Home Dezvaluiri Românul care l-a demascat pe Kissinger a murit: Povestea unui James Bond...

Românul care l-a demascat pe Kissinger a murit: Povestea unui James Bond român ULTIMUL INTERVIU VIDEO

0

Constantin Răuță, om de știință american de origine română, dar și fost colaborator al DIE (spionajul extern românesc) a murit în Statele Unite ale Americii. Fusese recent operat și nu a rezistat recuperării. Ultimul interviu l-a acordat anul trecut la București jurnaliștilor Andrei Bădin și Alecu Racoviceanu pentru emisiunea Controverse B1 și Evenimentul Istoric Tv. Condamnarea sa la moarte a fost menținută scriptic până la moartea acestuia.

Constantin Răuță  a absolvit Facultatea de Electronică și Construcții în anul 1966, apoi a lucrat în anii 1970 ca inginer la IPROCHIM București și la Ministerul Chimiei, domeniu coordonat de Elena Ceaușescu și de Securitate, deoarece, ca orice sector economic strategic, cel chimic se afla sub controlul DIE, din DSS (Departamentul Securității Statului). DIE, securitatea externă, i-a cerut lui Răuță să accepte să devină colaborator al acestui serviciu, dacă voia să i se permită să plece la studii în străinătate–  

Constantin Răuță a lucrat timp de 24 de ani la centrul de cercetari al NASA – „Goddard Space Flight Center Greenbelt” din Maryland si pentru Marina SUA. El a organizat proteste impotriva incalcarii drepturilor omului in Romania, fiind prezent la audieri in Congresul SUA, a vorbit la posturile de radio Vocea Americii si Radio Europa Libera.

24 noiembrie 1973. Pentru pregătirea vizitei  pe care Nicolae Ceaușescu urma să o facă în SUA  este trimis la New York Constantin Răuță, ofițer al Direcției de Informații Externe (DIE). O dată ajuns Răuță cere azil politic în Statele Unite ale Americii.  Răuță avea asupra sa o valiză diplomatică și documente strict secrete. Pe 2 septembrie 1974, justiţia comunistă îl condamnă la moarte. 

Povestea lui Răuță aduce dezvăluiri explozive despre relația regimului Ceaușescu cu SUA, absolut necesare istoricilor.

În 2017 Răuță a făcut dezvăluiri explozive despre momentul în care a ajuns în SUA și a cerut azil politic. Dar nu numai. El aduce grave acuzații lui Henry Kissinger, eminența cenușie a mai multor președinți americani.

El face aceste mărturisiri și acuzații explozive într-o scrisoare adresată chiar lui Henry Kissinger, fost  secretar de stat și consilier pe probleme de securitate națională în timpul președinției lui Richard Nixon și a lui Gerald Ford, căruia îi cere explicații publice.

Constantin Răuță a transmis în exclusivitate documentul spre publicare FLUX 24:

DRAGĂ DR. KISSINGER,

ACESTĂ SCRISOARE DESCHISĂ ȚI-AM TRIMIS-O PENTRU A-ȚI  DA POSIBILITATEA SĂ EXPLICI ACȚIUNILE ȘI DECIZIILE TALE DIN NOIEMBRIE 1973, CÂND AM SOSIT CA MEMBRU AL DELEGAȚIEI DE PREGĂTIRE A VIZITEI LA CASA ALBĂ A TIRANULUI TĂU FAVORIT NICOLAE CEAUȘESCU ȘI CÂND AM CERUT AZIL POLITIC ÎN STATELE UNITE.

ACUM ÎMI SCRIU MEMORIILE ȘI ACEL EVENIMENT MI-A SCHIMBAT VIAȚA.

AM INTENTIA DE A PUBLICA ACEASTĂ SCRISOARE DESCHISĂ SI DOCUMENTELE RELEVANTE PE CARE LE-AM OBȚINUT DATORITĂ LEGII LIBERTĂȚII DE INFORMARE ȘI DORESC ȘI RĂSPUNSUL TĂU, DACĂ VA FI UNUL, CA PARTE A MEMORIILOR MELE DESPRE LUPTA PE CARE AM DUS-O ÎMPOTRIVA REGIMULUI COMUNIST DIN ROMÂNIA.

CA SĂ-ȚI ÎMPROSPĂTEZ MEMORIAÎN SEARA DE 24 NOIEMBRIE 1973 AM SOSIT PE AEROPORTUL KENNEDY DIN NEW YORK CU O VIZĂ DIPLOMATICĂ DATĂ DE AMBASADA AMERICANĂ DIN BUCUREȘTI. ERAM OFICIAL “ATAȘAT” ÎN DELEGAȚIA CARE PREGĂTEA VIZITA LUI NICOLAE CEAUȘESCU LA CASA ALBĂ CA INVITAT AL PREȘEDINTELUI RICHARD NIXON.

