spot_img
-1.3 C
București
vineri, ianuarie 28, 2022
AcasăAnalizeRomânii din Ungaria: Drapelul românesc este arborat pe toate instituțiile noastre. De...

Românii din Ungaria: Drapelul românesc este arborat pe toate instituțiile noastre. De ce steagul secuiesc e o problemă?

-

Preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), Tiberiu Iuhasz, atrage atenţia, într-o declaraţie acordată News.ro, că diverse “incidente provocate de organizaţii extremiste sau declaraţii politice” ar putea tensiona “în mod nejustificat” relaţiile dintre România şi Ungaria, el afirmând că “înţepăturile diplomatice” nu îşi au rostul, pentru că “la nivelul comunităţilor etnice există o convieţuire bună cu populaţia majoritară în ambele ţări”. Iuhasz a declarat că în Ungaria steagul României e arborat pe şcoli şi alte instituţii ale etnicilor români, cu aprobarea autorităţilor şi fără o ripostă din partea populaţiei majoritare, transmite News.ro.

“Înainte de a reacţiona, politicienii ar trebui să vadă că la nivelul comunităţilor etnice există o convieţuire bună cu populaţia majoritară în ambele ţări. Uneori apar incidente provocate de organizaţii extremiste sau declaraţii ale unor politicieni radicali care pot tensiona în mod nejustificat relaţiile dintre ţările noastre. Înţepăturile diplomatice nu îşi au rostul şi nu trebuie să ne lăsăm provocaţi. Limbajul politicienilor ar trebui schimbat, pentru că românii şi maghiarii îşi doresc să aibă relaţii bune în continuare şi să colaboreze pentru binele comun”, a spus Iuhasz.

Liderul românilor din ţara vecină spune că “arborarea steagului Ungariei sau al Ţinutului Secuiesc în România a atras adesea reacţii virulente ale unor politicieni români, dar nu ar trebui să fie o problemă pentru nimeni, cât timp în Ungaria este arborat drapelul României pe toate instituţiile ce reprezintă comunitatea română”.

“La Gyula, unde avem cea mai mare comunitate de români din Ungaria, drapelul României se află atât pe şcoala românească, cât şi pe sediul nostru, al Autoguvernării românilor, şi chiar în Biserica Ortodoxă. Autorităţile permit acest lucru în toată ţara, iar maghiarii nu au avut niciodată nimic împotrivă”, a spus Iuhasz.

Pe clădirea Liceului “Nicolae Bălcescu” din Gyula, la care învaţă 428 de copii, sunt arborate steagurile Ungariei, României şi Uniunii Europene, iar conducerea şcolii spune că “acest lucru se întâmplă dintotdeauna”.

- Advertisment -

Must Read

Turcii vor să scoată bani din Dracula

0
Primarul localității Tokat din Turcia, Eyüp Eroğlu, a spus că în cadrul lucrărilor de restaurare a castelului Tokat, temnițele în care a fost ținut...

China face o Lună artificială