spot_img
15.2 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăExterneRusia, Iranul și Turcia, negocieri privind soarta Siriei

Rusia, Iranul și Turcia, negocieri privind soarta Siriei

-

La începutul anului 2019 sunt preconizate negocieri privind Siria la care ar urma să participe preşedinţii Rusiei, Iranului şi Turciei, a anunţat vineri o înaltă oficialitate rusă, în contextul în care Washingtonul îşi pregăteşte retragerea militară din această ţară, informează AFP. și Agerpres.

”Este rândul nostru să organizăm summitul celor trei ţări garante, cu preşedinţii turc, iranian şi al nostru. S-a convenit că va avea loc aproximativ în prima săptămână a anului. Aceasta va depinde de agendele preşedinţilor”, a indicat viceministrul rus al afacerilor externe Mihail Bogdanov, citat de agenţia Interfax.

- Advertisement -

Acest summit se înscrie în cadrul procesului de pace de la Astana, care reuneşte din ianuarie 2017, fără implicarea Washingtonului, reprezentanţi ai Damascului şi o delegaţie a opoziţiei, fiind coordonat de Rusia şi Iran, aliaţi ai regimului sirian, şi de către Turcia, care îi sprijină pe rebelii sirieni.

Acest format a eclipsat în timp negocierile sub egida ONU, incapabilă să găsească o soluţie la războiul care a făcut peste 350.000 de morţi din martie 2011.

- Advertisement -

Ultimul summit între cei trei preşedinţi a avut loc în septembrie în Iran. Divergenţele dintre Vladimir Putin, Hassan Rouhani şi Recep Tayyip Erdogan referitoare la soarta provinciei Idleb au devenit atunci evidente.

O delegaţie turcă din care vor face parte, între alţii, şeful diplomaţiei Mevlut Cavusoglu şi ministrul apărării Hulusi Akar, urmează să se deplaseze sâmbătă în Rusia pentru negocieri privind Siria, în contextul retragerii militare americane, anunţată săptămâna trecută de către preşedintele Donald Trump. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img