DUPĂ CE AM REUȘIT SĂ SCAP DE ECHIPA CARE MĂ SUPRAVEGHEA ÎN STATELE UNITE DE LA TRANSFERUL LA UN ALT AEROPORT (LA GUARDIA), AM LUAT UN TAXI ȘI AM MERS LA O STAȚIE DE POLIȚIE ȘI I-AM INFORMAT PE OFIȚERII DE ACOLO CĂ DORESC SĂ CER AZIL POLITIC. DOI AGENȚI FBI AU SOSIT APOI LA STAȚIA DE POLIȚIE ȘI M-AU INFORMAT CĂ BIROURILE INS, UNDE TREBUIA SĂ COMPLETEZ CEREREA MEA DE AZIL POLITIC, ERAU ÎNCHISE LA ACEEA ORĂ ȘI CĂ URMA SĂ AȘTEPT PÂNĂ A DOUA ZI.

AM INFORMAT AGENȚII FBI CĂ DOREAM SĂ FOLOSESC DOCUMENTELE ȘI DOVEZILE PE CARE LE AVEAM ÎN SERVIETA DIPLOMATICĂ CA SĂ ARĂT ADEVĂRATA FAȚĂ  A LUI  CEAUȘESCU ȘI INTENȚIILE SALE. DE ASEMENEA INTENȚIONĂM SĂ UTILIZEZ DOCUMENTELE CA SĂ NEGOCIEZ CU REGIMUL CEAUȘESCU ELIBERAREA SOȚIEI ȘI BĂIATULUI MEU RĂMAȘI OSTATICI ÎN BUCUREȘTI. ACEASTA ERA O PRACTICĂ A TUTUROR REGIMURILOR COMUNISTE, AȘA CUM ȘTII, CA SĂ SE ASIGURE CĂ CETĂȚENII LOR SE ÎNTORC, DUPĂ UN DRUM ÎN STRĂINĂTATE.

CA INGINER ȘEF PENTRU SISTEMELE  ELECTRONICE DE ALARMĂ ALE AMBASADELOR ROMÂNESTI ȘI ALE SEDILOR DIN ROMÂNIA ALE DIE AM STRÂNS ȘI AM PUS ÎN SERVIETA MEA DE SERVICIU DOVEZI ALE NUMEROASELOR VIOLĂRI ALE DREPTURILOR OMULUI ÎN ROMÂNIA DE CĂTRE REGIMUL CEAUȘESCU,  DAR ȘI DOVEZI ALE DUPLICITĂȚII ACELUI REGIM ÎN NEGOCIERILE CU STATELE UNITE, CARE URMAU SĂ AIBĂ LOC ÎN TIMPUL VIZITEI LUI CEAUȘESCU LA CASA ALBA. EL URMA SĂ SOSEASCĂ ÎN WASHINGTON DC ÎN SĂPTĂMÂNA CARE URMA.

PE LÂNGĂ DOCUMENTELE PE CARE LE AVEM CU MINE MAI DEȚINEAM ȘI CÂTEVA COMPONENTE TEHNICE, CARE ERAU PARTE DINTR-UN SISTEM PE CARE FRATELE LUI CEAUȘESCU, NICOLAE ANDRUȚA CEAUȘESCU, M-A INSTRUIT PERSONAL CA SĂ STUDIEZ “POSIBILITATEA IMPLEMENTĂRII ȘI INSTALĂRII” LOR LA CASA ALBĂ SAU ÎN CASA DE OASPEȚI A CASEI ALBE, DACĂ SE IVEA POSIBILTATEA ÎN TIMPUL VIZITEI LUI CEAUȘESCU. EL DOREA ASTFEL PENETRAREA TEHNICĂ A CASEI ALBE CA SĂ POATĂ RAPORTA LA KREMLIN COMENTARIILE ȘI REACȚIA PE CARE OFICIALII CASEI ALBE URMAU SĂ LE AIBĂ ÎN URMA VIZITEI.

ÎN ACEEAȘI ZI ÎN CARE AM SOSIT AI TRIMIS ÎN CAMERA MEA DE HOTEL PE DL JAY KENNETH KATZEN, UN AGENT CIA LUCRÂND SUB ACOPERIRE CA REPREZENTAT LA MISIUNEA AMERICANĂ DE LÂNGĂ ORGANIZAȚIA NAȚIUNILOR UNITE. EL A VENIT ACOMPANIAT DE PATRU AGENȚI FBI CARE MI-AU FOST PREZENTAȚI CA “REPREZENTANȚI AL GUVERNULUI STATELOR UNITE” ȘI CARE MI-AU SPUS  CĂ VORBESC ÎN “NUMELE GUVERNULUI”.  EL M-A INFORMAT CĂ OFICIALI AI REGIMULUI CEAUȘESCU AU CONTACTAT CASA ALBĂ ȘI AU AMENINȚAT CĂ N. CEAUȘESCU ȘI-AR PUTEA ANULA VIZITA PE CARE URMA SĂ O FACĂ DACĂ STATELE UNITE NU MĂ RETURNEAZĂ PE MINE SAU SERVIETA MEA, LA AMBASADA LOR.

