Roxana Mărăcineanu, care avea 9 ani când a venit în Franţa, se ocupă foarte mult de programele de nataţie pentru copii. Intervievată de Vasile Damian la RFI a mărturisit faptul că numirea sa in executivul de la Paris a reprezentat o recunoaștere pentru zecile de mii de români care sunt în Franța.
–––––
Roxana Mărăcineanu: Am fost foarte emoționată reușind să fiu aici, la inaugurarea Sezonului cultural Franța-România, lângă președintele francez, care m-a ales acum trei luni ministru al Sporturilor, și președintele român, care a reprezentat o mare speranță pentru toți românii din străinătate atunci când a fost ales. Faptul că am fost aleasă în acest post acum trei luni, în acest sezon cultural franco-român, într-o perioadă care este foarte importantă pentru noi în Franța, cu venirea Jocurilor Olimpice la Paris peste cinci ani. Cred că planetele s-au aliniat foarte bine, pentru mine, personal, pentru sportul din Franța în general, dar și în Europa și în restul lumii. Este ceva ce port în inimă.
Rep: Ce evenimente sportive sunt în acest sezon? Există niște evenimente sportive franco-române?
R.M: Prea puține din punctul meu de vedere. Sportul, în general, se îmbină greu cu alte domenii. Este exact ce vreau eu să fac în Guvern. Scopul meu ar fi ca în curând, în cei cinci ani, fiecare alt ministru ce e în jurul mesei la Consiliul de Miniștri, la un moment dat, să poată să pronunțe cuvântul sport. Sportul este soluția multor probleme care există și în alte domenii din societate. Înainte de a vorbi despre practicarea în general a sportului în Franța, cred că este important ca toți miniștrii, în domeniul lor, să fie conștienți de ce poate aduce sportul oamenilor și tineretului de care ei trebuie să se ocupe în domeniul în care ei profesează.
Rep: V-ați imaginat vreodată, dumneavoastră, care ați venit la vârsta de 9 ani în Franța, că într-o bună zi o să fiți ministrul sportului în guvernul francez, în aceeași perioadă când începe acest sezon Franța – România?
R.M: De asta am zis că am fost foarte emoționată, cum sunt de fapt de trei luni. Sunt conștientă de sarcina mea ca ministru al Sporturilor și ca ministru, în general și în același timp, sunt o femeie, mamă a patru copii, ce vin din domeniul sportului. Am fost campioană acum 10 ani, m-am oprit și am trecut în domeniul asociativ cu alte mame, cu alți copii. M-am ocupat foarte mult de copii în domeniul înotului. Pentru mine este foarte emoționant ca Președintele Republicii franceze să-mi acorde încredere, nu pe un criteriu politic, ci pe un criteriu de angajament civil, în domeniul meu de competență. Este un semnal foarte important care a fost dat populației din Franța. Bineînțeles, faptul că a avut un cuvânt la adresa mea, la sfârșitul discursului, m-a impresionat. Nu cred că numirea mea a fost făcută în legătură directă cu inaugurarea acestui sezon cultural, dar cred că președintele Macron își dă și el seama că o să putem avansa împreună în acest sezon cultural franco-român.
Rep: Concret, la ce se referea când a spus că își pune baza în dumneavoastră ca să apropiați și mai mult relația franco-română? Concret, cum ați putea să apropiați aceste două popoare care sunt deja foarte apropiate?
R.M: Așa cum au spus cei doi președinți în discursurile lor, Franța și România au fost dintotdeauna foarte apropiate. Pentru mine, care am trăit aici de la vârsta de 9 ani, faptul că m-a numit a reprezentat o recunoaștere pentru zecile de mii de români care sunt în Franța, care au venit să lucreze, să se instaleze aici, dar mai ales pentru cei care au venit să lucreze, iar familia lor e în România. Cred că pot să reprezint ceva și pentru populația română din Franța și pentru francezii care cunosc deja România, dar nu destul. Aș dori să fiu eu cea care o să le arate ce înseamnă România, ce bogăție se găsește în oamenii săi, pe teritoriul său. Eu sunt îndrăgostită de România, de când sunt mică. Această iubire aș vrea să o pot împărți cu ei.
Rep: Acest sezon este pus sub semnul „Uitați de clișee!”. Dumneavoastră, de când sunteți în Franța ați suferit, ați trăit aceste clișee despre români? Ați avut de suferit de pe urma asta?
R.M: Nu am suferit niciodată. Iubirea pentru țara în care m-am născut a fost tot timpul mai tare. O țară trebuie luată cu bunele și cu relele ei și scopul e ca toată lumea să se simtă bine într-o țară. Eu m-am recunoscut și în cele mai rele și în cele mai bune. Nu m-am simțit niciodată jignită de nimic. Toți românii care sunt în Franța sunt aproape de inima mea.
Rep: O să mergeți în România în cadrul acestui sezon, în cadrul unui schimb? O să faceți o vizită oficială acolo?
R.M: Acum o să mă uit cu atenție la program. În aprilie, când va fi deschiderea în România, o să fiu la București. Poate o să vină și Președintele Franței cu noi. De-a lungul acestui an o să încerc să mobilizez și alte personalități din guvern ca să le arăt ce apropiere se poate face între Franța și România, cu mare plăcere.