spot_img
1.6 C
București
joi, noiembrie 21, 2024
AcasăDiasporăRomânii cu calificare redusă vor avea nevoie de permise de lucru pentru...

Românii cu calificare redusă vor avea nevoie de permise de lucru pentru a munci în UK

-

- Reclama -

Cetățenii Uniunii Europene cu calificare redusă vor avea nevoie de permise de lucru pentru a munci în Marea Britanie după ieșirea țării din UE, potrivit unor planuri propuse guvernului condus de premierul Theresa May. La ora actuală cetățenii din statele membre UE au în mod automat dreptul de a lucra în Marea Britanie, transmite corespondentul Radio France Internationale la Londra.

- Reclama -

Șeful comitetului consultativ al guvernului privind migrația, Sir David Metcalfe, a declarat cotidianului Daily Telegraph că atât numărul migranților cât și durata aflării lor în Regatul Unit după încetarea calității de membru UE vor fi controlate prin intermediul permiselor de muncă.

- Advertisement -

El a adăugat că sistemul va fi destul de simplu de administrat, fiind modelat după cel al permiselor pentru lucrătorii sezonieri din agricultură, de care au beneficiat și cetățenii români și bulgari până la 1 ianuarie 2014 când au încetat toate restricțiile privind accesul la piața muncii.

Declarațiile lui Sir David au fost făcute în ziua în care comitetul său a publicat un raport în care se trăgea concluzia că migrația forței de muncă slab calificate din UE a generat o presiune asupra sectorului locativ, învățământului, sănătății și transporturilor și a avut un mic impact negativ asupra salariilor celor mai reduse.

- Advertisement -

De asemenea, raportul mai menționează că această migrație a avut consecințe și în privința integrării și coeziunii populației în anumite zone unde au avut loc schimbări bruște în numărul locuitorilor.

Raportul estimează că la ora actuală două din cele 13 milioane de lucrători cu calificare redusă din Regatul Unit provin din țările membre UE – unul din șapte.

232000 de români în UK

Publicarea raportului coincide și cu publicarea datelor trimestriale oficiale privind migrația care arată că în anul încheiat la 31 martie 2016 migrația netă (veniri minus plecări) a fost în Regatul Unit de 327000, cu 9000 mai puțin decât în anul precedent.

Imigranții au fost în proporții aproape egale cetățeni din statele UE și cetățeni din afara UE.

Datele arată și faptul că românii continuă să fie pe primul loc la numărul de persoane cărora le-au fost emise numere de asigurare socială (NINO), care da dreptul oficial de muncă și asigurări sociale – 185000 în anul încheiat la 30 iunie 2016, mult înaintea polonezilor – 105000.

Numărul românilor din Regatul Unit pe parcursul anului 2015 a fost estimat de Oficiul Național de Statistică la 232000, față de 175000 în 2014 și 128000 în 2013.

Dintre cetățenii străini, doar cetățenii Poloniei – 916000, Indiei – 362000 și Republicii Irlanda – 332000, au fost mai numeroși decât cetățenii României pe teritoriul Regatului Unit în 2015.

Când va ieși UK din UE?

Pe 23 iunie 2016 electoratul a votat într-un referendum în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE, iar premierul May a spus că reducerea migrației va fi unul dintre obiectivele principale ale negocierior privind ieșirea țării din UE.

Procesul de ieșire urmează a fi declanșat de depunerea de către guvern a notificării privind intenția de părăsire a UE, urmată de doi ani de negocieri, după care statutul de membru încetează.

Premierul May a spus că această notificare nu va fi depusă înainte de începutul anului 2017, dar comentatorii pun la îndoială acest termen, deoarece în aprilie și mai ale acelui ani au loc alegeri prezidențiale în Franța și în septembrie alegeri parlamentare în Germania, ceea ce generează incertitudine în cele două țări care constituie motorul UE și care vor avea un cuvânt greu de spus în negocierile cu Marea Britanie.

Un comitet parlamentar britanic a avertizat că migrația din UE are toate șansele să sporească în perioada următoare și a cerut guvernului să introducă un termen limită după care persoanele care sosesc în Marea Britanie nu vor primi automat drept de lucru după încetarea calității de membru al UE.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img