DL KATZEN A SPUS, DE ASEMENEA, DE FAȚĂ CU CEI PATRU AGENȚI AI FBI ÎN CAMERA MEA DE HOTEL CĂ PREȘEDINTELE NIXON A DECIS SĂ-MI ACORDE AZIL POLITIC, DAR CĂ SERVIETA ȘI DOCUMENTELE CARE LE AVEAM TREBUIAU ÎNAPOIATE OFICIALILOR ROMÂNI. ÎN ACEEAȘI SEARĂ DL KATZEN MI-A MAI SPUS CĂ DOMNIA TA ÎN CALITATE DE SECRETAR DE STAT AI DECLARAT CĂ SERVIETA MEA DE SERVICIU ESTE UNA “DIPLOMATICĂ” ȘI CĂ CONFORM CONVENȚIEI DIPLOMATICE DE LA VIENA TREBUIE RETURNATĂ GUVERNULUI ROMÂN.

DL KATZEN A MAI SPUS, DE ASEMENEA, CĂ DOMNIA TA ȘI PREȘEDINTELE NIXON O SĂ DISCUTAȚI CU CEAUȘESCU ELIBERAREA FAMILIE MELE. CHIAR MI-A CERUT SĂ SCRIU CORECT NUMELE MEMBRILOR FAMILE MELE ȘI A PRIETENILOR APROPIAȚI PENTRU CA CEREREA SĂ FIE FĂCUTĂ CORECT ÎN TIMPUL VIZITEI LUI CEAUȘESCU LA CASA ALBĂ.

ÎN TIMPUL DISCUȚIEI MELE CU DL KATZEN, UN AGENT FBI A LUAT SERVIETA MEA ȘI PLICUL SIGILAT CU DOCUMENTE, CARE SE AFLAU PE COMODA DIN CAMERA DE HOTEL LÂNGĂ TV.

A DOUA ZI CÂND TREBUIA SĂ MĂ ÎNTÂLNESC, DIN NOU, CU DL KATZEN LA BIROUL INS SĂ SEMNEZ CEREREA DE AZIL POLITIC, AȘA CUM STABILISEM, ACESTA NU A MAI VENIT. AM ÎNȚELES ATUNCI CĂ AM FOST MINȚIT DE PERSOANA PE CARE AI TRIMIS-O SĂ VORBEASCĂ CU MINE ÎN NUMELE GUVERNULUI STATELOR UNITE.

DOCUMENTELE CARE LE-AM OBȚINUT PÂNĂ ACUM PRIN LEGEA LIBERTĂȚII DE INFORMARE ARATĂ CĂ ÎN SEARA ÎN CARE DL KATZEN A VENIT ÎN CAMEREA MEA DE HOTEL ERAI ÎN CAMERA DE CRIZĂ DIN CASA ALBĂ. ESTE FOARTE PROBABIL CA TOATE MINCIUNILE SPUSE MIE DE DL KATZEN SĂ FI FOST FĂCUTE DIN INIȚIATIVA ȘI LA ORDINELE TALE.ESTE POSIBIL CA SĂ ÎI FI COMUNICAT ACȚIUNILE TALE PREȘEDINTELUI NIXON, CARE LA ACEL MOMENT AVEA NEVOIE DE VIZITA LUI CEAUȘESCU CA SĂ DISTRAGĂ ATENȚIA PUBLICULUI DE LA SCANDALUL WATERGATE ȘI CÂND EL PRACTIC A ABANDONAT TOATĂ POLITICA EXTERNĂ ȚIE CA SECRETAR DE STAT.

SUNT ACUM CONVINS CĂ TOATE ACȚIUNILE ȘI MINCIUNILE AU PORNIT DE LA TINE.

A FOST EVIDENT PENTRU MINE CĂ DL KATZEN ȘI AGENȚII FBI AU FOST TRIMIȘI SĂ MĂ MINTĂ ȘI SĂ CONFIȘTE DOCUMENTELE ȘI DOVEZILE PE CARE LE AVEAM PENTRU CA ELE SĂ NU AJUNGĂ LA CUNOȘTINȚA PUBLICULUI AMERICAN ȘI PENTRU CA ADEVĂRUL DESPRE UNUL DIN CEI MAI BRUTALI TIRANI, PE CARE TU ȘI PREȘEDINTE DE ATUNCI NIXON L-AȚI SUSȚINUT CU TOATĂ INIMA, SĂ NU FIE EXPUS.

MULȚI ANI MAI TÂRZIU, DUPĂ CE GENERALUL ION MIHAI PACEPA A SOSIT ÎN STATELE UNITE ȘI A PRIMIT AZIL POLITIC, AM AFLAT DE LA EL DESPRE CONȚINUTUL DISCUȚIILOR PREȘEDINTELUI NIXON CU CEAUȘESCU DEOARECE EL A FOST ACOLO ÎN CALITATE DE CONSILER AL LUI CEAUȘESCU. NICI TU, NICI PREȘEDINTELE NIXON, NU AȚI MENȚIONAT NIMIC LUI CEAUȘESCU DESPRE ELIBERAREA FAMILIEI MELE ȚINUTĂ OSTATICĂ ÎN ROMÂNIA. TOT CEEA TU ȘI PREȘEDINTELE NIXON I-AȚI SPUS A FOST CĂ GUVERNUL STATELOR UNITE NU A DESCHIS SERVIETA MEA ȘI PLICUL CU DOCUMENTE.

