spot_img
28.6 C
București
marți, septembrie 26, 2023
AcasăCriza migranțilorRomânia în planul Obama-Soros de preluare a migranților musulmani?/ Cioloș: România RECUNOAȘTE

România în planul Obama-Soros de preluare a migranților musulmani?/ Cioloș: România RECUNOAȘTE

-

Președintele american, Barack Obama, a făcut cunoscut marți la ONU angajamentul a 50 de țări de a primi 360.000 de refugiați în anul care urmează, dublu în raport cu cifrele actuale, scrie AFP.

- Reclama -

Obama nu a făcut cunoscute țările care au aderat la acest plan.

În același timp la New York, premierul Dacian Cioloș a subliniat că România recunoaște„pe deplin responsabilitatea comună” pentru gestionarea afluxului mare de refugiați, susținând totodată că este nevoie de o serie de măsuri urgente pentru a rezolva această criză, dar nu a făcut alte precizări.

Anunțul șefului Casei Albe urmează celui făcut de miliardarul George Soros privind implicarea în criza migranților. Soros este cunoscut ca un sponsor al Partidului Democrat și al candidatului Hilary Clinton.

Președintele Iohannia a declarat recent după întâlnirea cu Angela Merkel că România s-a conformat să primească cotele obligatorii de migranți musulmani.

În deschiderea unui summit al șefilor de stat organizat la inițiativa Statelor Unite, Barack Obama a salutat în special rolul Germaniei și Canadei în fața crizei migratorii apărute pe fondul războiului care devastează Siria de peste cinci ani.

„Împreună, țările noastre vor dubla numărul de refugiați pe care îi vom primi la noi, ridicându-l la 360.000 în acest an”, a declarat liderul administrației de la Washington, fără precizări asupra angajamentelor altor state.

Mai devreme în cursul zilei, președintele SUA a lansat de la tribuna ONU un apel țărilor bogate să se angajeze mai mult, „chiar și atunci când este dificil din punct de vedere politic”.

În cursul anului fiscal 2015-2016, Statele Unite au primit 10.000 de refugiați sirieni.

Această cifră este considerată insuficientă de către apărătorii drepturilor omului care acuză lipsa de reacție a primei puteri mondiale în fața unei crize migratorii de o amploare fără precedent.

Pentru anul fiscal următor (2016-2017), Washingtonul s-a angajat să primească în total 110.000 refugiați, însă nu a precizat câți dintre aceștia sunt din Siria.

Miliardarul american George Soros a promis marţi că va investi 500 milioane de dolari în programe şi companii care vor veni în întâmpinarea nevoilor migranţilor şi refugiaţilor, transmit AFP şi Reuters.

Cu ocazia Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Soros a explicat că doreşte să utilizeze puterea sectorului privat în scopul binelui public.

„Vom investi în start-up-uri, companii existente, iniţiative cu impact social şi companii înfiinţate de migranţi şi refugiaţi. Aceste investiţii sunt destinate să fie unele de succes. Însă, obiectivul nostru principal este să creăm produse şi servicii în beneficiul migranţilor şi comunităţilor care îi găzduiesc. Sper că angajamentul meu îi va inspira şi pe alţi investitori să urmeze o misiune similară”, a afirmat George Soros, într-un editorial publicat în The Wall Street Journal.

Fundaţia pentru o Societate Deschisă (OSF), un ONG deţinut de Soros, se va ocupa de fonduri. Orice profituri de pe urma investiţiilor vor merge spre programele pentru migranţi şi refugiaţi ale OSF, care includ centre de primire în Grecia şi iniţiative pentru a oferi refugiaţilor sirieni asistenţă juridică.

Peste jumătate dintre refugiații lumii trăiesc în opt țări (Liban, Iordania, Turcia, Iran, Kenya, Etiopia, Pakistan, Uganda), în timp ce în țările cele mai bogate se află numai 14% dintre aceștia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img