spot_img
5.7 C
București
vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăActualitateRomânia cedează in fața Bruxellesului: La țară nu vor mai fi sobe...

România cedează in fața Bruxellesului: La țară nu vor mai fi sobe cu lemne, pompe de căldură in loc de gaze

-

Statul român cedează parțial în fața Bruxelles-ului și se angajează să majoreze ținta de pondere a surselor regenerabile în totalul consumului de energie, potrivit celei mai recente variante a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) al României, elaborată de Ministerul Energiei, transmite Profit.ro.

- Reclama -

″Este prevăzută creșterea ponderii SRE în consumul final brut de energie la 38,3%, față de 36,2% în prima versiune a PNIESC-ului actualizat, creștere care va fi realizată mai ales prin consolidarea utilizării pompelor de căldură și scăderea consumului de gaz. În plus, noile măsuri incluse în versiunea actuală a PNIESC-ului actualizat prevăd amestecarea biometanului cu gazul natural în sistemul național de transport (SNT), estimându-se că biometanul va atinge o pondere de 5% în SNT în 2030. Chiar și în aceste condiții, atingerea obiectivului fixat de Comisia Europeană pentru 2030, de 41% privind ponderea SRE în consumul final brut de energie, rămâne o provocare″, se arată în documentul citat. În plus, acesta prevede o pondere de 41,1% pentru SRE în consumul final brut de energie utilizată la încălzire și răcire la nivelul anului 2030, în creștere semnificativă față de ținta inițială de 36,3%.

- Advertisement -

Documentul mai propune, ca acțiune, ″implementarea proiectelor bazate pe sisteme de încălzire-răcire cu emisii reduse de carbon, în special în mediul rural (înlocuirea sobelor pe lemne cu alte soluții mai eficiente, folosind biomasă durabilă, pompe de căldură etc), și decarbonizarea sistemelor centralizate de termoficare din mediul urban″.

Pe de altă parte, în proiectul Strategiei energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, se menționează că pompele de căldură constituie o alternativă la încălzirea pe gaze naturale și se estimează că utilizarea lor va crește semnificativ în România, mai ales în condițiile interzicerii din 2040 a boilerelor și centralelor pe condensare în UE, însă acest lucru va pune presiune pe rețele de distribuție a energiei electrice.

- Advertisement -

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img