spot_img
3.9 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăhighlightRomânia se alătură demersului de înființare a unui Tribunal Penal Internațional pentru...

România se alătură demersului de înființare a unui Tribunal Penal Internațional pentru Crimele Comunismului

-

- Reclama -

Într-un răspuns la o solicitare Radio France Internationale, Ministerul Justiţiei anunță că „se alătură demersului ministrului estonian al justiţiei care vizează înfiinţarea unei instituţii speciale de investigare a crimelor comuniste”.

- Reclama -

Inițiativa a fost lansată anul trecut, la Tallinn, unde mai multe țări central și est europene au cerut investigarea crimelor comunismului la nivel european, pentru a evita lipsa mecanismelor de investigare la nivel național.

- Advertisement -

Potrivit unei scrisori trimise de IICCMER catre Ministerul Justitiei in 20 ianuarie 2016, Institutul l-a desemnat pe Catalin Nicolae Constantinescu pentru a continua dialogul pe aceasta temă.

- Advertisement -

………………………………………………………………………..

În comunicatul remis RFI se precizează că „Ministerul Justiţiei a făcut deja un demers intern printr-o scrisoare adresată Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la data de 11 decembrie 2015. În această scrisoare, Ministerul Justiţiei, având în vedere expertiza considerabilă pe care IICCMER o are în acest domeniu, dar și o abordare multidisciplinară a problematicii, a cerut IICCMER desemnarea unui reprezentant din cadrul institului în vederea inițierii unui dialog la nivel de experți.”

Ministerul Justiţiei adaugă că nu a primit încă un răspuns la această scrisoare.

Tribunal Penal Internațional pentru Crimele Comunismului

Mai multe țări central și est europene s-au alăturat unei inițiative lansate de ministrului estonian al justiției care vizează înființarea unei instituții speciale de investigare a crimelor comuniste. Demersul a fost lansat în cadrul Conferinței de la Tallinn din 23 august 2015, dedicat comemorării victimelor crimelor comise de regimurile totalitare. România nu a fost reprezentată la nivel politic la acest eveniment, dar un dialog pe această temă a fost inițiat la finalul anului trecut de către Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Ministerul Justiției.

Potrivit Ministerului Justiției de la București, „inițiativa Estoniei pleacă de la premisa că, în prezent, competența instanțelor supranaționale nu include investigarea crimelor din trecut comise de regimurile comuniste și, de aceea, se apreciază că este necesară explorarea posibilității de a se institui o astfel de instituție (Institution of Justice for Communist Crimes).”

La această inițiativă s-au raliat deja Georgia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina și Ungaria. De asemenea, Platforma Europeană pentru Memorie și Conștiință a anunțat că susține toate demersurile pentru investigarea crimelor comunismului în cadrul unei instituții europene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img