MAI MULT PENTRU A NU CONTACTA PRESA ÎN TIMPUL VIZITEI PREȘEDINTELUI CEAUȘESCU AI ORDONAT ÎMPOTRIVA ACELEAȘI CONVENTII DE LA VIENA SĂ FIU ȚINUT SUB PRETEXTUL PROCESĂRII CERERII MELE DE AZIL POLITIC PE INSULA GUVERNATORILOR DIN PORTUL NEW YORK, UNDE PRESA NU PUTEA SĂ INTRE FĂRĂ PERMIS.

DUPĂ CE TU ȘI PREȘEDINTELE NIXON AȚI LUAT DIN MÂNILE MELE SINGURELE POSIBILITĂȚI DE A NEGOCIA ELIBERAREA FAMILIEI MELE DIN ROMÂNIA M-AM MUTAT ÎN WASHINGTON DC ȘI AM ÎNCEPUT SĂ FAC LOBBY PE LÂNGĂ MEMBRII CONGRESULUI PENTRU ELIBERAREA FAMILIEI MELE.

CÂT TIMP AI FOST SECRETAR DE STAT OFIȚERII DEPARTAMENTULUI  DE STAT, CLAR SUB DISPOZIȚIILE TALE, S-AU OPUS LA ORICE EFORT SAU ACȚIUNI PENTRU ELIBERAREA FAMILIEI MELE VENITE DIN PARTEA MEMBRILOR CONGRESULUI U.S. DE ASEMENI ȘI ATUNCI CÂND 82 DE SENATORI ȘI CONGRESMENI AU SCRIS LA CASA ALBĂ ȘI ȚIE CERÂND ACȚIUNI PENTRU ELIBERAREA FAMILIE MELE ȚINUTĂ OSTATICĂ ÎN ROMÂNIA. LA TOATE SCRISORILE ȘI ÎNTREBĂRILE VENITE DIN CAPITOL HILL,  OFIȚERUL BIROULUI ROMÂNIA, DL HARRY DUNLOP, RĂSPUNDEA CĂ ACESTA NU ESTA UN CAZ UMANITAR ȘI CĂ REGIMUL COMUNIST ARE MOTIVE SĂ ȚINĂ FAMILIA MEA OSTATICĂ.

CU ALTE CUVINTE AI ADOPTAT ACEEAȘI  POZIȚIE CA TOATE REGIMURILE COMUNISTE DIN LUME, ADICĂ CĂ DREPTURILE UNUI INDIVID DEPIND DE ACȚIUNILE UNUI ALT INDIVID.

DUPĂ CE NU AI MAI FOST SECRETAR DE STAT ȘI DL CYRUS VANCE A FOST PUS ÎN ACEASTĂ POZIȚIE NEGOCIERILE PENTRU ELIBERAREA FAMILIE MELE DIN ROMÂNIA AU ÎNCEPUT CU ADEVĂRAT ȘI FAMILIA MEA A VENIT ÎN STATELE UNITE DUPĂ 5 ANI ȘI 9 LUNI DE CAPTIVITATE ÎN REGIMUL CEAUȘESCU.

NU AM ÎNȚELES NICIODATĂ ADMIRAȚIA TA PENTRU REGIMUL CEAUȘESCU, CARE A FOST UNUL DIN CEI MAI RĂI TIRANI COMUNIȘTI CARE AU FOST PE ACEST PĂMÂNT. ESTI ȘI ACUM MÂNDRU DE OPOZIȚIA TA CA FAMILA MEA SĂ FIE ELIBERATĂ DIN REGIMUL CEAUSESCU ȘI DE ADMIRAȚIA TA PENTRU ACEL REGIM, EXPRIMATĂ ÎN ATÂTEA CUVÂNTĂRI ȘI  ACȚIUNI DE SPRIJINIRE A REGIMULUI CEAUȘESCU, CARE A ÎNFOMETAT POPULAȚIA ȘI A ORDONAT UCIDEREA CETĂȚENILOR CARE PROTESTAU?

CUVÂNTĂRILE ȘI ACȚIUNILE TALE SUNT ACUM ÎN RECORDURILE A NUMEROASE PUBLICAȚII ȘI VOR FI DISPONIBILE PENTRU TOTDEAUNA CERCETĂTORILOR ȘI CELOR INTERESAȚI. ACȚIUNILE TALE VOR FI DOCUMENTATE ÎMPREUNĂ CU TRĂDAREA A PESTE 22 DE MILOANE DE CHINEZI DORITORI DE LIBERTATE DE PE INSULA TAIWAN, PE CARE TU I-AI ABANDONAT.

