spot_img
25.3 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăAnalizeRomânia nu mai produce nici măcar ambalaje pentru medicamente

România nu mai produce nici măcar ambalaje pentru medicamente

-

“România se confruntă cu una dintre cele mai grave situații din Uniunea Europeană în ceea ce privește producția locală de medicamente, după ce 15 situri de fabricație de substanțe active au fost închise fără o analiza a efectelor”, atrage atenția Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România. „Până în anul 1995, țara noastră producea nu doar substanțe chimice, materii prime și materiale pentru industria farmaceutică, ci și ingredientele active necesare producerii medicamentelor. Acestea erau exportate în peste 50 de țări, fapt ce contribuia, totodată, semnificativ la economia României.”, transmite Patronatul.

În trecut, România a fost unul dintre cei mai mari producători de substanțe active din Europa, cu peste 15 situri de producție aflate în București, Pitești, Ploiești, Rm. Vălcea, Onești, Codlea, Târnăveni, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Baia Mare, Iași. Până în anul 1995 țara noastră producea nu doar substanțe chimice, materii prime și materiale pentru  industria farmaceutică, ci și ingredientele active necesare producerii medicamentelor. Acestea erau exportate în peste 50 de țări, fapt ce contribuia, totodată, semnificativ la economia României, transmite Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România. 

- Advertisement -

Potrivit producătorilor de medicamente, aceste fabrici au fost închise total sau parțial sub pretextul condiționărilor de mediu sau al standardelor de calitate, astfel încât, astăzi, într-o perioadă de criza a disponibilității medicamentelor, toate substanțele chimice utilizate în fabricile de medicamente din țara trebuie importate, acest lucru contribuind la sincopele de aprovizionare cu medicamente pe care le reclamă pacienții români. Mai mult decât atât, România nu mai produce nici măcar cutii, folie de aluminiu și recipiente de sticlă sau plastic utilizate în producția de medicamente. Orice problemă semnalată la producătorii din China sau India de materii prime și materiale de ambalat, cum ar fi scumpirile și creșterea termenului de livrare al acestora, se repercută în disponibilitatea și accesibilitatea tratamentelor necesare pacienților romani. Un exemplu concret este creșterea prețului la materia primă la paracetamol de 8 ori și la carbamazepina de 22 ori.

O lipsă totală de viziune. În timp ce alte state investesc miliarde de euro în dezvoltarea industriei chimice, România, și nu numai țara noastră dar și alte state europene și-au închis fabricile chimice și cele de ingrediente active din industria farmaceutică. Majoritatea se fabrică în China și India, astfel încât să imporți din aceste țări te face extrem de vulnerabil, atât ca și disponibilitate ci și ca lanț de aprovizionare. Unori, trebuie să dai comandă de materii prime și anumite materiale de ambalat chiar și cu un an și jumătate înainte, explică la RFI,  Dragoș Damian, președintele Patronatului. Potrivit acestuia, pentru a putea reintroduce producția de substanțe active medicamentoase în țară Ministerul Sănătății ar trebui să ia legătura cu marii producători din India, țara care furnizează aproape 40% din necesarul mondial de substanțe chimice pentru industria farmaceutică.  

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img