Cercetătorii au ajuns la concluzia că aproape 90% dintre cazurile de cancer avansat la prostată ar putea fi tratate cu ajutorul unor medicamente noi sau care există deja şi care ar putea prelungi viaţa bolnavilor.
Cancerul la prostată este cel mai răspândit tip de cancer la bărbaţi. Boala poate fi tratată dacă e depistată la timp, dar odată ce se extinde, poate fi ţinută sub control doar cu ajutorul unor medicamente speciale şi pentru o perioadă limitată de timp.
Experţii au reuşit să identifice mutaţiile genetice responsabile cu extinderea bolii. Profesorul Johann de Bono, de la Institutul de Cercetări asupra Cancerului din Londra compară descoperirea cu celebra Piatră din Rosetta, stela care i-a permis lui Jean-François Champollion să descifreze hieroglifele.
„Pentru prima dată, am realizat o hartă genetică pătrunzătoare a mutaţiilor în cazul cancerului de prostată, care se extinde în corp (…). Ne oferă posibilitatea de a decoda complexitatea bolii şi de a traduce rezultatele în tratamente personalizate”, explică savantul.
O descoperire extrem de importantă a unor experţi din opt institute de cercetare americane şi europene, publicată în revista Cell, arată că în realitate, cancerul de prostată nu este o singură boală, ci mai multe, fiecare fiind provocată de tipul de mutaţie ADN din celulele tumorale. Acest lucru deschide calea către tratarea fiecărui pacient într-o manieră personalizată.