O serie de documente neclasificate din Congresul american, din timpul audierilor pentru punerea sub acuzare a preşedintelui SUA, Donald Trump, arată cum foşti oficiali ai Consiliului Naţional de Securitate al SUA (NSC) au sesizat Biroul şi Directoratul de Informaţii al Comunităţii de Informaţii al Consiliului Naţional de Securitate al SUA în legătură cu mai multe întâlniri sau evenimente în care a fost implicat Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, şi- printre alţii- şi oficiali români, scrie Sorina Matei pe site-ul ei.
DEZVĂLUIRILE SORINEI MATEI:
Datele publice de pe conturile de socializare arată că Gordon Sondland a avut întâlniri constante cu oficiali români, el fiind şi cel care a anunţat în Septembrie 2019 o “foaie de parcurs” pentru România în domeniul Justiţiei, “foaie de parcurs” despre care ulterior Ana Birchall a susţinut că nu există.
În cazul României, audierile din Congresul american au mai scos la lumină şi faptul că procurorul anticorupţie al Ucrainei (SAPO), Nazar Kholodnytsky, care nu vrea să-i ancheteze pe Joe şi Hunter Biden în cazul Burisma, a făcut “mentorat în România, unde Laura Codruţa Kovesi este un procuror foarte cunoscut şi este acum procuror general european”.
Potrivit testimonialului depus sub jurământ de George Kent, oficial de top pe Europa al Departamentului de Stat şi fost coordonator anticorupţie, în perioada 2014-2015, al Biroului European Departamentului de Stat al SUA, procurori americani şi ofiţeri FBI au fost “încorporaţi” ca “mentori” în Ucraina, alţi procurori ucrainieni au făcut vizite în SUA pentru training, iar o vizită de “mentorat” a procurorilor ucrainieni a fost şi în România, sub Laura Codruţa Kovesi.
Oficialul Departamentului de stat al SUA a declarat că “transformarea de succes a oricărei ţări din blocul sovietic”, “cheile fundamentale” ale acestei transformări le reprezintă “reforma cabinetului procurorului general şi reforma serviciilor secrete”, pentru că acestea au fost “instrumentele opresiunii în Uniunea Sovietică.”
Dr.Fiona Hill (NSC): “Oficiali din Europa, în mod special când România era preşedintele în exerciţiu al UE, literalmente apăreau la porţile Casei Albe sunând pe telefoanele noastre personale, care sunt închise în locuri speciale din motive de securitate“
Fiona Hill, ofiţer al Comunităţii de Informaţii a SUA, adjunct al consilierului pe securitate naţională al Preşedintelui SUA şi Director pentru Europa şi Rusia al Consiliului Naţional de Securitate (NSC), în prezent demisionar, a fost audiată pe 14 octombrie 2019, timp de 11 ore, în faţa celor 3 comisii ale Camerei Reprezentanţilor (comisia permanentă de informaţii, comisia de supraveghere şi reformă şi comisia de politică externă) care derulează ancheta privind punerea sub acuzare a preşedintelui SUA, Donald Trump.
În cele 446 de pagini de audiere neclasificate (document mai jos), Fiona Hill descrie congresmanilor munca sa în Comunitatea de Intelligence a SUA şi ulterior în NSC, politicile energie şi nu numai pe Europa, Ucraina şi Rusia, derularea scandalului pe Ucraina cu toţi participanţii, atacurile la adresa ei, fiind acuzată că este “cârtiţa lui George Soros” în Casa Albă, riscurile de securitate, dar şi faptul că a primit mai multe telefoane de ameninţări cu moartea, inclusiv persoane care au apărut la ea acasă.
“Și așa am petrecut o perioadă nejustificată de timp încercând să mă coordonez într-o anumită mod cu ambasadorul Sondland pe o serie întreagă de probleme legate de vizitele șefilor state, întâlniri. Iar ambasadorul Sondland în mod frecvent a dat oamenilor telefonul meu personal ca să sune şi să ceară întâlniri cu ambasadorul Bolton (n.m. fostul consilier pe securitate naţională al lui Donald Trump) sau cu mine.
Am avut tot felul de oficiali din Europa, în mod special când România (clasificat/indentificat de Daily Beast) era preşedintele în exerciţiu al UE, literalmente apărând la porţile Casei Albe, sunând pe telefoanele noastre personale, care sunt închise în locuri speciale, deci era puţin cam dificil de ajuns la ele. Aveam să găsesc mesaje nesfârşite de la oficiali (clasificat) iritaţi/furioşi, cărora le fusese spus că se vor întâlni cu mine prin ambasadorul Sondland”.
Dr.Fiona Hill (NSC): “Era comic, dar pentru mine şi alţii, profund îngrijorător. M-am dus la Biroul de Intelligence al Consiliului Naţional de Securitate”
Fiona Hill: “Adică era comic, dar în acelaşi timp pentru mine şi alţii, profund îngrijorător. Şi m-am dus la Biroul de Informaţii (Intelligence Bureau) şi am cerut (clasificat) să discute cu el şi să-i explice că asta era un risc pe zona de contrainformaţii, în mod special pentru că a dat numerele noastre personale de telefon. Şi de asemenea, mă refer, la depăşirea misiunii, pentru că ar fi trebuit să existe briefinguri. Dacă într-adevăr lui i-ar fi fost date asemenea misiuni, el ar fi trebuit să aibă briefinguri adecvate pentru toate aceste întâlniri.
