Home #Elysee2017 România, temă de polemică în prima dezbatere prezidențială televizată din Franța

România, temă de polemică în prima dezbatere prezidențială televizată din Franța

0

Luni seară a avut loc pe canalul de televiziune TF1 prima dezbatere între „principalii” 5 candidaţi la prezidenţialele franceze. François Fillon, reprezentantul conservatorilor, Benoît Hamon, cel al socialiştilor, extremista de dreapta Marine Le Pen, Emmanuel Macron, candidatul independent de centru şi Jean-Luc Mélenchon, cel al stângii radicale, au putut dezbate mai bine de trei ore pe o serie de teme de actualitate politică, economică şi internaţională. După o primă oră destul de „liniştită”, schimburile s-au mai animat dând treptat mai multă tensiune şi interes campaniei electorale cu doar 5 săptămâni înaintea primul tur de scrutin, transmite Radio France Internationale.

„Marea dezbatere” cum a fost prezentat încă din titlu exerciţiul mediatic de aseară a fost unul inedit în istoria televiziunii franceze. Niciodată până acum candidaţii nu se confruntaseră înaintea primului tur de scrutin prezidenţial.

Iniţiativa lui TF1 era deci lăudabilă dar ea a fost încă din primele schimburi de replici…criticată. François Fillon, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen au denunţat la unison formatul emisiunii, regretând în particular absenţa celorlalţi 6 alţi candidaţi la prezidenţialele din 23 aprilie şi 7 mai. Nathalie Arthaud, François Asselineau, Jacques Cheminade, Nicolas Dupont-Aignan, Jean Lassale şi Philippe Poutou nu au fost invitaţi pe platou întrucât, din ultimele sondaje de opinie, ei nu ar reprezenta decât procente infime faţă de ceilalţi 5 „grei” ai cursei prezidenţiale.

Canalul TF1, principalul post privat din Franţa şi unul dintre cele mai mari din Europa, a fost deci prima ţintă a criticilor de aseară.

România, citată în dezbaterea de aseară

România a apărut în discuţie când s-a vorbit despre timpul de lucru săptămânal, despre abrogarea sau nu a legii celor 35 de ore hebdomadare în vigoare în Franţa. Aluzia la România a venit în schimbul de replici dintre François Fillon şi Jean-Luc Mélenchon. Primul a estimat că „nu trebuie să ne comparăm cu România când vine vorba despre nivelul de viaţă şi salarii, ci cu Germania şi Danemarca” la care cel de-al doilea, Mélenchon, deci, îi răspunde: „Incetaţi să tot spuneţi că nu se munceşte în Franţa! Stiti care este durata de lucru în România?”. Intrebare rămasă fără răspuns din partea lui Fillon.

Potrivit Eurostat, timpul de lucru săptămânal mediu nu este foarte diferit în România faţă de cel din Franţa. Când e vorba de cei care lucrează cu normă întreagă, cifrele sunt chiar egale.

Incă două dezbateri, pe alte canale de televiziune, sunt prevăzute până pe 23 aprilie dar de această dată cu toţi cei 11 candidaţi la Elysée. Semn că televiziunea rămâne principalul forum electoral al francezilor. Francezi au avut parte déjà până acum de câte 3-4 confruntări televizate cu ocazia celor două alegeri primare organizate de conservatori şi de socialişti.

Emmanuel Macron, atacat de toţi ceilalţi patru

Temele de divergenţă nu au lipsit aseară din diversele schimburi avute pe platoul televiziunii. Tensiunea, temperatura în studio, a crescut treptat cu cât avansa timpul. La început, s-a vorbit în termeni normali, calmi. Odată ce au venit însă în discuţie subiecte mai clivante precum securitatea, islamul, imigraţia, declaraţiile s-au mai aprins.

Cum era aşteptat, „novicele” Emmanuel Macron, fost ministru socialist al Economiei şi surpriza acestor prezidenţiale, dat de sondajele de opinie în fruntea intenţilor de vot, umăr la umăr cu extremista de dreapta Marine Le Pen, a fost adesea ţinta celorlalţi concurenţi. Uneori vizibil surprins, tensionat, timorat, nesigur de el, Macron s-a arătat totuşi abil politician într-un exerciţiu inedit pentru el. Atacat din toate părţile, Macron a avut ocazia de mai multe ori să se declare de acord cu cutare sau cutare propunere a contracandidaţilor săi.

