spot_img
25.8 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăAnalizeRusia dă ultimatum guvernului britanic în povestea sateliților

Rusia dă ultimatum guvernului britanic în povestea sateliților

-

Rusia a ameninţat miercuri, în plină invazie a Ucrainei, că nu va mai trimite în spaţiu sateliţii operatorului OneWeb şi a cerut retragerea Guvernului britanic din acest proiect, precum şi garanţii privind utilizarea non-militară a acestuia, informează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Pe 5 martie, o rachetă Soiuz, operată de OneWeb şi Arianespace, ar trebui să fie lansată de pe cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan având la bord 36 de sateliţi. Ei ar urma să se alăture celor 428 de sateliţi plasaţi deja pe orbită în cadrul proiectului şi care formează o „constelaţie” concepută pentru a furniza internet de mare viteză în lumea întreagă.

Însă agenţia spaţială Roscosmos, care administrează cosmodromul Baikonur, a dat un ultimatum Guvernului de la Londra după adoptarea unor sancţiuni financiare masive împotriva Moscovei, în semn de represalii după atacul armat demarat împotriva Ucrainei.

„Ţinând cont de atitudinea ostilă a Marii Britanii faţă de Rusia, una dintre celelalte condiţii pentru a trimite aparatele în spaţiu pe 5 martie este ca Guvernul britanic să nu mai fie acţionar în cadrul proiectului OneWeb”, au anunţat reprezentanţii Roscosmos.

Acţionar majoritar, Guvernul de la Londra deţine 42,2% din acest proiect alături de grupul indian Bharti, potrivit Roscosmos.

Totodată, Moscova cere „garanţii juridice constrângătoare pentru ca OneWeb să nu folosească aceşti sateliţi în scopuri militare şi să nu propună serviciile sale unor structuri militare”, a adăugat Roscosmos într-un comunicat.

Roscosmos le-a cerut autorităţilor de la Londra să răspundă acestui ultimatum înainte de 4 martie ora 18:30 GMT, în mod contrar „racheta va fi retrasă de pe rampa de lansare”, dar a dat asigurări că un eventual refuz al Guvernului britanic nu va avea „consecinţe economice importante” pentru sectorul spaţial al Rusiei.

Reprezentanţii Roscosmos au mai spus că administratorii proiectului OneWeb nu dispun de un alt mijloc „pe termen scurt” pentru a-şi trimite sateliţii în spaţiu în afara rachetelor Soyuz.

În virtutea unui contract cu Arianespace confirmat în septembrie 2020, 16 lansări ale unor rachete Soyuz sunt prevăzute între decembrie 2020 şi sfârşitul anului 2022 pentru a finaliza plasarea pe orbită a unei reţele care necesită 648 de sateliţi pentru a putea să funcţioneze.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...