Din câte am putut înţelege, briefingurile pe care le primea- rezultau în întâlniri cu persoane despre care nu avea niciun fel de informaţie. Este ca şi cum ai conduce o maşină fără bară de protecţie, fără GPS, pe un teritoriu pe care nu-l cunoşti.”
Dr.Fiona Hill (NSC): “Sondland dădea numărul lui de telefon sau dădea mesaje unor oficiali regionali, Primului ministru al (clasificat) cu care a avut o întâlnire la Bruxelles. Toate aceste comunicaţii ar fi putut fi extrase de ruşi foarte uşor”
Fiona Hill: “De exemplu, Sondland se întâlnea cu oficiali despre care noi aveam informaţii nefavorabile- că ar trebui să se întâlnească cu ele, sau – înţelegeţi- dădea numărul lui de telefon sau dădea mesaje unor oficiali regionali, de exemplu, Primului ministru al (clasificat) cu care a avut o întâlnire la Bruxelles. Toate aceste comunicaţii ar fi putut fi extrase de ruşi foarte uşor. Aşa că vă spun foate deschis că noi am avut o grămadă de îngrijorări şi i-am spus aceste lucruri foarte deschis ambasadorului Sondland. Aşadar, nu vă spun nimic din ce nu i-am spus deja lui.”
Fiona Hill descrie congresmanilor şi cu ambasadorul Sondland, după telefonul lui Donald Trump cu preşedintele Ucrainei, a sfârşit prin a introduce o serie de ucrainieni în Camera de Război (War Room) a Casei Albe pentru a discuta cu aceştia despre o viitoare întâlnire a preşedintelui SUA cu cel ucrainean, ucrainienii fiind ţinta ruşilor. “Toţi- puteţi fi siguri că sunt ţinte ale ruşilor, dacă nu, şi membrii ai cabinetului nostru şi ai echipei noastre. Şi în timp ce ambasadorul Sondland îşi folosea telefonul personal tot timpul, ca şi telefonul guvernamental, am devenit foarte îngrijorată că toate aceste comunicaţii nu vor fi sigure. Ca să fiu sigură că înţelegeţi, ştiţi că noi, Casa Albă a dezactivat toate funcţiile telefoanelor. Ambasadorul Sondland întotdeauna încerca să dea mesaje, smsuri. Şi pe telefonul meu de serviciu, care nu primeşte mesaje text, primeam mereu tot felul de texte fantomă de la ambasadorul Sondland, din primul moment când l-am întâlnit. Îmi dădea mesaje pe cine voia să întâlnească de pe telefonul său personal. Şi de fiecare dată când îmi deschideam telefonul, aceste mesaje fantomatice apăreau. Doar ca să înţelegeţi. Sondland era singura persoană care încerca asta. Noi i-am tot spus, o dată şi încă o dată, te rugăm, nu ne mai da mesaje. Şi la fel făcea cu WhatsApp. Noi nu putem folosi WhatsApp din cauza înregistrărilor prezidenţiale şi comunicaţiilor prezidenţiale”.
Dr.Fiona Hill (NSC): “Eu l-am trimis cu un avion pe Rick Perry la întâlnirea Iniţiativa celor 3 Mări (de la Bucureşti). Noi încercam să-l integrăm pe el pentru a ne integra noi la discuţiile despre energia Europeană”
Vorbind despre scurgerile continue de informaţii din Casa Alba şi NSC, de interferenţele şi riscurile pe care NSC şi conisilierii preşedintelui Trump le aveau cu ambasadorul Sondland şi Rudy Giuliani, acesta din urmă fiind văzut ca o “grenadă de mână care va arunca pe toată lumea în aer”, Fiona Hill spune că ea insista ca Secretarul pe Energie, Perry, care era briefiat, să apară peste tot:
“Noi încercam să-i determinăm pe ucrainieni să lucreze cu cehii, polonezii şi europenii mai larg, ştiţi, cu germanii. Secretarul Perry s-a dus la Iniţiativa celor 3 mări, care este despre construcţia infrastructurii pe Europa de Est”.
“Eu am fost cea care deseori am insistat ca Secretarul Perry să-şi facă apariţia prin toată Europa, l-am trimis cu un avion la întâlnirea Iniţiativa celor 3 Mări (n.m. 17-18 septembrie 2018, Bucureşti) şi la alte întâlniri, pentru că el ştia despre ce vorbim noi. Şi noi încercam să-l integrăm pe el sau ne ajuta să ne integrăm noi la aceste discuţii despre tot felul de aspecte despre energia Europeană astfel încât să încercăm să atragem Ucraina în asta astfel încât nu numai Statele Unite dar şi alţii să împingă Nord Stream 2. Aşa că am atras nemţii, polonezii, românii şi pe alţii- cehii, slovacii- să iasă în faţă şi să-i ajute pe ucrainieni. Şi ca atare, el a condus delegaţia la inauguarea preşedintelui Ucrainei, Zelensky.”
