Home Externe România în afara jocului/ Viktor Orban și Jaroslaw Kaczynski, întâlnire discretă la...

România în afara jocului/ Viktor Orban și Jaroslaw Kaczynski, întâlnire discretă la un castel din sudul Poloniei

0

Premierul ungar Viktor Orban și liderul partidului polonez conservator aflat la guvernare, Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, au avut miercuri o întâlnire discretă la castelul Niedzica (în sudul Poloniei), un loc simbol al bunelor relații ungaro-poloneze, relatează AFP și Financial Times, conform Agerpres.

Dar nu s-a dezvăluit niciun detaliu despre conținutul convorbirilor, care, potrivit Financial Times, au durat șase ore. Intervievați de presă, responsabili atât de la Varșovia cât și de la Budapesta au insistat că a fost o întâlnire cu caracter neoficial, prin urmare nu este cazul să se facă declarații pe acest subiect.

Totuși, întâlnirea a readus în atenție apropierea dintre cei doi politicieni, care împărtășesc aceeași viziune eurosceptică, se opun primirii migranților musulmani și critică Germania pentru politica frontierelor deschise pe care o promovează în favoarea acestora și pentru că a impus cotele obligatorii de refugiați. Însă dacă problema relațiilor cu Uniunea Europeană îi unește, în ceea ce privește Rusia abordările lor sunt diametral opuse. Astfel, în timp ce Orban și-a construit o relație foarte bună cu Vladimir Putin, Kaczynski manifestă poziții virulente împotriva Moscovei.

Fratele geamăn al fostului președinte polonez mort în 2010 în accidentul aviatic de la Smolensk, Kaczynski nu deține nicio funcție publică în cadrul administrației de la Varșovia. Însă poziția de președinte al partidului care a preluat conducerea guvernului după câștigarea legislativelor din octombrie, Lege și Justiție (PiS), formațiune cu orientare conservatoare-naționalistă, îi oferă suficiente pârghii de influență, mai ales că deține majoritatea în parlament.

El și-a manifestat deschis admirația față de modelul politico-economic promovat de Orban în Ungaria, în pofida tensiunilor pe care această abordare le-a creat în ultimii ani între Budapesta și Comisia Europeană. De altfel, printre principalele obiective din programul politic pe care PiS s-a angajat să-l implementeze după câștigarea scrutinului legislativ din octombrie 2015 se remarcă măsuri ce par inspirate din politica lui Orban, cum ar fi controlul statului asupra economiei și creșterea impozitelor percepute băncilor străine și hipermarketurilor cu acționariat străin — sumele suplimentare încasate astfel la buget urmând să fie direcționate către programe sociale—, dar și o reformă a mass-media, ce este acum controlată în mare măsură de capitalul german.

Este de remarcat de asemenea că reuniunea de miercuri a avut loc cu o zi înaintea vizitei oficiale pe care premierul britanic David Cameron o va efectua la Budapesta. Având în vedere această vizită a șefului executivului britanic, care dorește o reformă profundă a blocului comunitar, ‘este normal că țările Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) să-și armonizeze politicile externe’, a explicat site-ul ungar de știri Hungary Today.

Ad

Exit mobile version