spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăExterneRFI: Americanii au spionat contracte franceze de export – noi dezvăluiri WikiLeaks/...

RFI: Americanii au spionat contracte franceze de export – noi dezvăluiri WikiLeaks/ Ministrii francezi ai economiei, interceptati

-

- Reclama -

Sistemul de interceptare creat de către Statele Unite pentru a spiona Franţa a permis colectarea de informaţii despre afacerile economice la cel mai înalt nivel al statului. E vorba mai ales de contractele de export, anunță Libération şi Mediapart, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

Cele două publicaţii difuzează o nouă serie de documente dezvăluite de către site-ul WikiLeaks, potrivit cărora foştii miniştri ai economiei, François Baroin (2011-2012) şi Pierre Moscovici (2012-2014), au fost ascultaţi.

- Advertisement -

De asemenea, au fost vizați funcţionar, inclusiv un funcţionar de rang înalt de la Trezorerie, însărcinat cu politica comercială, precizează Libération şi Mediapart.

Ele publică o notă secretă, împărtăşită de către Statele Unite cu aliaţii lor australian, canadian, britanic şi neozeelandez, prin care solicită o informare cvasi-sistematică despre contractele de export.

- Advertisement -

O primă notă, din 2002, defineşte domenii de interes – care se dovedesc vaste, de la relaţii economice cu Statele Unite şi până la relaţii cu instituţii financiare internaţionale, includiv privind dezvoltarea macroeconomică sau probleme legate de G8 şi G20.

Al optulea titlu din această notă se intitulează ”contracte în străinătate/studii de fezabilitate/negocieri”.

Obiectivul ei detaliat, aşa cum este raportat, sugerează că aproape toate contractele pot face obiectul unor telegrame ale serviciilor de informaţii, având în vedere plafonul de 200 de milioane de dolari de la care este considerat de interes un potenţial contract.

”Se raportează toate propunerile de contracte franceze sau studii de fezabilitate şi negocieri iminente cu privire la vânzări sau investiţii internaţionale în cadrul unor proiecte de anvergură sau sisteme de interes semnificativ pentru ţara străină gazdă, sau vânzări ori servicii în valoare de cel puţin 200 de milioane de dolari, inclusiv finanţarea informaţiilor sau proiecte de interes larg”, se arată în notă.

Domeniile de activitate vizate sunt foarte largi, şi anume informaţii şi telecomunicaţii, energetic, transporturi, mediu şi sănătate, inclusiv biotehnologia.

”Toate informaţiile culese sunt apoi împărtăşite cu principalele administraţii americane: Departamentul pentru Securitate Internă, Departamentul pentru Comerţ, Departamentul pentru Energie, Agenţia de informaţii a Apărării, Rezerva Federală, Trezoreria şi chiar şi Comandamentul Forţelor americane în Europa”, subliniază Libération.

Cotidianul scrie că a aflat de la Agenţia naţională de securitate pentru sisteme de informaţii că aproximativ o sută de întreprinderi franceze îndeplinesc criteriile definite de către NSA, inclusiv aproape toate cele cotate pe Bursa CAC40.

Săptămâna trecută, prima serie de dezvăluiri WikiLeaks, Mediapart şi Libération a arătat că NSA i-a spionat pe preşedinţii francezi Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi François Hollande şi pe membri ai anturajelor lor.

Preşedintele american Barack Obama i-a dat asigurări omologului său francez că Statele Unite respectă, de-acum, angajamentele pe care şi le-a asumat în 2013 de a nu-i mai spiona pe francezi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img