spot_img
22 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăAnalizeRomânia va fi afectată de posibila decizie a Rusiei privind limitarea exporturilor...

România va fi afectată de posibila decizie a Rusiei privind limitarea exporturilor de produse petroliere

-

Piața carburanților din regiune, dar și din România, unde cea mai mare rafinărie, Petromidia, este închisă cel puțin până la finalul lunii septembrie, ar putea fi afectată de o eventuală decizie a Federației Ruse de a limita exporturile de produse petroliere pentru 3 luni, transmite Profit.ro.

- Reclama -

Chiar și înainte de oprirea Petromidia, România era importator net de produse petroliere, în special motorină. Potrivit unor surse din piață, în prezent, 30% din necesarul de motorină este importat din Federația Rusă, 90-95% prin terminalele Oil Terminal.

- Advertisement -

În această săptămână, ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, a declarat, potrivit Neftogaz, că guvernul rus studiază posibilitatea de a impune o interdicție asupra exporturilor de produse petroliere pe fondul creșterii prețurilor interne la carburanți. Prețurile benzinei în Rusia au crescut rapid în ultimele luni, parțial din cauza exploziei turismului intern, impulsionat de restricțiile anti-coronavirus care au descurajat călătoriile internaționale. La sfârșitul lunii aprilie, ministerul energiei a publicat deja un proiect care vizează o posibilă interdicție a exporturilor de produse petroliere timp de 3 luni. Guvernul rus este gata să ia măsuri dure pentru a menține controlul asupra prețurilor interne la carburanți, a declarat, la rândul său, vicepremierul Alexander Novak. Printre acestea se numără și stoparea exporturilor de produse petrochimice în cazul în care situația se înrăutățește, a avertizat acesta.

Interesant este că pricipalul client al Oil Terminal în prima jumătate a acestui an, înainte de închiderea Petromidia, a fost Litasco, compania internațională de trading (nu de producție, ceea face ca teoretic să poată intra sub sancțiunile anunțate de guvernul rus) a gigantului rus Lukoil, cu o cantitatea de produse facturată în valoare de peste 34 milioane lei, cu 12 milioane lei peste cea a celei mai importante companii autohtone din domeniu, OMV Petrom. Dacă mai sunt adăugați și cei 0,6 milioane lei facturați către Petrotel Lukoil, rezultă că o treime din încasările Oil Terminal provin de la gigantul petrolier rus.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img