ISTORIA VA DOVEDI CĂ TOATE TRATATELE STRATEGICE PE CARE LE-AI REALIZAT SUB CONCEPTUL  ASIGURĂRII DISTRUCȚIEI RECIPROCE (MAD) AU FOST DE FAPT ÎN FAVOAREA SOVIETICILOR ȘI LE-A DAT LOR POSIBILTATEA SĂ AJUNGĂ DIN URMĂ STATELE UNITE. AU FOST O FORMĂ DE A FRÂNA DEZVOLTAREA CAPABILITĂȚILOR MILITARE ALA U.S.

SCRIU ACESTĂ SCRISOARE ÎN TERMENII CEI MAI DIPLOMATICI POSIBILI, DAR SUNT SIGUR CĂ POȚI CITI PRINTRE RÂNDURI ADEVĂRATELE MELE SENTIMENTE PENTRU TINE. (…)

CU SINCERITATE

CONSTANTIN RĂUȚĂ

INTERVIUL PENTRU CONTROVERSE B1 ȘI EVENIMENTUL ISTORIC TV:

de Alecu Racoviceanu, preluare Evenimentul Zilei

Unii îl consideră un trădător, alții un erou. Râde de toți cei care se grăbesc să îl catalogheze și povestește aventuri demne de un thriller.

Deși e foarte îmbătrânit, ochii îi lucesc precum unui copil când vorbește de Richard Nixon, Donald Trump, Henry Kissinger, Jimmy Carter sau Nicolae Ceaușescu sau despre planul său nebunesc de a îl șantaja pe ”Marele Cârmaci”.Nu are nicio tresărire când povestește cum l-a căutat un mafiot newyorkez plătit să îl omoare.Un zâmbet amar are doar când vorbește de sănătate și de faptul că știe că aventurile s-au cam terminat. Poartă din 1974 semnul morții pe frunte și simte că anii au fost mai rapizi decât gloanțele plutonului de execuție.Un material realizat de Evenimentul Istoric, Evz TV și Controverse B1 TV.

Rar ai ocazia să cunoști o legendă și dacă nici un om care a străbătut sinistra Cortină de Fier, a fost subiectul unor negocieri secrete la Casa Albă, a fost condamnat la moarte de un regim care nu-și prea ierta dușmanii și totuși intră binedispus într-un studiou de televiziune nu e o legendă, atunci chiar că nu știu cine mai poate aspira la acest apelativ!

Pare foarte bătrân, îndoit, se ajută la mers cu un baston, mult mai îmbătrânit decât vârsta sa, ca și cum viața aventuroasă a grăbit anii care au trecut peste el.

Este Constantin Răuță, fost cadru al Direcției de Informații Externe, condamnat la moarte încă din 1974 și ne vorbește cu nonșalanță despre misiuni demne de filmele de spionaj, despre cum trăiești știind că foștii colegi au misiunea să te ucidă.

Înainte de a intra în câteva dintre declarațiile lui trebuie spus că Răuță este unul dintre personajele care vor redeschide permanent discuția: a dezerta din structurile militare ale unui regim dictatorial este act de trădare sau nu?

Nu ne propunem să rezolvăm acum dilema moștenită din anii Războiului Rece, ci doar să îl lăsăm să își spună o parte din poveste.

Interviul a fost realizat de Evenimentul Istoric și Andrei Bădin, realizatorul emisiunii ”Controverse” de pe B1 TV.

”Am vrut să îl șantajez pe Ceaușescu!”

În perioada 4-7 decembrie 1973, Nicolae Ceaușescu înregistra un succes diplomatic la care nu visa niciun lider comunist al perioadei: era primit la Casa Albă de președintele SUA, Richard Nixon. Românul era privit ca o posibilă breșă în Blocul Socialist, chiar dacă peste ani s-a dovedit că nu era așa, iar americanul avea o uriașă problemă de credibilitate, afacerea Watergate. Constantin Răuță făcea parte din suportul organizării vizitei. Pe 4 noiembrie 1973, Răuță trece oceanul, dar avea un plan al său: să treacă ”la inamic”. Pedeapsa pentru acstfel de gesturi era una singură: plutonul de execuție.

Defectare direct în secția de poliție

Reporter: Cum se face că sunteți condamnat la moarte, dar veniți în România?

RĂUȚĂ: Ei, condamnarea la moarte încă nu s-a anulat. România este acum un membru al Uniunii Europene. UE interzice condamnarea și executarea. Condamnarea a fost făcută de Ceaușescu, executarea nu mai putea fi făcută…

Reporter: Haideți să descriem momentul… Deci în 24 noiembrie 1973 plecați spre Statele Unite, trebuia să pregătiți vizita lui Nicolae Ceușescu la președintele Richard Nixon, ajungeți pe aeroportul din New York și cereți azil politic … în 9 septembrie 1974 sunteți condamnat la moarte…

RĂUȚĂ: Povestea începe mult mai demult… dar, în sfârșit, atunci, în noiembrie, am scăpat de urmărire, eram urmărit tot timpul… am luat taxiul și am mers la prima secție de poliție și am spus că vreau să cer azil politic. 

