ROMÂNIA TACE/ Ţările baltice şi Polonia se declară ÎNGRIJORATE de colaborarea ruso-franceză în Siria

0
1938

Ţările baltice şi Polonia îşi exprimă îngrijorarea faţă de cooperarea dintre forţele ruse şi cele franceze în privinţa intervenţiilor militare efectuate în Siria împotriva militanţilor islamişti, avertizând asupra posibilităţii ca UE să nu mai sprijine Ucraina în favoarea rivalului său, Rusia, transmite Mediafax.

Cele trei state baltice, Estonia, Lituania şi Letonia, au atras atenţia asupra planurilor Kremlinului privitoare la extinderea teritorială a Rusiei, aducând în discuţie anexarea Crimeii, fostă provincie ucraineană, de către Rusia în 2014. Cele trei state s-au aflat sub guvernarea Moscovei până în 1991, când blocul URSS s-a destrămat.

Statele baltice şi Polonia avertizează asupra posibilităţii de a trata conflictul din Ucraina şi cel din Siria în aceeaşi termeni, în condiţiile în care legăturile dintre Paris, Moscova şi Washington se intensifică în contextul luptei comune împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic.

„Acestea sunt crize diferite şi nu trebuie să le comparăm, trebuie să le tratăm separat”, a declarat Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe, pentru AFP.

„Este inacceptabil să discutăm despre negocieri, concesii şi sfere de influenţă”, a mai precizat Linkevicius.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a solicitat o coaliţie internaţională împotriva militanţilor organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI) care a revendicat atentatele teroriste din Paris din 13 noiembrie, soldate cu moartea 130 de persoane.

Rusia a anunţat săptămâna trecută că este de acord să se alăture unei astfel de coaliţii, cu condiţia ca statele partenere să respecte suveranitatea Siriei, anunţ care a ridicat tensiuni pentru ţările baltice.

„Lituania nu va face parte din nicio nouă coaliţie la care Rusia va participa sau va dori să participe”, a precizat Dalia Grybauskaite, preşedintele lituanian.

„În prezent, Rusia ocupă teritoriul unei ţări şi comite acte de război în două state, Ucraina şi Georgia”, a adăugat Dalia Grybauskaite în cadrul unei întâlniri cu omologii baltici în oraşul Palanga, din nordul Lituaniei.

„Statele baltice ar trebui să continue să reamintească, în mod constant, lumii despre anexarea ilegală a Crimeii (…) Lupta împotriva terorismului şi soluţionarea conflictului din Siria nu ar trebui să fie în detrimentul Ucrainei”, a subliniat ministerul leton de Externe.