spot_img
8 C
București
vineri, decembrie 20, 2024
AcasăAnalizeRomii unguri din Ucraina au enervat Cehia

Romii unguri din Ucraina au enervat Cehia

-

Refugiații ucraineni cu dublă cetățenie ucraineano-ungară, dar care se legitimează cu un pașaport ungar, nu pot conta pe nicio asistență din partea autorităţilor din Cehia, a declarat ministrul ceh de interne, Vit Rakusan.

- Reclama -

Ziarul de stânga, independent, „Právo” a scris în ediţia sa de joi că autoritățile cehe s-au confruntat cu problema cetățeniei duble în contextul romilor care au fugit din Ucraina. Mulţi refugiaţi romi au şi paşaport ungar, pe lângă paşaportul ucrainean.

- Advertisement -

Cei care se legitimează cu paşaport ungar nu au dreptul la protecție temporară sau asistență socială în Republica Cehă. Numai cetăţenii ucraineni au dreptul la asistență temporară, a precizat pentru ziarul amintit ministrul de interne, care a menţionat: Aceşti romi ar trebui să solicite ajutor în Ungaria, deoarece unii dintre ei sunt originari de acolo. Potrivit ministrului ceh de interne, aproximativ 1.200 de refugiaţi romi au sosit în Cehia din Ucraina, care „beneficiază de aceleaşi tratamente ca şi alţii”.

În cazul romilor principala problemă este că este vorba de familii numeroase – de 20 până la 30 de persoane – pentru care este foarte greu de găsit cazare într-un singur loc. Emil Vorác, directorul ONG-ului Khamoro, spune că o parte din refugiaţii romi din Ucraina nu vorbesc limba romani, ucraineană sau rusă, ci doar limba maghiară.

- Advertisement -

O altă problemă este că toate materialele informative emise de autorităţile cehe sunt scrise în limba ucraineană, pe care acești romi nu le înțeleg. Ministerul ceh de Interne a înființat recent un fond special de 10 milioane de coroane (155 de milioane de forinți) pentru a ajuta refugiații ucraineni care provin din medii „socio-culturale diferite”. Reprezentanții Ministerului de Interne și Muncii, precum și ai ONG-urilor, au discutat, la începutul acestei săptămâni, despre problemele legate de refugiații romi din Ucraina și au convenit asupra unui program special de asistență. Astfel, fiecare familie a refugiaților romi este plasată în zone diferite ale ţării pentru a evita formarea ghetourilor de romi, izolate, a precizat directorul organizaţiei Slovo21, Jelena Siladjzic. Potrivit informațiilor publicate în presa din Praga, numărul refugiaților romi maghiari din Transcarpatia (Ucraina) este de câteva sute.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img