Dr.Fiona Hill (NSC): “Am spus de mai multe ori domnului Sondland şi altora că sunt foarte îngrijorată. Mersesem şi vorbisem şi cu Directoratul de Intelligence. Sondland s-a făcut singur o ţintă pentru puteri străine”
Fiona Hill: “Am spus de mai multe ori domnului Sondland şi altora că sunt foarte îngrijorată. Portofoliul extins şi potenţial autodesemnat al ambasadorului Sondland şi toate acestea puteau să ducă la o serie de probleme pe multiple planuri, pentru că, de multe ori, nu aveam supraveghere şi date din interior, despre ce acesta făcea. Şi este, din nou vă spun, ca şi cum n-ai avea protecţie şi o serie de probleme ar putea să apară.
Şi eu deja mersesem şi vorbisem cu Directoratul de Intelligence ca să le cer lor să vorbească cu şeful de staţie de la misiunea UE ca acesta să vadă dacă-l poată brifa pe acesta. (…) Sondland s-a făcut singur o ţintă pentru puteri străine pentru că practic le spunea tuturor – te pot băga în Casa Albă, te pot duce să te întâlneşti cu ambasadorul Bolton.
Ştiţi, apăreau la uşă, şi cred că ştiţi toţi dintre voi care aţi încercat să ajungeţi la uşa Casei Albe- că nu este uşor să intri şi că trebuie să urmaţi tot felul de proceduri. Nu poţi pur şi simplu să apari pe scările de la intrare şi să fii lăsat să intri de Secret Service. Oamenii, literalmente veneau la uşă din cauza lui Sondland şi apoi el literalmente suna şi ţipa la asistenţii din birouri să se asigure că oamenilor le erau cerute paşapoartele sau tot felul de informaţii pentru că el dorea să aibă întâlnirile. El se oferea pe sine ca o conductă pentru tot felul de puteri străine în Casa Albă pentru întâlniri. Şi nu conta că era vorba de Preşedinte, eu sau alţii. Vreau să vă spun că asta este în sine o problemă”.
Mărturiile neclasificate făcute în Congresul SUA de către dr. Fiona Hill (NSC)
DOCUMENTPAGESNOTESTEXTZoomUntitled Note
«Page 61 of 446»
Cine este dr. Fiona Hill: analistul de intelligence al Comunităţii de Informaţii al SUA pe Rusia sub preşedinţii George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump, Director pentru Europa şi Rusia al Consiliului Naţional de Securitate (NSC)
Fiona Hill (54 de ani) este un ofiţer de intelligence american, născut în Marea Britanie, cu familie care a luptat în Primul Război Mondial şi studii la Harvard. Fiona Hill, vorbitoare de limba rusă, are ca specializare profesională problematica fostului bloc sovietic, Europa şi Eurasia, fiind doctor, şi a lucrat sub 3 preşedinţi americani.
Fiona Hill a fost ofiţer de intellicence şi analist de intelligence pe Rusia şi Eurasia al foştilor preşedinţi George W.Bush şi Barack Obama, fiind expertul senior al Comunităţii de Informaţii SUA pe Rusia, fostele state sovietice şi, implicit, Ucraina. Fiona Hill a fost timp de 3 ani ofiţerul de informaţii- din partea comunităţii de informaţii- al vicepreşedintelui SUA, Dick Cheney, fiind brieferul său şi apoi doar 1 an naţional intelligence officer, în primul an de mandat, al vicepreşedintelui SUA, Joe Biden. Ulterior, Fiona Hill a ieşit din administraţia Obama, fiind doar invitată la câteva recepţii la Casa Albă de Joe Biden.
În 2017, s-a alăturat Consiliului Naţional de Securitate al SUA, sub preşedintele Donald Trump, ca adjunct al consilierului Preşedintelui pe probleme de securitate naţională şi Director pentru Europa şi Rusia al Consiliului Naţional de Securitate (NSC). Responsabilităţile pe intelligence ale Fionei Hill erau aceleaşi: politicile Europei de Vest, politicile Europei de Est, incluzând Ucraina, Turcia, statele NATO şi UE. Fiona Hill de exemplu coordona în NSC acţiunile pe politicile Ucrainei şi implementarea de către Departamentul de Stat, ambasada SUA în Ucraina, Departamentul Apărării, Departamentul Energiei, a politicilor SUA vizavi de Ucraina.
Fiona Hill a fost adusă în NSC de generalul Michael Flynn, fostul director al DIA, de KT McFarland, adjunctul consilierului pe securitate naţională al SUA, şi de generalul Keith Kellogg, actualul consilier pe securitate naţională al vicepreşedintelui SUA, Mike Pence.
Fiona Hill a început să lucreze la NSC, atunci când generalul H.R. McMaster era consilier pe securitate naţională al preşedintelui SUA, Donald Trump şi ulterior a fost mâna dreaptă a următorului consilier pe securitate al preşedintelui Trump, John Bolton, participând alături de acesta dar şi de preşedintele Donald Trump, la întâlnirile cu preşedintele rus, Vladimir Putin.
Ce este Consiliul Naţional de Securitate (NSC): Cel mai înalt for pe probleme militare, de politică externă şi de securitate naţională al Preşedintelui SUA
Consiliul Naţional de Securitate (NSC) este forul principal, cel mai înalt şi legal de dezbatere şi decizie al Preşedintelui SUA, pe probleme de securitate naţională, probleme militare şi politică externă. De exemplu, autorizaţiile de kill sau de rapoartele pe high value detainee interrogation grup sunt date sau adresate doar NSC.
