România a rămas printre ultimele state UE care nu folosesc o aplicație de mobil pentru detectarea și alertarea contacților în cazurile de Covid-19, deși ține la sertar o aplicație pe care a plătit bani, iar o alta a fost lansată deja la liber de un ONG care a obosit să mai aștepte autoritățile, transmite Radio Europa Liberă.
Pe CovTrack, statul a plătit bani (circa 165.000 de euro) și a fost dezvoltată de firma unor cercetători în domeniul spațial de la Măgurele (Romanian in Space Engineering) într-un consorțiu format din Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în urma câștigării unui concurs de proiecte desfășurat de Ministerul Cercetării.
Aplicația, împreună cu un model epidemiologic de tip SIR (susceptibili, infectați, recuperați) și un alt modul IT pentru detectarea anonimă a marilor aglomerații din diverse zone, este gata încă din luna septembrie. De atunci, autoritățile stau cu ele la sertar, nefolosite.
„De atunci așteptăm ca autoritățile să decidă cum vor să meargă mai departe cu implementarea. Nici noi nu înțelegem. Noi am încercat să informăm, să fim cât mai transparenți în toate direcțiile. Așteptăm și noi un semn, să știm care este implicarea autorităților”, spune dezamăgit Mugurel Bălan, unul dintre cercetătorii care a lucrat la dezvoltarea aplicației CovTrack.
„Pot să înțeleg argumentul că o aplicație de acest gen ar speria populația, ar crede că este urmărită, asta dacă autoritățile nu investesc în promovarea și explicarea unei astfel de aplicații și a beneficiilor pe care le aduce. Dar acum, folosind funcțiile comune de la Google și Apple, este absolut imposibil pentru un dezvoltator de aplicații să facă ceva care să și urmărească utilizatorii”, spune Mugurel Bălan, pentru Europa Liberă.