Reporter: Erați prima oară în Statele Unite?

RĂUȚĂ: Da. Și… poliția a chemat doi agenți FBI… foarte drăguți, vorbeam puțin englezește pentru că nu aveam voie să mă pregătesc în engleză, dar agenții vorbeau în română și le-am spus că am în servieta mea niște documenmte pe care vreau să le fac publice… pregătisem astea pentru a le difuza în timpul vizitei lui Ceaușescu la Casa Albă… Ei m-au dus la un hotel din New Jersey, spunând că diplomații din New York nu pot să meargă fără aprobarea FBI la acel hotel… și la cinci minute după ce au plecat ei, a venit la ușă domnul Jerry Cotton cu patru agenți FBI. Mi-a spus că el vorbește în numele statului american și că președintele Nixon a decis să îmi dea azil politic. Între timp, Ceaușescu contactase Casa Albă… și a spus că își anulează vizita cerându-ne înapoi pe mine și servieta mea.

Constantin Răuță ezită să spună că era ofițer de informații. Spune că fiind specialist, încadrat la o instituție care avea sediul la DIE, direcția de spionaj a Departamentului Securității Statului.

Asul din mânecă, probe ale spionajului prin ambasade

Reporter:Și ce conținea acea valiză? Documente secrete?

RĂUȚĂ: Era valiza mea de serviciu…

Reporter: Așa… Ce conținea? Ce documente?

RĂUȚĂ: Ce am găsit eu, o dovadă că acel regim era un regim criminal. Asta e tot ce am putut să obțin… ce am avut

Reporter: V-ați premeditat fuga?

RĂUȚĂ: Bineînțeles. Imediat ce fiul meu s-a născut am căutat soluții să îl scot din țară. Și asta era ocazia…

Reporter: Și cu valizaa?…

RĂUȚĂ: Speram să-l șantajez pe Ceaușescu să îmi dea familia…

Reporter: Așa, și americanii au fost încântați să ia valiza?

RĂUȚĂ: Ha (râde) Mie mi-au pus… Nu știam ce mi-a pus piedici. A fost admirația lui Nixon și Kissinger pentru Ceaușescu. Nu aveam ideea cât de mult îl admirau.

RĂUȚĂ: Jey Cotton s-a recomandat ca reprezentant al SUA la misiunea din New York. Că reprezintă guvernul american și de față erau și patru agenți FBI. Eu aveam deja familia ostatică în România. Nu puteam risca…

Reporter: Să nu grăbim lucrurile. Deci dumneavoastră când ați plecat din țară trebuia să asigurați un suport tehnic pentru vizita președintelui Republicii Socialiste România la Washington…

RĂUȚĂ: Dictatorului… Dacă vreți să îi spuneți președinte… Eu știam cine era… Dictatorul…

Reporter: În acea valiză a dumneavoastră de serviciu erau niște documente pe care vi le dăduseră din țară să le duceți la Washington?

RĂUȚĂ: Da, și unele pe care le-am sustras eu…

Reporter: Erau documente extrase de dvs. din arhiva

RĂUȚĂ: Ca serviciu tehnic aveam acces la multă documentație… Toate ambasadele erau înțesate cu microfoane, de la ghereta portarului până la dormitorul ambasadorului… și multe alte lucruri…

Reporter: Aveați probe asupra cestor activități de spionaj desfășurate prin intermediul ambasadelor…

RĂUȚĂ: Ei numeau activități de spionaj… mai târziu am fost acuzat că am divulgat secrete de stat… secrete de stat erau numai pentru ei, faptul că în România nu erau respectate drepturile omului pentru mine nu era secret de stat.

Servieta luată de CIA și FBI a ajuns la Ceaușescu

Reporter: Din România vi se dăduse vreun document sau vreun obiect pe care să-l duceți în SUA?

RĂUȚĂ: La plecare venise cineva la aeroport cu un plic pe care l-a pus în valiza mea să îl duc în SUA dar nu știu ce conținea acel plic.

Reporter: Cine l-a adus?

RĂUȚĂ: Un individ.

Reporter: De la DIE?

RĂUȚĂ: Nu s-a legitimat. Era cu alți doi…

Reporter: Deci era un tovarăș?

RĂUȚĂ: Cu mine mai erau în delegație alți oameni care l-au recunoscut. Zice „Duceți astea în America”. Acolo trebuia să mă aștepte generalul Pacepa.

Reporter: Generalul Pacepa era la New York?

RĂUȚĂ:  Nu, era la Washington. Trebuia să iau avionul de pe La Guardia ( aeroport din New York) la Washington. Am profitat de faptul că era întrerupere să scap de ceilalți membri ai delegației care mă urmăreau…

Reporter: Și acel plic l-ați oferit americanilor?

