spot_img
3.7 C
București
sâmbătă, ianuarie 4, 2025
AcasăEconomieAgriculturaRomânia, coșul de gunoi al Europei

România, coșul de gunoi al Europei

-

Nu există nici un studiu independent privind impactul de mediu al incinerării deșeurilor în fabricile de ciment românești. România primește deșeurile altor state, care plătesc 17 euro fiecare tonă de deșeuri arse aici, față de 250 de euro în Europa de Vest, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

RELATAREA RADIO EUROPA LIBERĂ:

- Advertisement -

China recepționa 8 milioane de tone de deșeuri din plastic pe an, din care 424.000 proveneau din Belgia. Problema este una de interes special și pentru Germania și Austria, mai ales după după decizia Chinei de a sista importurile de deșeuri. Așa că a venit momentul reorganizării rețelelor, iar Europa de Est devine un spațiu primitor pentru gunoaie și din acest motiv un motiv de îngrijorare.

România este o destinație „ideală” pentru incinerarea deșeurilor, potrivit site-ului radi-televiziunii belgiene, preluat de Rador. Legislația este flexibilă, întrucât pot fi incinerate acolo sute de tipuri de deșeuri, cum ar fi pneurile, uleiurile și diverse categorii de plastic, după cum scriu jurnaliștii belgieni. Diferite organizații neguvernamentale precum Rise Project și Zero Waste au tras cu ceva timp în urmă un semnal de alarmă: România nu are nici un mecanism de control independent în privința impactului de mediu al deșeurile incinerate în fabricile de ciment ale țării.

- Advertisement -

La fel ca celelalte fabrici de ciment din România, cea de la Chișcădaga din județul Hunedoara, a substituit combustibilul convențional cu incinerarea deșeurilor aduse din statele mai avansate ale UE. Un progres ecologic? Nu chiar, sunt de părere vecinii uzinei. „Toți luăm antidepresive. Nu mai putem să respirăm”, se plânge Otilia: „și e această duhoare de pneuri arse, textile arse […] ei ard toate gunoaiele astea”. „Ne vom îmbolnăvi cu toții. E doar o chestiune de timp”, adaugă și Marius, resemnat: „sunt atât de mulți oameni bolnavi aici, încât nu știu dacă a mai rămas 10% din populație încă sănătoasă.”

Poliția a confiscat recent deșeuri medicale provenite din Italia. Erau ascunse într-o remorcă plină cu tot felul de alte gunoaie, toate având drept destinație fabrica de ciment pentru a fi arse. Echipa lui Răzvan Huber de la Garda de Mediu românească a fost cea care a făcut descoperirea la un punct de trecere a frontierei din apropiere. „În aceste camioane care transportă pneuri venite din Germania, Austria sau Italia, am avut deja situații în care erau amestecate cu baterii de mașină”, a declarat el.

Însă Garda de Mediu nu are prea multe prerogative. Nu există decât câteva inspecții pe an la frontieră. Zeci de camioane cu deșeuri ilegale traversează granița zi de zi, afirmă procurorul Teodor Niță: „deșeurile sosesc aici fiindcă e atractiv din punct de vedere economic. 17 euro pentru ars o tonă de deșeuri aici, în loc de 250 de euro în Europa de Vest.”
Nu există nici un studiu independent privind impactul de mediu al incinerării deșeurilor în fabricile de ciment românești. La Chișcădaga,trag concluzia jurnaliștii belgieni, Marius și Otilia cer ca România să nu devină pubela Europei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img