spot_img
28.4 C
București
duminică, iulie 14, 2024
AcasăDezvaluiriRISE PROJECT: Hrebenciuc a avut conturi la HSBC

RISE PROJECT: Hrebenciuc a avut conturi la HSBC

-

Viorel Hrebenciuc a deținut conturi secrete în Geneva, la filiala uneia dintre cele mai mari bănci din lume, HSBC, conturi pe care le-a împărțit cu un personaj cheie din afacerea Megapower, scrie RISE PROJECT.
Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reunește două conturi. La același profil și, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut acces soția lui Hrebenciuc, Letiția, fiul lor, Andrei, dar și un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror.
Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărțit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 și în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanțelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere.
Profilul secret și cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înființate. Documentele bancare aferente profilului indică faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari. Viorel Hrebenciuc nu a menționat aceste sume în declarația sa de avere.
RISE Project anunta ca va prezenta în zilele următoare numele unor personaje din politica și afacerile românești care au deținut conturi secrete în filiala băncii HSBC din Elveția. Documentele văzute de reporterii RISE acoperă intervalul 1974-2007 și fac parte dintr-un set de mii de acte bancare care detaliază transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari și care dezvăluie numele unor criminali, evazioniști, politicieni, celebrități sau oameni de afaceri din toată lumea. Toți aceștia au folosit serviciile băncii din țara cantoanelor, cel puțin până în anul 2007.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img