Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-ar putea reîntoarce în România, dar nu ca finanţator, ci ca „supervizor“ al împrumutului de 16 mld. euro pe care România îl va primi de la Comisia Europeană în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (elaborat ca urmare a punerii în practică a programului Next Generation EU), o ipoteză ce este examinată la Bruxelles. Motivul: România are deficite enorme şi cineva trebuie să se asigure că este capabilă să ramburseze împrumutul, transmite Ziarul Financiar.
Un astfel de calcul ar putea explica motivul pentru care guvernul a dublat proiectul PNRR cu o promisiune de reforme cu implicaţii majore, care seamănă izbitor cu angajamentele pe care România şi le lua, în trecut, faţă de FMI. Surse apropiate dosarului spun că angajamentele au fost cerute de Comisie pentru a crea spaţiu fiscal care să facă posibilă rambursarea banilor.
Documentul citat propune majorarea vârstei de pensionare prin corelarea vârstei de pensionare cu speranţa de viaţă (75 de ani) până în 2035. De asemenea, nişele fiscale ar urma să fie eliminate, numărul de bunuri cu TVA redusă va fi limitat, iar impozitul pe proprietate va creşte – acestea sunt doar câteva din prevederile documentului, în 9 puncte.
„Decizia de majorare a vârstei de pensionare reprezintă o suprataxare pentru că vei ieşi la pensie, la cine ştie câţi ani, şi nu vei mai putea să-ţi recuperezi contribuţia de 40 de ani la bugetul de pensii“, comentează economistul Claudiu Vuţă.