Marine Le Pen nu a scăpat nici ea de atacurile celorlalţi. Singura femeie de pe platoul de televiziune, multă vreme singură în fruntea intenţilor de vot, lidera Frontului naţional s-a arătat destinsă într-un context în care excelează de obicei, cel al confruntărilor directe cu alţii. Chiar dacă uneori a putut părea ironică şi arogantă – în particular faţă de Macron – extremista de dreapta a putut să-şi prezinte din nou temele de predilecţie: „oprirea imigraţiei”, „abandonarea monedei unice euro”, şamd.

François Fillon, reprezentantul conservatorilor francezi, avea multe motive să fie neliniştit aseară. Afacerile în care numele său este citat – în particular Penelopegate după numele soţiei sale care ar fi fost angajată fictiv la parlament ani de zile – şi faptul că este inculpat de justiţie, făceau din Fillon o ţintă ideală ieri seară. Si totuşi s-a putut evita preaplinul, afacerile care au dominat până acum discuţiile, au fost lăsate deoparte pentru a aborda temele de fond, cele de interes politico-economic. Să nu uităm că există încă circa 15 milioane de francezi care fie nu ştiu încă cu cine vor vota peste 5 săptămâni, fie riscă pur şi simplu să rămână acasă. Pe ei trebuiau deci cei 5 de aseară să-i atragă, să-i convingă, şi nu cu revenirea asupra unor scandaluri despre care toată lumea ştie aproape totul.

Presa, satisfăcută de acest prim duel televizat

François Fillon a promis că va fi preşedintele „redresării naţionale”, Marine Le Pen „preşedinta Republicii franceze şi atât”, Jean-Luc Mélenchon „ultimul preşedinte al cele de-a 5-a Republici franceze” – el militează pentru o reformă constituţională care să dea naştere unui alt sistem politic – în timp ce Benoît Hamon a spus să va fi un „preşedinte onest, just şi independent faţă de bani şi lobby-uri”aluzie-atac la Emmanuel Macron. Acesta din urmă promitea aseară „un proiect de alternanţă profundă realizat de oameni noi” – răspuns la adresa celor care-l acuză că e înconjurat de multe figuri vechi – centriste, socialiste sau de dreapta.

Le Monde notează că dacă cei 5 au dezbătut aseară pe „un ton dinamic” dar „ei au rămas discreţi când a venit vorba de afaceri şi scandaluri. Ziarul de referinţă din Franţa constată de asemenea că „oratorii s-au descurcat bine aseară” aluzie la intervenţiile lui Mélenchon şi Le Pen, foarte versaţi în astfel de exerciţii mediatice. In final, Le Monde salută dezbaterea de aseară dar e de părere că „francezii probabil că nu au fost mult mai lămuriţi după un dialog în care au fost abordate prea multe teme, unele uneori în doar câteva minute”.

Libération, ziar cu simpatii de centru-stânga, dă note şi aprecieri celor 5 candidaţi. Despre Hamon, cotidianul e de părere că „e promiţător dar poate face mai bine”. Macron e văzut de Libé drept un tip care „a câştigat punctele treptat. A devenit mai sigur pe el şi chiar uneori a căutat confruntarea cu ceilalţi, o necesitate dacă vrei să exişti în faţa unor monştri politici”. Marine le Pen e văzută de Libé ca de obicei, „combativă, fără nimic nou în programul ei, parcă însă mai puţin stoică şi prezidenţială cum ar fi dorit să apară”. Jean-Luc Mélenchon, candidatul Franţei nesupuse, „şi-a ratat începutul emisiunii dar cu cât trecea timpul, s-a trezit şi s-a transformat într-un adversar redutabil” scrie Libération. In fine, despre François Fillon ziarul scrie că acesta nu a fost nevoit să se apere prea mult de scandalurile în care este citat dar „în confruntarea cu Emmanuel Macron, nu a reuşit să-şi arate, cum spera, superioritatea”. In fine, Le Figaro, cotidian conservator, notează că Macron a fost omniprezent aseară şi s-a impus drept principalul adversar al lui Marine Le Pen”. Dintr-un sondaj de opinie publicat în această dimineaţă rezultă că Emmanuel Macron a fost aseară cel mai convingător, urmat fiind de Jean-Luc Mélenchon, François Fillon şi Marine Le Pen.

Ad

Exit mobile version