RĂUȚĂ: l-au luat americanii și Kissinger…

Reporter: Să revenim la eveniment. Deci un agent CIA, împreună cu 4 care s-au recomandat de la FBI au venit în camera de hotel în care erați dumneavoastră.

RĂUȚĂ : Servieta mea care o pregătisem… În aceeași noapte… servieta mea pe care o pregătisem fusese declarată „diplomatic package”…  După convenția de la Viena „diplomatic package” era proprietatea statului respectiv.. asta era și explicația lor oficială că mi-a luat servieta ca să i-o dea înapoi lui Ceuașescu și bineînțeles că Ceaușescu după ce a văzut ce era în servietă m-a condamnat la moarte… simplu.

Reporter: De ce credeți că a făcut-o? Kissinger?

RĂUȚĂ: Avea o admirație pentru Ceaușescu… Eu nu știam lucrul acesta… cât de mult îl admirau… Mai mult, pentru ca să nu pot vorbi cu presa, acest domn Jey Cotton… între timp a murit… tocmai aflasem că era agent CIA sub acoperire, mi-a spus că Nixon tocmai aprobase cererea mea de azil politic. Dar în același timp mi-a spus că trebuie să stau în baza Coast Guard din portul New York…   Nu puteau intra ziariștii și nici eu nu puteam pleca… Până când a plecat Ceaușescu. Deci nu vroia să îl deranjez pe Ceaușescu cu vreo…

Reporter-Dar soția și băiatul dumneavoastră au rămas la București și americanii v-au promis că o să-i aducă?

RĂUȚĂ: Mi-au spus că o să vorbească președintele SUA cu Ceaușescu să îmi dea familia … Nu a făcut așa ceva…

Ideea lui Andruța, fratele dictatorului

Reporter: De unde știți?

RĂUȚĂ: Pacepa mi-a spus, mult mai târziu… Nici el, nici Kissinger nu au menționat o vorbă…

Reporter: Cum a fost, legat de rămânerea în SUA, cu acele microfoane pe care trebuia să le scăpați prin Casa Albă?

C.R: Printre altele era ideea lui Andruța Ceușescu, fratele lui Ceaușescu, că ce ar fi să se instaleze microfoane la casa de oaspeți a Casei Albe? Vroiau să știe care erau comentariile după vizită… O tâmpenie pentru că alea trebuiau să fie înregistrate și date de la banda de înregistrare la o mașină… Serviciile secrete oricând își dădeau seama ce caută mașina asta din când în când în fața casei de oaspeți…

Reporter: Cine a dus în SUA aparatura?

RĂUȚĂ: Era în servieta mea, cea pe care am predat-o

Reporter: Practic, americanii au aflat că, pe lângă datele strânse de dumneavoastră, România plănuia și o acțiune de spionaj, totuși, pe teritoriul…?

RĂUȚĂ: Nu cred că erau o surpriză pentru ei. Știau de mult acest lucru…

Reporter: Era un război rece… Nu știa nimeni nimic…

RĂUȚĂ: Nici nu prea îi interesa lucrul acesta. Ei vedeau prin Ceaușescu o spărtură în blocul sovietic… Era o minciună.

Reporte: Dar au deschis americanii servieta? Aveți informația asta? Informația care a apărut după aceea a fost că americanii i-au transmis lui Ceaușescu că nu au deschis nimic, stai liniștit, nu știm, nu cunoaștem, n-am văzut…

RĂUȚĂ: Așa mi-a spus și Pacepa. Toate asigurările că ei nu au deschis servieta… Puțin îi interesau secrete…

Reporter: Dar de ce nu îi interesau secretele lui Ceaușescu?

RĂUȚĂ-Întrebații pe ei…

Reporter: Sunteți eliberat din insulă la cât timp după plecarea lui Ceaușescu?

RĂUȚĂ: Imediat… În jur de Crăciun a plecat el. Atunci am zis că vreau să plec la Washington… m-am stabilit acolo și am început să fac lobby la congresul american… pentru că dovezile pe care le aveam și cu care vroiam să-l șantajez pe Ceaușescu mi le-au luat din mână. Singurul lucru a fost să vorbesc la interviuri, să fac proteste, am vorbit la congres, să fac presiuni asupra regimului lui Ceaușescu să îmi dea familia. Au fost 82 de senatori și congresmani care au scris la Casa Albă și în Departamentul de Stat să îmi dea drumul familiei… Când a fost Kissinger șeful departamentului de stat atunci mi-a răspuns că nu e un caz umanitar… când s-a schimbat președinția, Jimmy Carter a întrebat pe Ceaușescu ce vrea în schimbul soției mele și a copilului și răspunsul a fost să vină în vizită oficială în România… Carter n-a vrut să vină… deja venise și Pacepa… am mai discutat prin departamentul de stat, ei căzuseră la înțelegere să meargă secretarul lor de stat în vizită în România și apoi să dea drumul familiei… știind cu cine am de-a face am spus nu, să dea drumul familiei și după aia să vină secretarul de stat în vizită în România…  Acesta suferea cu inima… nu, cu plămânii, și în octombrie când trebuia să vină el în România s-a îmbolnăvit. A anulat toate vizitele și a zis că vine în noiembrie… și în noiembrie i-a dat o telegramă lui Ceaușescu că nu mai poate veni…

