Home Analize Ruleta de gaz și petrol rusească

Ruleta de gaz și petrol rusească

0

În prezent, doar interzicerea UE privind achiziționarea de cărbune rusesc și embargoul SUA asupra petrolului rus lucrează pe deplin împotriva exporturilor rusești de hidrocarburi. Cu toate acestea, ambele restricții sunt locale și nu au afectat încă serios piața globală. Din 5 decembrie va intra în vigoare embargoul UE asupra livrărilor rusești de petrol pe mare, iar din 5 februarie va fi impusă o interdicție similară a importului de produse petroliere rusești. Exact aceste măsuri ar putea arunca piața globală de energie într-o criză cu drepturi depline, mai ales dacă Rusia va reduce fluxul de gaze naturale către Uniunea Europeană.

Directorul Fondului Naţional de Securitate Energetică, Konstantin Simonov, a declarat pentru Rossiyskaya Gazeta că Europa nu va rămâne fără petrol. Nu întâmplător are până în decembrie să se pregătească pentru embargoul petrolului. Fără o creștere a producției globale de petrol, UE ar putea cumpăra mai mult țiței din Orientul Mijlociu, răscumpărându-l de la clienții din regiunea Asia-Pacific. Dimpotrivă, petrolul rusesc va fi redirecționat spre est, iar logistica s-ar schimba complet, ceea ce ar face combustibilul mai scump, dar nu ar provoca încă deficit.

Rusia, care exportă în Europa aproximativ 2 milioane de barili de petrol și aproximativ 1 milion de barili de produse petroliere pe zi, nu ar fi neafectată. Potrivit unei estimări a Centrului de Dezvoltare Energetică din Rusia, cel puțin jumătate din volum ar fi redirecționat către alte piețe, dar înlocuirea ar fi incompletă, ceea ce ar duce la reducerea producției.

Gazul natural este locul unde Rusia este cea mai puternică în poveste. Spre deosebire de petrol, țara nu și-ar putea redirecționa exporturile de gaze către est și, totuși, nici măcar o oprire totală a exporturilor de gaze către Europa nu ar fi fatală pentru Rusia, a asigurat Simonov. Desigur, Rusia pierde bani și cotă de piață, dar nu într-o măsură care ar aduce prejudicii majore economiei țării, în timp ce economia europeană, în special industria de oțel și industria chimică, ar fi pur și simplu distruse atunci când prețurile gazelor vor crește.

Potrivit lui Simonov, pe piață nu există volume libere de gaz pentru Europa. Continentul nu ar îngheța iarna aceasta, pentru că este suficient de bogat pentru a evita asta, dar UE ar plăti. De asemenea, ar trebui să concureze cu regiunea Asia-Pacific pentru gaze naturale, ceea ce ar împinge prețurile și mai sus. Între timp, Rusia a spus clar UE că ar trebui fie să-și reconsidere sancțiunile anti-ruse, fie să lanseze Nord Stream 2. Totuși, Occidentul nu dă înapoi, iar bătălia nervilor continuă, a conchis Simonov.

Centrul de Dezvoltare Energetică a declarat că Rusia nu va iniția oprirea completă a fluxurilor de gaze către Europa, cel puțin pentru că trebuie să pompeze gaz în Serbia și Ungaria, ambele state prietene. În teorie, exporturile de gaze rusești s-ar putea opri dacă UE ar fi aprobat un plafon de preț pentru gazul natural rusesc, dar ideea este să găsească din ce în ce mai puțini susținători în Europa.

Ad

Exit mobile version