Iniţiat în urmă cu 72 de ani, de preşedintele Harry Truman, rolul NSC este de a asista şi sfătui preşedintele SUA pe probleme de securitate naţională şi politică externă, politici internaţionale, NSC fiind parte a Biroului executiv al Preşedintelui SUA.
De asemenea, NSC este braţul principal al preşedintelui SUA de a coordona activitatea serviciilor de informaţii americane, fiind o structură similară cu cea întâlnită în alte state, în România fiind omologul CSAT.
În administraţia Trump, NSC este condus de preşedintele SUA şi din el fac parte obligatoriu: vicepreşedintele SUA, Şeful Departamentului de Stat, Secretarul pe Apărare, Secretarul pe Energie, Şeful Forţelor Amate, directorul Comunităţii de Informaţii şi directorul Politicii Naţionale pe Control al Drogurilor. Membri nestatutari mai sunt: consilierul pe securitate naţională al preşedintelui SUA, procurorul general al SUA, Secretarul pe Securitate Internă, reprezentantul SUA la ONU, Secretarul Trezoreriei. Invitaţi în NSC mai sunt uneori: şeful de cabinet al Preşedintelui, consilierii din Consiliul Casei Albe, asistenul preşedintelui pe Politici Economice, directorul Biroului de mamagement şi buget, directorul CIA şi adjuncţii consilierilor pe securitate naţională.
Din punct de vedere al siguranţei şi fluxului informaţional, NSC este sub umbrela directorului Comunităţii de Informaţii/DNI. Directorul DNI este membru al cabinetului Executiv, sub autoritatea, controlul şi direcţia exclusivă a preşedintelui SUA, este şeful întregii Comunităţi de Informaţii- formată din 16 şefi şi agenţii de informaţii plus DNI (17), răspunde în faţa Congresului SUA şi este controlat de puterea Legislativă şi are 2 principale obiective: să supravegheze activitatea celorlalte 16 agenţii de informaţii (incluzând aici CIA şi NSA) şi de a-l consilia pe preşedintele SUA pe probleme de securitate naţională.
Oficiul DNI a fost creat după atacurile de la 11 Septembrie şi este menit să încurajeze cooperarea şi comunicarea între toate agenţiile de informaţii americane şi să prevină viitoare atacuri. Înainte de înfiinţarea DNI, şeful CIA era şi şeful Directoratului Central de Informaţii.
Fiona Hill ca ofiţer DNI, specializat pe Rusia, a lucrat sub 3 şefi DNI pe vremea lui George W.Bush şi Barack Obama: John Dimitri Negroponte, Mike McConnell şi Denis C. Blair, iar sub preşedintele Donald Trump a lucrat sub şeful DNI, Dan Coats.
Actualul şef al DNI, viceamiralul Joseph Maguire, respectat de ambele tabere republicane şi democrate, fost adjunct al NCTC care a servit 36 de ani în armata americană, a fost numit de preşedintele Trump în august 2019 şi fost deja audiat de Congresul SUA în scandalul punerii sub acuzare a preşedintelui SUA pe Ucraina.
Sub Joseph Maguire, şef al centrului naţional de securitate şi contrainformaţii al DNI/Comunitatea de Informaţii de 5 ani în DNI, este fostul agent special al FBI şi fostul şef al grupului de contraspionaj al CIA, William Evanina (dublu click).
Evanina, membru SWAT şi sniper, a fost implicat în anchetele antiteroriste privind deturnarea Zborului 93 de către al Qaeda la 11 Septembrie 2001 în Pennsylvania, atacul cu antrax distribuit prin mail în 2001/Amerithrax, a investigat răpirea şi uciderea jurnalistului american Daniel Pearl de către terorişti în Pakistan, a condus investigaţia privind analistul FBI la Fort Monmouth care scurgea documente clasificate către Filipine, a reuşit să-l condamne pe analistul FBI Leandro Aragoncillo pentru spionaj împotriva SUA şi în favoarea fostului regim din Filipine.
William Evanina a ajuns în CIA în 2013 ca şef al Diviziei de Contrainformaţii şi din 2014 a fost luat de James Clapper la DNI, şef al structurii naţionale a DNI pe contrainformaţii. După demiterea lui James Comey, Evanina era pe punctul să ajungă FBI, dar în februarie 2018, preşedintele Trump l-a nominalizat ca şef al centrului naţional de securitate şi contrainformaţii al DNI, pe toată Comunitatea de Informaţii a SUA.
Întâlnirile lui Gordon Sondland cu oficiali români
Datele publice de pe conturile de socializare arată că Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, şi nu numai el, a avut o serie de întâlniri cu oficiali români. De o parte din aceste întâlniri s-a discutat şi în timpul audierilor din Congresul SUA. Astfel:
17-18 septembrie 2018. Bucureşti. Al 3-lea Summit al celor 3 mări sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale. Participare Rick Perry (secretar de stat pentru Energie), întâmpinat de Ana Birchall.
25-26 februarie 2019. Odesa, Ucraina. Întâlnirea din Odesa. Gordon Sondland (ambasadorul SUA la UE), Kurt Volker (trimisul special al SUA în Ucraina), Philip Reeker (secretar de stat adjunct în cadrul Biroului de afaceri europene şi eurasiatice), participare Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, fost vicepremier.
7 martie 2019. Bruxelles. Întâlnire Gordon Sondland, Viorica Dăncilă, premier al României, Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE. Întâlnire shareuită de Ana Birchall.
