Criza energetică mondială a crescut importanţa rolului pe care îl are mineritul în Ungaria, respectiv al cercetărilor ştiinţifice şi inovării din acest domeniu, a subliniat László Palkovics, ministrul ungar al tehnnologiei şi industriei, joi, la cea de 72-a ediţie a Zilei Naţionale a Mineritului, la Salgótarján.
În discursul susţinut în cadrul evenimentului, ministrul a spus că este o nevoie mai mare ca oricând de angajamentul, cunoştinţele şi competenţa din industria minieră maghiară.
László Palkovics a explicat că sursele de energie au devenit extrem de scumpe pe toată piaţa mondială, iar întrebarea care se pune nu mai este doar cea legată de cât costă gazul şi petrolul, ci şi dacă putem avea acces la gaz şi la petrol, astfel că cea mai importantă sarcină a guvernului maghiar este să asigure securitatea energetică a Ungariei.
Ministrul a amintit că în vederea asigurării unei soluţii pe termen mai lung a fost adoptat un plan de acţiune format din şapte puncte, care include şi repornirea blocurilor centralei de la Mátra, creşterea extracţiei interne de lignit şi de cărbune brun, respectiv creşterea producţiei interne de gaze de la 1,5 miliarde de metri cubi la 2 miliarde de metri cubi.
László Palkovics a explicat că anul trecut, centrala de la Mátra a produs aproximativ o zecime din producţia internă de energie electrică, iar prin intermediul unor investiţii se poate obţine o creştere în anii următori; în paralel, până în 2025 – până la închiderea prevăzută a centralei electrice – va avea loc şi dezvoltarea exploatării de lignit.
Treptat, extracţia de lignit din Ungaria poate atinge din nou nivelul de aproape 6 miliarde de tone, iar extracţia de cărbune brun poate creşte de la media de 50 000 de tone pe an, la 280 000 de tone pe an, a spus ministrul, adăugând că la planul de acţiune din domeniul minier se lucrează şi în prezent.