România dă 2% din PIB pentru a susține economia la fel ca Tunisia și Togo. Cehia dă 18%, Polonia 6.2, Malta-12 sau Tuvalu-10%

0
100

Măsurile anunţate de guvernul României până acum pentru a stimula economia în ceea ce se conturează cea mai gravă criză economică din ultimul secol la nivel global mobilizează doar 2% din PIB, ceea ce reprezintă o diferenţă enormă faţă de ţări precum Cehia – care pune la bătaie 18% din PIB – potrivit datelor agregate de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru 190 de ţări, citate de Quartz, scrie Ziarul Financiar.

Cu 2% din PIB mobilizaţi în această criză, România se situează pe locul 53 în lume ca procent din PIB alocat, lângă ţări precum Tunisia sau Togo.

Chiar şi în regiune, Polonia a mobilizat până acum 6,2% din PIB, în timp ce Cehia pune pe masă măsuri care reprezintă 18% din PIB – situându-se pe locul trei în lume.

La polul opus, Germania pune la bătaie 28,5% din PIB, Italia pune 21,4% din PIB, Cehia 18%, Luxembourg 15,3% din PIB, iar Franţa 15% din PIB.

Sunt şi ţări mai mici care pun la dispoziţie sume importante pentru relansarea economiei pe o traiectorie pozitivă, precum Malta care dă 12% din PIB, sau Tuvalu care dă 10%.