22 martie 2019. Bruxelles. Întâlnire Gordon Sondland, preşedintele Klaus Iohannis, organizată de AmCham EU.
10 aprilie 2019. Bruxelles, Belgia. Dineul în onoarea lui Stavros Lambrinidis, reprezentantul special al UE pe drepturile omului. Gordon Sondland, Wilbur Ross (secretarul de stat pe Comerţ), Rick Perry (secretarul de stat pe Energie), Robert Lighthizer (reprezentantul commercial SUA), Ellen Lord (subsecretar al Departamentului Apărării), Larry Kudlow (directorul Consiliului Naţional Economic), Sarah Sanders (purtătorul de cuvânt al Casei Albe), Philip Reeker, Fiona Hill (Consiliul Naţional de Securitate), participare Ana Birchall.
23 aprilie 2019. Bucureşti. Vizită la Bucureşti a lui Gordon Sondland. Întâlniri cu Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Ana Birchall, Liviu Dragnea, ambasadorul SUA Hans Klemm şi ambasada SUA.
2 mai 2019. Bruxelles. Întâlniri şi discuţii Gordon Sondland, Rick Perry, Ana Birchall.
20 -21 mai 2019. Kiev, Ucraina. Întâlniri şi discuţii Gordon Sondland, Rick Perry, Ana Birchall, Maros Seftcovic la ceremonia de inaugurare a noului preşedinte al Ucrainei, Vladimir Zelensky
5 iunie 2019. Bruxelles. Celebrarea Zilei Independenţei. Participări: Gordon Sondland, Jared Kushner, Federica Mogherini, Rick Perry, Jay Leno, Andrei Duda/Polonia, Miguel Canete, Viorica Dăncilă, Ana Birchall, Vladimir Zelensky/Ucraina, Mamuka Bakhtadze/Gerogia, Philip Reeker şi alţi oficiali americani şi europeni.
27 iunie 2019. Bruxelles. Întâlnire Gordon Sondland, Viorica Dăncilă.
22 august 2019. Washington DC. Participare Gordon Sondland la primirea de la Casa Albă a preşedintelui Klaus Iohannis.
4 septembrie 2019. Bucureşti. Gordon Sondland, întâlnire Ana Birchall şi alţi oficiali români.
25 septembrie 2019. Washington DC. Gordon Sondland, Rick Perry, întânire cu Ramona Mănescu, Viorica Dăncilă, Şerban Valeca, George Maior, Orlando Teodorovici.
Ana Birchall, pe atunci ministru al Justiţiei şi vicepremier, a mai avut întâlniri oficiale sau prilejuite de diverse ocazii cu procurorul general al SUA, William Barr, cu Mike Pompeo, Rick Perry, Ivanka Trump, Mike Pence, cu alţi oficiali americani dar şi cu fostul consilier pe securitate naţioală al preşedintelui Trump, John Bolton.
O apariţie constantă la ambasada SUA din Bucureşti şi la întâlnirile cu oficiali americani, Ana Birchall a fost prezentă la ambasada SUA chiar şi după începerea audierilor în Congresul SUA în care au fost reclamate în mod public apariţiile la Casa Albă ale oficialilor români.
În septembrie 2019, după întâlnirea cu Ana Birchall, Gordon Sondland a anunţat la Bucureşti “foaia de parcurs” pentru România. În octombrie 2019, Ana Birchall a susţinut că nu există “foaia de parcurs”
În Septembrie 2019, odată cu venirea la Bucureşti, Gordon Sondland a declarat (dublu click): “Am venit la Bucureşti în continuare întâlnirii dintre preşedintele Trump şi preşedintele Iohannis. Bineînţeles, m-am întâlnit cu preşedintele, premierul Dăncilă şi cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall. (…) Obiectivul acelui memorandum este ca România să devină, aş putea spune, “lipsită de Huawei”(…). Cred că România are o privire clară asupra viitorului tehnologiei 5G aici şi a decis ca tehnologia chineză nu este o variantă iar noi apreciem asta (…). SUA sunt foarte preocupate de statul de drept şi nu doar din motivele evidente. Nu doar din motivele evidente că nu poţi avea o societate civilă fără stat de drept (…).
Statul de drept este esenţial iar un exemplu al preocupării noastre este faptul că procurorul general al SUA a invitat recent ministrul dumneavoastră al Justiţiei, acesta fiind unul din motivele vizitei mele, ca să vorbim despre acea invitaţie de a veni în SUA şi de a continua să lucreze cu el şi direct cu echipa lui despre o foaie de parcurs pe care a creat-o pentru România, cu rol consultativ, cu prevederile şi măsurile legislative pe care SUA le consideră că sunt adecvate să fie introduce în legislaţie şi în măsurile Executivului pentru a avea un stat de drept consolidate şi consistent”.
Anunţul lui Gordon Sondland a generat multiple controverse la Bucureşti având în vedere lipsa de consultări a lui Birchall cu CSM. Ulterior, pe 3 octombrie 2019, Ana Birchall, într-o scrisoare trimisă CSM a susţinut că nu există niciun tip de document “to do list” sau “foaie de parcurs” (dublu click).
