a plăti aprovizionarea cu petrol pentru a scăpa de dolar în relațiile economice bilaterale, a anunțat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în urma discuțiilor cu omologul său irakian Fuad Hussein la Bagdad. scrie Izvestia.
Irakul, care a fost în mijlocul unui război împotriva teroriştilor în urmă cu câţiva ani, trece acum prin crize politice. În iulie 2022, parlamentul țării a reușit să cadă de acord asupra unui nou prim-ministru, dar după aceea, protestele au izbucnit din nou în capitală.
Savantul orientalist Andrey Ontikov a explicat că țara este acum pe cale să vadă mai multe proteste ca urmare a acțiunilor Statelor Unite. La sfârșitul anului 2022, Washington a impus o serie de restricții asupra plăților transfrontaliere în dolari din Irak. Presa din țară a estimat că interdicția a afectat aproape 80% din tranzacții. Americanii au justificat mișcarea spunând că trebuie să asigure respectarea sancțiunilor impuse anumitor țări.
„Desigur, este mai mult despre Iran. Se presupune că Teheranul a folosit diverse bănci comerciale irakiene pentru a eluda sancțiunile SUA și acum li s-a refuzat această oportunitate. Mișcarea a dat și o lovitură economiei Bagdadului, deoarece moneda națională a scăzut cu aproape zece procente. Oamenii nemulțumiți protestează deja în fața clădirii Băncii Centrale. Cu toate acestea, este dificil de spus dacă acest lucru va duce la o criză cu drepturi depline”, a spus Ontikov.
Potrivit acestuia, experții irakieni au discutat de mult despre fezabilitatea menținerii dominației dolarului în plăți și perspectivele de a utiliza monedele altor țări – și anume yuanul Chinei și dirhamul Emiratelor Arabe Unite – ca alternativă.
Rusia se află acum sub sancțiuni similare cu Iranul. De aceea, Moscova și Bagdadul sunt, de asemenea, interesate de stimularea relațiilor comerciale independente de dolar.