Reporter: Și familia când a venit pnă la urmă…

RĂUȚĂ: În septembrie 1979… la cinci ani și nouă luni după ce m-am luptat…

Secrete, ”refuzate la export”

Discuția avută cu Răuță este mult mai lungă, dar am selectat acum doar două episoade. Primul este interesant prinsimplul fapt că fostul transfug descrie un episod halucinant. În timpul Războiului Rece, orice informație de dincolo de Cortină era considerată o mină de aur. Fuga unui ofițer de informații era o catastrofă pentru cei care îl pierdeau și o sursă uriașă de date pentru cei care îl preluau. Faptul că Răuță nu e preluat pentru a fi stors de informații era deja surprinzător. Nici măcar nu a depus cererea de azil politic pe 24 noiembrie 1973, pentru că era … închis la ghișeu. El deținea informații despre o misiune plănuită pe teritoriul SUA și date tehnice despre acțiuni făcute prin ambasade. Nimic nu a contat, din simplul motiv că Nixon și eminența cenușie a politicii americane din acele vremuri, Henry Kissinger, își doreau o legătură cu Nicolae Ceaușescu. Operațiunea descrisă de Răuță din camera de hotel era, de fapt, preluarea informațiilor cu care el fugise și predarea lor celor care le puteau valorifica politic, și nu operativ, cum se aștepta fugarul.

Constantin Răuță consideră că de două ori s-a încercat omorârea sa

După ce a rămas în SUA, Constantin Răuță a devenit un protestatar vocal împotriva regimului Ceaușescu. A reușit să își aducă familia și să lucreze conform specializării civile, inginer de electronică și telecomunicații, la NASA, în cadrul Goddard Space Flight Center Greenbelt, și apoi, timp de zece ani, a ajutat la dezvoltarea sistemului de protecție antirachetă. După Revoluție, a aflat că nu i se poate anula condamnarea la moarte. Procesele prin care a cerut asta au durat până în 2010, când a aflat că nu se poate pune în executare sentința și a primit o decizie de anulare a ei. Din 2011 este cetățean român.

Din amplul interviu, care poate fi urmărit pe siteul evz.ro, mai extragem un episod: două întâmplări pe care el le consideră tentative de a fi asasinat.

Reporter: De câte ori a vrut să vă omoare Ceaușescu

RĂUȚĂ: Din câte știu eu de două ori…

Reporter: În septembrie 1974 sunteți condamnat la moarte. Oficial.

RĂUȚĂ: A fost un regim ilegitim și criminal… dar, da…

Reporter: Exista un serviciu în cadrul DIE care ducea la îndeplinire aceste sentințe…

RĂUȚĂ: Într-o după amiază tăiam iarba. Și am îmbrăcat haine rele și, de la căldură, am luat o pălărie mare mexicană și văd că… Era o stradă îngustă, cea unde era casa mea… și se putea parca numai pe o parte… dacă parcai pe cealaltă parte blocai circulația… și văd un tip cu o mașină break cu număr de New York… se oprește exact unde nu trebuia să oprească… în fața casei, merge pe alee și sună la ușă. Strângeam iarba cu o furcă de metal în mână. Îl întreb ce vrea. Zice cine locuiește aici? Zic ce te interesează? Și și-a dat seama, probabil, după accentul meu că nu sunt mexican.  Era îmbrăcat în jachetă și văd cum duce mâna sub jachetă. Mă gândeam eu, sunt mulți care fură, dacă scoate ceva, îl plesnesc. Dar între timp erau două mașini în spatele lui care claxonau tot timpul. Că nu puteau să treacă. S-a dus la mașină și a plecat. M-am dus la FBI și le-am dat numărul de la mașină. L-au arestat. Era de la mafia, a mărturisit, că primise bani ca să mă ucidă…

Reporter: Un mafiot plătit ca să vă omoare…

RĂUȚĂ: Da…  un mafiot din New York…

Reporter: Plătit de? Câți bani?

RĂUȚĂ: Plătit de Ceaușescu, zicea el. El spune că a primit banii de la Ceaușescu. După declarație a fost foarte puțin scandal. Declarase o sută de mii, din care a primit doar 36 de mii…

Reporter: Un avans…

RĂUȚĂ: A doua oară a fost cu imigrația. Am ajutat mult la biserica din care făceam parte, la oameni care să vină…  am plătit și pentru unul toate lucrurile ca să stea lângă biserică… și a încercat la mașinile mele să umble sub capotă. Era desfăcută pompa de benzină. Unii zic că a fost o întâmplare, preotul care era la biserică zicea că a agent al lui Ceaușescu, acum nu pot să știu… Ce puteam face? Am stat departe de el… Și atât

Ad

Exit mobile version