spot_img
7.8 C
București
joi, martie 30, 2023
AcasăAnalizeRusia a trimis combustibil nuclear pentru centrală nucleară maghiară de la Paks

Rusia a trimis combustibil nuclear pentru centrală nucleară maghiară de la Paks

-

În Ungaria a sosit o nouă aeronavă care a transportat combustibil nuclear din Rusia, astfel că funcţionarea centralei nucleare de la Paks este garantată şi în perioada următoare, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, înainte de şedinţa de guvern de miercuri.

- Reclama -

Ministrul a raportat că unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a şedinţei de guvern va fi tocmai războiul din Ucraina. În acest sens, Szijjártó a spus că sarcina principală a guvernului maghiar este garantarea securităţii Ungariei, ceea ce include mai multe aspecte, printre care şi asigurarea furnizării de energie.

Şeful diplomaţiei ungare a subliniat că energia nucleară joacă un rol important în alimentarea cu energie a Ungariei, întrucât capacitatea totală a reactoarelor de la Paks este de 2000 de megawaţi, asigurând o treime din consumul total de energie electrică al Ungariei. Însă pentru toate acestea este nevoie de combustibil nuclear. 

“Este de importanţă strategică şi de securitate naţională să avem la dispoziţie, la timp, cantitatea necesară de combustibil nuclear”, a spus Péter Szijjártó.

Ministrul de externe a subliniat că, din cauza războiului din vecinătate, transportul feroviar tradiţional a devenit imposibil, astfel că transportul a ajuns în Ungaria pe o rută alternativă, prin spaţiul aerian al Belarusului, Poloniei şi Slovaciei.

Szijjártó a specificat că activitatea nucleară este exceptată de la sancţiunile UE şi că, deşi există restricţii generale care se aplică asupra transporturilor aeriene, această cursă a făcut parte, de asemenea, dintre excepţii.

Ministrul a subliniat, totodată, că securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei este un subiect mai larg şi nu include doar funcţionarea centralei nucleare de la Paks. “Noi ne vom strădui ca securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei să nu fie compromisă în niciun alt segment în perioada următoare, în ciuda tuturor presiunilor”, a punctat Szijjártó.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img