Gordon Sondland, hotelierul finanţator democrat devenit finanţator republican, şi ajuns ambasador SUA la UE după ce a cotizat cu 1 milion de dolari. Sondland în Congresul SUA: “Nu i-am încurajat pe români să vină la Casa Albă fără programare”
Gordon David Sondland (62 de ani) este un om de afaceri american iar din iunie 2018 este ambasadorul SUA la Uniunea Europeană. Provenit dintr-o familie de evrei, Sondland a devenit de-a lungul timpului un bogat hotelier din Oregon, Loiusiana, Seattle, Los Angeles, conducând şi deţinând mai multe lanţuri hoteliere în Statele Unite ale Americii, dar fiind co-fondator al mai multor vehicule financiare printre care şi banca Aspen Capital.
În 2002, Sondland începe să cochezete cu politica, intrând mai întâi ca donator, consilier şi membru în echipa democratului guvernator de Oregon, Ted Kulongski.
În 2007, preşedintele republican Geroge W.Bush l-a numit pe Sondland membru în comisia White House Fellows, iar ulterior Sondland a colaborat în mai multe acţiuni ale republicanilor, inclusiv caritabile atât cu preşedintele George W. Bush cât şi cu vedeta Jay Leno.
În 2012, Sondland a fost implicat în finanţarea campaniei fostului candidat republican la Preşedinţia SUA, Mitt Romney, fiind şi în comitetul de tranziţie al acestuia.
În 2016, Sondland iniţial a susţinut campania lui Donald Trump la preşedinţie, apoi a retras sprijinul în urma atacurilor acestuia asupra familiei ofiţerului pakistanezo-american mort în Irak, pentru ca în aprilie 2017 să se descopere că printr-o serie de societăţi ecranate Sondland a donat până la urmă 1 milion de dolari Comitetului prezidenţial inaugural al preşedintelui Donald Trump.
Acuzat recent chiar de hărţuire sexuală (dublu click), Gordon Sondland a fost de la debutul nominalizării sale ca ambasador al SUA în UE – lăudat de preşedintele Trump care l-a numit “un mare american” şi cu care s-a întâlnit deserori, făcând parte dintr-un canal neoficial, informal, pe care preşedintele SUA şi l-a clădit alături de alţi oficiali SUA pentru a rezolva problema “Ucraina-Biden-Burisma”.
Pe 9 noiembrie 2019, după debutul audierilor în Congresul SUA privind punerea sub acuzare în cazul Ucraina, preşedintele SUA, Donald Trump, s-a distanţat de Gordon Sondland spunând că “abia în cunoaşte pe om”. Donald Trump are o istorie în a se distanţa de oamenii apropiaţi atunci când aceştia generează controverse sau sunt implicaţi în scandaluri şi anchete (dublu click).
Audiat pe 17 octombrie 2019 aproape 10 ore în cele 3 comisii ale Congresului SUA/Camerei Reprezentanţilor (comisia permanentă de informaţii, comisia de supraveghere şi reformă şi comisia de politică externă) care derulează ancheta de punere sub acuzare a preşedintelui SUA în scandalui Ucraina, Gordon Sondland, a negat toate acuzaţiile care i-au fost aduse cu 3 zile înainte de Fiona Hill şi nu numai şi a declarat (document mai jos):
“Am călătorit pe 26 februarie 2019, în prima mea vizită în Ucraina, Odesa, cu trimisul special Kurt Volker, cu fostul secretar general adjunct al UE, Jean Belliard, un reprezentat al preşedinţiei române al Uniunii Europene şi mai mulţi alţi oficiali (…) De Ziua Independenţei, la Bruxelles, am organizat un dineu, un dineu de socializare. Subiectul nu a fost Ucraina şi nici preşedintele Zelensky. Premierul României a fost acolo, preşedintele Poloniei a fost acolo, Jay Leno a fost acolo, domnul Kushner a fost acolo, o grămadă de celebrităţi, invitaţi au fost acolo, a fost un fel de dineu degajat. Nu a fost o cină de afaceri. (…) Nu i-am încurajat pe români să vină la Casa Albă fără programare (…).
Eu doar ajut amabasadorii în întâlniri bilaterale- cum se spune- pledez pentru întâlniri ale liderilor ţărilor lor. Aşadar, ocazional, mai primesc un telefon de la un ambasador omolog care spune “preşedintele meu ar dori să se întâlnească cu preşedintele Trump. Am o solicitare de luni de zile. Ai putea ajuta? Ai putea să ajuţi să împingi asta?” Deci asta se în contextul în care mă alătur colegului meu omolog şi sun pe cineva din Casa Albă şi zic- cred că este foarte important ca Preşedintele – completaţi ţara UE – să-l vadă pe preşedintele Trump. Dar dacă am spus vreodată cuiva să apară la Casa Albă fără programare? Nu! (…) Şi când vorbesc de omolog, vorbesc de ambasadorul SUA din ţara respectivă, da, ca angajat al Departamentului de Stat. Da, corect, nu poţi să apari la Casa Albă şi să intri! (…).
Nimeni din Consiliul de Securitate nu mi-a exprimat nicio îngrijorare că folosesc mobilul nesecurizat în discuţiile cu alţi lideri internaţionali (…) Da, e foarte uzual în Europa să foloseşti WhatsApp. Toată lumea foloseşte WhatsApp. Este unul dintre singurele medii pe care liderii străini le folosesc în Europa. (…) Poate că mi-am şters mesaje WhatsApp, nu ştiu. Ocazional şterg mesajele care sunt personale. Nu-mi aduc aminte (…)”
Ulterior, David Sondland şi-a revizuit mărturiile sub jurământ făcute în Congresul SUA, aşa cum arată şi documentele.
