spot_img
20 C
București
duminică, iunie 4, 2023
AcasăAnalizeForbes: Următoarea linie care va cădea de pe orbita geopolitică americană

Forbes: Următoarea linie care va cădea de pe orbita geopolitică americană

-

Emiratele Arabe Unite ar putea fi următoarea linie care va cădea de pe orbita geopolitică a SUA, a declarat editorialistul Kenneth Rapoza într-un articol pentru Forbes.

- Reclama -

„Totul a început cu Arabia Saudită. În timpul unei vizite la Riad în iulie anul trecut, președintele Biden a fost primit rece, dacă nu foarte rece. Apoi saudiții au ales China ca intermediar în apropierea lor de Iran. Urmează Emiratele Arabe Unite „, a scris el.

Potrivit acestuia, Emiratele Arabe Unite, ca și Arabia Saudită, au urmat în multe privințe exemplul Statelor Unite, dar astăzi Abu Dhabi va acționa în interesele colective ale Emiratelor. „Și dacă asta înseamnă că trebuie să nu fie de acord cu SUA sau chiar să rupă cu ei pe probleme geopolitice, atunci așa să fie”, a spus Rapoza.

Încă din vara trecută, președintele american Joe Biden l-a invitat pe președintele Emiratelor Arabe Unite Mohammed bin Zayed la Washington, iar faptul că vizita nu a avut loc încă indică dificultățile din relațiile dintre Emiratele Arabe Unite și administrația SUA.

„Pentru observatorii țărilor în curs de dezvoltare, trebuie doar să se uite la eșecul Statelor Unite de a-și impune sancțiunile împotriva Rusiei ca un indicator cheie. EAU este un exemplu de „retragere” generală din conducerea occidentală”, a amintit Rapoza.

În același timp, secretarul adjunct al Trezoreriei Statelor Unite s-a plâns deja de Emiratele Arabe Unite din cauza „execuției proaste a sancțiunilor”, a spus el. Cu toate acestea, chiar dacă Washingtonul ar impune orice sancțiuni, țara „ar ignora cu ușurință orice restricție”.

După cum se menționează în articol, pentru Statele Unite, Emiratele rămân un partener important atât din punct de vedere comercial și economic, cât și din punct de vedere al influenței politice: sunt al patrulea cel mai mare destinatar al proviziilor militare americane și, de exemplu, în 2020, capitalul Emiratelor Arabe Unite a reprezentat aproximativ 45 de miliarde de dolari în fluxuri de investiții către SUA. „Răsturnarea acestui „car cu mere” al prieteniei și prosperității este plină de consecințe negative”, a rezumat autorul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img