spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeRFI: Avalanşă de contracte în cursul vizitei pe care o face în...

RFI: Avalanşă de contracte în cursul vizitei pe care o face în Franţa premierul Chinei

-

- Reclama -

Premierul Chinei Li Keqiang a sosit în Franţa pentru o vizită de trei zile în cursul căreia sunt aşteptate să fie semnate zeci de contracte şi de acorduri bilaterale în valoare de miliarde de euro. Nu e deci de mirare că primirea făcută lui Li Keqiang a fost pe măsură, comenteaza Radio France Internationale.

- Reclama -

Ceremonie de onoare în faţa Invalizilor – lucru extrem de rar pentru un premier străin – imnuri intonate la faţa locului apoi trupe trecute în revistă în compania omologului său francez Manuel Valls : Li Keqiang nu are de ce să se plângă pentru primirea ce i-a fost făcută în capitala Franţei. Pentru oficialii francezi, venirea la Paris a numărului doi chinez – singura sa « ieşire » naţională în 2015 în Europa cu excepţia vizitei fulger efectuate luni la Bruxelles pentru un summit China – Uniunea europeană – ilustrează natura relaţiilor economice bilaterale, « la un nivel istoric de bun » spun liderii francezi. Dealtfel imediat după primirea făcută de Valls la Invalizi, şeful guvernului chinez a luat drumul Palatului Elysée unde îl aştepta un dejun oferit de preşedintele François Hollande.

- Advertisement -

Ce contracte sau acorduri sunt aşteptate în cursul acestei vizite

In cursul acestei vizite se vor semna nu mai puţin de 53 de contracte publice, comerciale şi industriale între cele două puteri. Punctul culminant al acestei cooperări economice va avea loc joi la Toulouse unde Li Keqiang va vizita sediul constructorului european de avioane Airbus. Parisul speră ca China să anunţe o comandă importantă de aparate A330 din partea diverselor companii aeriene chinezeşti. In schimb, chinezii speră ca Airbus să investească în la Tianjin într-un aşa-zis « centru de finisare a cabinelor » pentru acest model A330. Astfel chinezii îşi vor putea « ornamenta » pe gustul lor interioarele avioanelor pe care le cumpără de la europeni.

- Advertisement -

Alte acorduri în valoare de zeci de miliarde de euro sunt însă aşteptate şi miercuri la Marsilia cu al treilea transportator maritim mondial CMA-CGM sau cu grupul energetic Engie, fostul GDF Suez. In fine, sunt aşteptate să fie făcute publice două texte, unul privind cooperarea în domeniul nuclear civil, al doilea despre cooperarea la proiecte în Asia şi Africa.

Inaintea Conferinţei internaţionale privind schimbările climaterice care va avea loc la Paris, ce promit chinezii ?

China, în calitate de prim poluator mondial – un sfert din CO2ul din lume e de origine chinezeascà – se angajase să dea un imbold negocierilor privind diminuarea emanaţilor de gaze cu efect de seră. La Paris delegaţia condusă de premierul Li Keqiang a fost foarte precisă în acest domeniu : « China prevede sà-şi atingă maximumul de emanaţii de CO2 în jurul anului 2030 ». Autorităţile de la Beijing spun însă că « se vor forţa să atingă acest maxim cât mai repede ». François Hollande a salutat deîndată această promisiune estimând că « ea confirmă angajamentul Chinei de a construi o civilizaţie ecologică ».

Despre drepturile omului se va vorbi la Paris în cursul acestei vizite a premierului chinez ?

Surse diplomatice spun că autorităţile franceze ar vrea să abordeze şi chestiunea drepturilor omului. Nu vom şti însă niciodată exact ce s-a spus şi ce nu. Dacă este să ne luăm însă după declaraţiile acestei surse făcute agenţiei France Presse, Parisul ar urma să se arate îngrijorat de anumite texte pe care le pregătesc chinezii la adresa ONGurilor. Apoi mai există un controversat proiect de lege antiteroristă şi un altul despre securitatea naţională care-i pune pe gânduri pe francezi. Ce şi cum au răspuns chinezii la aceste îngrijorări franceze nu ştim însă nimic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img