Home Economie Rusia mută cu conducta de gaz prin Bulgaria spre Europa Centrală

Rusia mută cu conducta de gaz prin Bulgaria spre Europa Centrală

0

Săptămânalul de la Sofia „Capital” a informat că Bulgartransgaz are nevoie de 250 de zile pentru a putea asigura tranzitul primelor cantități de gaze rusești în Serbia, transmite Radio Europa Liberă.

Printr-o decizie a Curții Administrative de Apel de la Sofia au fost înlăturate ultimele obstacole în ce priveşte lansarea construcției tronsonului bulgăresc al gazoductului de tranzit Turcia-Europa Centrală (prelungirea gazoductului Turkish Stream).

Disputa cu privire la câștigatorul licitației pentru construcția gazoductului a fost rezolvată în favoarea consorțiului internațional condus de compania „Arkad” din Arabia Saudită. Câștigătorul a oferit în cadrul licitației din luna aprilie un preț de 1,1 miliarde euro, cu 500 de milioane mai mic față de cel de-al doilea clasat, dar în luna mai a fost eliminat la baza constatării unor nereguli tehnice. În acest mod pe primul loc a trecut un consorțiu dominat de companii din Rusia.

Comisia pentru protecția concurenței însă a confirmat victoria consorțiului saudit. Rușii au inițiat un dosar la Curtea Administrativă de Apel. În perspectiva continuării procesului luni sau chiar ani de zile, construcția gazoductului prin care gazele rusești urmează să ajungă din Turcia în Europa Centrală a fost pusă sub semnul incertitudinii. În aceste condiții unul din participanții la consorțiul rusesc și-a retras plângerea cea ce a permis magistraților să închidă dosarul.

Gazoductul între Turcia și Serbia are o lungime de 474 de km și o capacitate de 31,5 miliarde m.c. de gaze pe an. Operatorul instalațiilor va fi compania de stat „Bulgargaz”. 2 miliarde m.c. sunt destinate Serbiei și 4,7 – Ungariei. Tronsonul bulgăresc urmează în Bulgaria de nord ruta gazoductului South Stream, la care Guvernul Plamen Oreșearski a renunțat în vara lui 2014 după ce a fost amenințat de sancțiuni pentru nerespectarea legilor europene.

Tronsonul sârbesc până la frontiera cu Ungaria va fi construit de Gazprom.

Statele Unite sunt împotrivă realizării proiectului rusesc care va contribui, împreună cu NordStream 2 la redirecționarea tranzitului prin Ucraina și va întări influența Rusiei în energetica bulgară.

Ad

Exit mobile version