Pentru Daily Beast, care a publicat un material pe 30 noiembrie 2019 (dublu click material Daily Beast), Ana Birchall a declarat referitor la cele declarate în Congresul SUA de către dr. Fiona Hill şi prezente în toată presa internaţională: “Afirmaţia….este falsă şi înjositoare. Feedbackul pe care l-am obţinut tot timpul a fost şi este pentru că sunt un partener de încredere, respectat şi de nădejde.”
În octombrie 2019, imediat după declaraţiile sub jurământ ale Fionei Hill făcute în Congresul american, presa americană a identificat ca fiind “români” cei care puneau riscuri de securitate la Casa Albă în relaţia cu ambasadorul Gordon Sondland. (dublu click români)DOCUMENTPAGESNOTESTEXTZoom
Untitled Note
«Page 315 of 379»
“Surpriza” mărturiilor făcute sub jurământ în Congresul SUA, în ancheta privind punerea sub acuzare a preşedintelui SUA, Donald Trump: Laura Codruţa Kovesi, “mentorul” procurorilor ucrainieni care nu vor să-i ancheteze pe Bidens
La doar o zi după declaraţiile şi acuzaţiile Fionei Hill, pe 15 octombrie 2019, George P. Kent a fost audiat şi a depus mărturie în comisiile Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA în ancheta privind punerea sub acuzare a preşedintelui SUA, Donald Trump.
Apropiat în opinii de zona democrată, George Kent este din 4 septembrie 2018 adjunctul secretarului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA.
George Kent lucrează de 27 de ani în Departamentul de Stat al SUA, este diplomat de carieră, a fost oficial al Departamentului de stat în Polonia, Uzbekistan, Thailanda, a supravegheat politicile DoS pentru Ucraina, Moldova, Belarus, Georgia, Armenia, Azerbaijan, a fost consilier politic şi adjunct al ambasadei SUA în Ucraina, a fost coordonator pe anticorupţie al Biroului European al Departamentului de Stat în perioada 2014-2015, conducând la dezvoltarea şi promovarea mesajelor anticorupţie în Europa şi Eurasia . Iată ce a declarat (document mai jos):
“Nazar Kholodnytsky a fost selectat de Viktor Shokin, după părerea noastră, cel mai slab din cei trei candidaţi finali, să devină procurorul special anticorupţie. Aceasta este noua instituţie/unitate care era semi-independentă în cadrul procuraturii, şi a fost înfiinţată special ca să trimită în judecată cazuri de mare corupţie care erau dezvoltate de către NABU.
Am lucrat intens cu procurorul Nazar de la NABU aproape 2 ani, până când am ajuns la o ruptură cu el. Iar acea muncă intensă a inclus ca procurori americani să fie aduşi şi ofiţeri FBI să fie încorporaţi ca mentori. Au fost vizite intense în SUA, trăinuind Ucraina.
A fost şi o călătorie de mentorat în România, unde Laura Codruţa Kovesi este un procuror anticorupţie foarte cunoscut şi care este acum procurorul şef european. Pentru că în ciuda faptului că am văzut că Kholodnytsky este o persoană imperfectă, el era noul procuror anticorupţie şi succesul său ar fi succesul Ucrainei şi succesul nostru (…).
Cred că în cazul Ucrainei ca şi alte state care n-au condamnat niciodată corupţi de rang înalt, a pune unul dintre peştii cei mai- aşa zişii peşti mari- în închisoare, ar fi grozav ca semnat că nu există impunitate. Şi asta, din nou, nu există numai în cazul Ucrainei. Cred că acesta este exemplul cel mare. Cred că a demnonstra că există integritate la cabinetul procurorului general este absolut critic, în mod particular pentru statele post-sovietice.
Sunt 2 instituţii care au fost instrumentele opresiunii în Uniunea Sovietică. Prima este cabinetul procurorului şi a doua KGB sau poliţia secretă. Şi aceste două instituţii, în multe state, în mod fundamental nu sunt reformate în ultimii 28 ani. Ca atare, dacă vreţi să vedeţi transformarea de succes a oricărei ţări din blocul sovietic, reformaţi serviciile de informaţii din Ucraina, ceea ce este numit SBU, şi reformaţi cabinetul procurorului general. Acestea sunt cheile fundamentale de a transforma o ţară (…).
George Kent, susţinând majoritatea acuzaţiilor făcute în Congresul SUA, a mai spus că ambasadorul Gordon Sondland are propria reţea de influenţă, “incluzându-l aici şi pe Mick Mulvaney”, şeful de cabinet al lui Donald Trump, i-a luat apărarea fostei ambasadoare SUA în Ucraina, retrasă de Donald Trump, a declarat că Gordon Sondland dă mesaje şi foloseşte comunicaţii nesigure, inclusiv cu oficiali ucrainieni, aplicaţia WhatsApp devenind “o metodă de comunicare atractivă în anumite părţi ale lumii”, deşi poate fi spartă şi a mai susţinut că fostul procuror general al Ucrainei, schimbat recent din funcţie, Yuriy Lutsenko, care a făcut dezvăluiri despre fosta ambasadoare a SUA şi “liste” pe care aceasta le dădea procurorilor- spune “numai prostii” .
