O eventuală încălzire a relațiilor dintre Franța și Rusia nu ar fi în beneficiul României și nici al Republicii Moldova”, declară într-un interviu acordat RFI profesorului Valentin Naumescu, de la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj. El afirmă că discuțiile din ultimele zile dintre Paris și Moscova, dublate de cele dintre Berlin și Moscova, vizează o apropiere între cele trei sate, la cinci ani de la episodul anexării Crimeei de către Rusia, în 2014. În aceste condiții, ”frontiera estică a Europei va fi mai vulnerabilă”, explică Naumescu.
”Dacă UE va vira în relația cu Rusia și va încerca această apropiere pentru a stinge conflictul care durează din 2014, atunci nu pot să văd lucruri extraordinar de bune pentru România și Republica Moldova. Este limpede că această ecuație a unei înțelegeri fraco-ruse sau germano-ruse regiunea de frontieră a estului Europei va fi mai puțin protejată de ambițiile strategice ale Rusiei de a-și menține interesele regionale. (…) E clar că în momnentul în care Germania și Rusia își vor îmbunătăți relația cu Rusia, tema vigilenței față de regimul Putin va scădea în discursul european și occidental și, ca atare, va scădea și atenția asupra zonelor aflate sub amenințarea și sub ambiția tradițională a Federației Ruse”., mai spune el.
Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, şi cel al Apărării, Florence Parly, se află în aceste zile la Moscova pentru discuţii cu omologii lor ruşi, pe fondul destinderii relaţiilor cu Rusia cerute de preşedintele francez Emmanuel Macron.
Miniştrii francezi şi ruşi s-au reunit în format ”2+2”, pentru prima dată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Precedenta reuniune în acest format a avut loc în 2012 la Paris.
”Suntem aici pentru a institui un dialog sincer şi exigent, cerut de preşedintele Macron”, a declarat Jean-Yves Le Drian, în debutul întâlnirii. ”Doar această agendă de încredere şi rezultatele concrete care vor decurge din ea ne vor permite să avansăm împreună spre o nouă arhitectură de încredere şi de securitate în Europa”, a adăugat el.
”Susţinem iniţiativele avansate de Franţa”, a declarat, la rândul său, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, dând asigurări că ”o întărire a cooperării ruso-franceze pe scena internaţională (…) corespunde pe deplin poziţiei preşedintelui Putin şi intereselor Rusiei”.
Emmanuel Macron, care l-a primit pe Vladimir Putin la sfârşitul lui august la reşedinţa sa de vară din sudul Franţei, pledează însă pentru o normalizare a relaţiilor cu Moscova, în pofida dezacordurilor pe mai multe subiecte sensibile.
Duminică, cei doi lideri au avut o discuţie telefonică în care, printre altele, au salutat schimbul a 70 de prizonieri intervenit în ajun între Ucraina şi Rusia, drept un pas în plus în eforturile de pace.