spot_img
18.1 C
București
luni, octombrie 3, 2022
AcasăAnalizeRoubini anunță o criză economică "urâtă și lungă"

Roubini anunță o criză economică „urâtă și lungă”

-

Economistul Nouriel Roubini, care a prezis corect criza financiară din 2008, vede o recesiune „lungă și urâtă” în SUA și la nivel global la sfârșitul lui 2022, care ar putea dura tot 2023.

Chiar și într-o recesiune simplă, S&P 500 poate scădea cu 30%”, a declarat Roubini, președinte și director executiv al Roubini Macro Associates, într-un interviu acordat luni, scrie Yahoo Finance. Într-o „aterizare dură”, la care se așteaptă, ar putea scădea cu 40%.

Roubini, a cărui perspectivă asupra prăbușirii bulei imobiliare din 2007 până în 2008 i-a adus porecla Dr. Doom, a spus că cei care se așteaptă la o recesiune superficială în SUA ar trebui să se uite la ratele mari de îndatorare ale corporațiilor și guvernelor. Pe măsură ce ratele cresc și costurile de deservire a datoriilor cresc, „multe instituții zombie, gospodării zombie, corporații, bănci, bănci din umbră și țări zombie vor muri”, a spus el. „Așa că vom vedea cine înoată gol.”

Roubini a spus că atingerea unei rate a inflației de 2% fără o aterizare bruscă va fi „misiune imposibilă” pentru Rezerva Federală. El se așteaptă la o creștere a ratei de 75 de puncte de bază la întâlnirea curentă și la 50 de puncte de bază atât în ​​noiembrie, cât și în decembrie. Acest lucru ar duce rata fondurilor Fed până la sfârșitul anului să fie între 4% și 4,25%.

Cu toate acestea, inflația persistentă, în special în ceea ce privește salariile și sectorul serviciilor, va însemna că Fed „probabil nu va avea de ales” decât să crească mai mult, a spus el, cu ratele fondurilor mergând spre 5%. În plus, șocurile negative de aprovizionare generate de pandemie, conflictul Rusia-Ucraina și politica de toleranță zero a Chinei la Covid vor aduce costuri mai mari și o creștere economică mai scăzută. Acest lucru va face ca obiectivul actual al Fed de „recesiune de creștere” – o perioadă prelungită de creștere slabă și creșterea șomajului pentru a opri inflația – dificil.

Ca rezultat, Roubini vede o stagflație ca în anii 1970 și o criză masivă a datoriilor ca în criza financiară globală.

Nu va fi o recesiune scurtă și superficială, va fi severă, lungă și urâtă”, a spus el.

Roubini se așteaptă ca recesiunea americană și globală să dureze tot anul 2023, în funcție de cât de severe vor fi șocurile de aprovizionare și dificultățile financiare. În timpul crizei din 2008, gospodăriile și băncile au fost cele mai dure afectate. De data aceasta, el a spus că corporațiile și băncile din umbră, cum ar fi fondurile speculative, fondurile de capital privat și fondurile de credit vor fi extrem de afectate

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...