Doi romi din România au devenit exponate la Muzeul de Artă din Malmö. Acest lucru a reușit să suprindă opinia publică din Suedia și provoacă chiar controverse. Unii suedezi se pronunță împotriva «exponatelor vii», alții aprobă însă gestul datorită impactului puternic pe care il produce, transmite Radio France Internationale.
5 februarie este ultima zi în care vizitatorii muzeului îi pot întâlni pe Marcela și pe Luca în cadrul unei expoziții ce își dorește să tragă un nou semnal de alarmă în privința fenomenului cerșetoriei.
Marcela ține în mână un carton pe care scrie în suedeză că dorește bani, fiindcă este foarte săracă. Luca este și el așezat, cu o cârjă într-o mână iar cealaltă mână întinsă.Expoziția este organizată de un institut de teatru din oraș, iar imaginea romilor care cerșesc nu lasă indiferent pe niciun vizitator. Asta cu atât mai mult cu cât ei sunt și singurele exponate din încăperea cu pereți albi.Conform lui Anders Carlsson, artist și director al Institutului de teatru, această izolare a cerșetorilor este menită să crească și mai mult efectul pe care aceștia îl provoacă vizitatorilor. ”Cand îi vezi, începi să te gândești cum te-ai simți să fii tu acolo că o persoană care are o disperată nevoie de ajutor. ”, spune el.De fapt, întreaga expoziție vorbește despre solidaritate și pleadeaza pentru ”posibilitatea unor întâlniri umane între oameni”.
Cei doi cerșetori se află doar de o lună la Malmö. Ei l-au întâlnit pe directorul Institutului prin intermediul unui prieten român al acestuia. Primesc aproximativ 15 euro pe oră și pot fi văzuți zilnic de la 13 la 15. Marcela este însărcinată și spune că banii pe care îi câștigă astfel o vor ajuta să construiască o casă în satul în care locuiește în România.
Reacțiile vizitatorilor expoziției, dintre care unii condamnă vehement ideea de a avea exponate ”vii”, iar alții o aprobă pentru efectul puternic pe care îl face, sunt completate de cele de forumurile de pe internet, care se împart și ele în mai multe categorii, dar care au ca punct comun condamnarea României ca țară care nu este în stare să aibă grijă de proprii cetățeni.