spot_img
13.7 C
București
sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăExterneRusia dă înregistrări cu omul lui Navalnîi și un presupus agent MI6

Rusia dă înregistrări cu omul lui Navalnîi și un presupus agent MI6

-

Postul de televiziune RT a publicat înregistrarea video a discuției dintre directorul executiv al FBK al lui Alexei Navalnîi (Fondul de Luptă împotriva Corupției, înscris de Ministerului de Justiție al Rusiei pe lista ONG-urilor cu funcție de agent străin, n.r.), Vladimir Așurkov, și un diplomat britanic, considerat de FSB (Serviciul Federal de Securitate, n.r.) drept agent secret al MI6, relatează RIA Novosti.

Pe site-ul RT se precizează că întâlnirea a avut loc în 2012, iar James William Thomas Ford, care stă de vorbă cu Așurkov, este ”fostul secretar doi pe probleme politice al Ambasadei Marii Britanii din Rusia”.

- Reclama -

În înregistrare, directorul executiv al FBK îl roagă pe interlocutorul său să-l ajute cu informații de la serviciile speciale americane.

”Sunt convins că serviciile speciale britanice anti-fraudă au acces la un volum important de informații, care pentru noi sunt inaccesibile. Sunt convins că serviciile speciale britanice au date care să confirme legăturile dintre Abramovici (omul de afaceri Roman Abramocivi, patronul clubului de fotbal Chelsea, n.r.), Usmanov (miliardarul Alișer Umanov, cu importante afaceri în metalurgie, dar și acționar al clubului britanic de fotbal Arsenal FC, n.r.), oameni din Guvernul Rusiei. Cred că Marea Britanie este o țară europeană cheie, care poate exercita presiuni asupra Rusiei și care și-a înăsprit, deja, poziția în privința ei”, spune Așurov.

Într-un alt filmuleț, același director executiv al FBK promite să lanseze un material negativ despre o bancă rusească, dând de înțeles că acest lucru va fi în folosul britanicilor. ”Împreună cu Societatea londoneză Henry Jackson, vom publica un raport despre VTB-bank. Noi spunem că VTB este implicată în fapte de corupție, că sistemul de gestionare a riscurilor nu funcționează și vom ajunge la concluzia că instituția reprezintă o amenințare pentru piețele financiare europene și pentru integritatea lor, deoarece banca este, acolo, un jucător semnificativ…”, a explicat Așurov.

În înregistrări, diplomatul britanic Ford nu promite vreun ajutor financiar pentru FBK și propune Fondului să colaboreze cu Transparency Internațional (inclusă de Ministerul Justiției pe lista agenților străini).

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img