Fost prim procuror adjunct al Crimeei, Nazar Kholodnytsky, a fost numit pe 30 noiembrie 2015, de către fostul procuror general al Ucrainei, Viktor Shokin, procuror al structurii anticorupţie din Ucraina (SAPO).
Nazar Kholodnytsky (foto stânga), în prezent tot şeful Biroului Specializat Anticorupţie din Ucraina (SAPO), a declarat pe 27 septembrie 2019, că biroul său nu a început o anchetă împotriva fostului vicepreşedinte SUA, Joe Biden şi nici împotriva fiului acestuia, Hunter Biden, chiar dacă preşedintele SUA a cerut acest lucru.
Într-un interviu pentru radio NV, Nazar Kholodnytsky a spus că familia Biden nu este sub nicio investigaţie, ancheta Burisma a fost închisă în 2017 pe lipsă de probe dar o instanţă din Ucraina a schimbat decizia în anul 2018. În ciuda deciziei instanţei, cazul a rămas în aşteptare iar ancheta n-a făcut progrese. (dublu click declaraţii)
El a spus că nu a existat nicio menţiune a lui Joe Biden sau Hunter Biden în cazul penal Burisma, anchetă care s-a concentrat în mare măsură pe acuzaţia de abuz de putere la adresa fostului ministru al Ecologiei ucrainean. Întrebat dacă procurorii ucrainieni ar putea să-l interogheze pe Biden sau pe fiul său, Nazar Kholodnytsky a spus că pentru a fae asta va trebui să aibă informaţii care să semnaleze posibile infracţiuni. “Acum, nu există nimic acolo. Dacă apare, măsuri vor fi luate pentru verificarea informaţiilor”.DOCUMENTPAGESNOTESTEXTZoom
Untitled Note
«Page 150 of 355»
Până în prezent, în cele 3 comisii ale Camerei Reprezentanţilor au fost audiaţi 17 oficiali americani:
- ambasadoarea SUA Marie “Masha” Yovanovitch (ambasadoarea SUA în Ucraina, rechemată de Donald Trump în mai 2019)
- ambasadorul SUA Michael McKinley (fost consilier al lui Mike Pompeo, ambassador de carieră, demisionar pe 10 octombrie 2019 pentru că Mike a refuzat să o susţină pe ambasadoarea Yovanovitch)
- ambasadorul SUA Kurt Volker (fost ambassador SUA la NATO, fost trimis special al SUA în Ucraina, demisionat pe 27 septembrie 2019)
- ambasadorul SUA Gordon Sondland (ambasadorul SUA la UE)
- ambasadorul SUABill Taylor (însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA în Ucraina din iunie 2019)
- George Kent ( fost consilier politic şi adjunc al ambasadei SUA în Ucraina, adjunct al secretarului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, fost coordinator pe anticorupţie al Biroului European al Departamentului de Stat)
- Locotenentul colonel Alexander Vindman (ofiţer al Armatei SUA, fost director pentru Afaceri Europene al Consiliului Naţional de Securitate)
- dr. Fiona Hill (fost adjunct al Consiliului Naţional de Securitate)
- Laura Cooper ( fost ofiţer pe antiterrorism la Departamentul de Stat, în prezent adjunct al Secretarului Apărării/Pentagon pe Rusia, Ucraina şi Afaceri Europene)
- Catherine Croft (oficial al Departamentului de stat la misiunea SUA la NATO, director pe Ucraina al Departamentului de Stat şi al NSC sub Fiona Hill, consilier al trimisului special, Kurt Volker)
- Christopher Anderson (specialist al Departamentului de stat, consilier până în iulie 2019 al trimisului special în Ucraina, Kurt Volker)
- Timothy Morrison ( director senior al Consiliului Naţional de Securitate pe Rusia şi Europa după Fiona Hill, demisionar şi el pe 31 octombrie 2019)
- Jennifer Williams (consilier al vicepreşedintelui SUA, Mike Pence)
- David Holmes (consilier politic al ambasadei SUA în Ucraina)
- David Hale (subsecretar pe afaceri politice al Secretarului de Stat)
- Mark Sandy (director adjunct pe Programele Naţionale de Securitate la Oficiul de Management şi Buget)
- ambasadorul Philip Reeker (adjunct al Secretarului de stat pe Biroul de Afaceri Europene şi Eurasiatice).
În cele peste 100 ore de depoziţii în Congresul SUA (atât nepublice, cât şi cele publice) cei 17 martori au vorbit de implicarea preşedintelui SUA şi a oamenilor săi, cu accent pe “troika/three amigos” – Sondland, Volker şi Perry dar şi Rudy Giuliani şi alţi oficiali, în determinarea oficialilor ucrainieni de a ancheta afacerea Burisma- Bidens. Dacă raportul republican al audierilor arată că nu există probe pentru punerea sub acuzare a preşedintelui SUA iar şeful statului american nu a făcut nimic în neregulă, cel al democraţilor de 300 de pagini, care urmează să fie votat în Camera Reprezentanţilor, recomandă punerea sub acuzare a preşedintelui SUA, identificând “probe zdrobitoare” privind un potenţial abuz de putere săvârşit în acest caz.
Audierile în Congresul SUA pe “afacerea Ucraina- Burisma-Bidens” şi ancheta privind punerea sub acuzare a preşedintelui SUA, Donald Trump, continuă.